Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čočkové koláčky

Cejlonská obdoba bramboráků se nesmaží, ale jen tvaruje a pak dosuší v troubě. Za to, že jsou tak krásně zlaté, může i oranžová barva drobné čočky...

Vydání: 2005/7
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 30 minutSušení a zapečení: 15-20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Asijská

Ingredience

    • 300 g červené čočky (drobná indická čočka, kterou není třeba namáčet; koupíte běžně v supermarketech)
    • 100 g brambor
    • 1 lžíci kurkumy
    • 3 lžíce přepuštěného másla nebo slunečnicového oleje
    • ½ cibule, nakrájené
    • 1 stroužek česneku
    • 1 malé rajče, nakrájené nadrobno
    • 1 lžíci koření (chilli, paprika, pepř, mletý koriandr, kari, drcený kardamom)
    • 10 lžic kokosového mléka (lze nahradit dvanáctiprocentní smetanou)
    • několik snítek čerstvého koriandru

Příprava jídla

1. Brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kusy a spolu s kurkumou je dejte do hrnce. Zalijte vroucí vodou a přibližně čtvrt hodiny je nechte vařit, dokud nezměknou. Poté je slijte.

2. Mezitím v kastrole rozehřejte olej nebo máslo, vsypte cibuli a česnek, krátce osmahněte a přidejte rajče. Jakmile pustí šťávu a cibule změkne (trvá to asi čtyři minuty), přisypte všechno koření, snítky koriandru a čočku. Trochu podlijte, uveďte do varu a potom zmírněte plamen. Čočka se bude vařit zhruba čtvrt hodiny. Další vodu přidávejte, až když se předchozí dávka odpaří.

3. Troubu předehřejte na 150 ˚C, horkovzdušnou na 130 ˚C. Ke konci varu přidejte k čočce kokosové mléko a dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a čočku přelijte přes síto; scezenou tekutinu nechte stranou na omáčku.

4. Odkapanou čočku rozestřete na plech a vložte do trouby. Za patnáct až dvacet minut už by měla být luštěnina správně vysušená a na povrchu mít krustu.

5. Brambory propasírujte nebo rozemelte a poté smíchejte s osušenou čočkou. Důkladně prohněťte, aby vzniklo vláčné sušší těsto. To natlačte do kruhových kovových tvořítek o průměru sedm až deset centimetrů a vložte ještě na pět minut do trouby. Šťávu, která zbyla po scezení čočky, protlačte sítkem, aby krásně zjemněla.
 
6. Koláčky zakápnuté trochou omáčky podávejte k zeleninovému karí.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zeleninové karí

Zeleninové karí

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/05, str.54

Přidat komentář