Recepty z čočky
Čočka patří k oblíbeným luštěninám. Bývá součástí obědového menu školních jídelen, kantýn i restaurací, kde obvykle mívá podobu nakyslé přílohy k párku, uzenému či vejci. Čočková polévka je pak stálice české kuchyně. Vedle nejběžnější hnědé čočky můžeme koupit i jiné druhy jako například čočku červenou nebo černou (známou také jako beluga). Z čočky můžete připravit vždy skvělou polévku, pomazánku, salát, kaši nebo kari. Lze ji také úspěšně klíčit a naklíčenou ji použít jako zajímavou zeleninu.
Nejenže má čočka co nabídnout z pohledu výživy, ale neudělá nikomu průvan v peněžence. S přípravou čočkové delikatesy proto nemusíte čekat na Nový rok, dopřát si ji můžete třeba každý týden.
...
V první řadě je dobré rozlišit, jestli chceme připravovat čočku loupanou nebo neloupanou. Zatímco loupaná čočka má při vaření tendenci stávat se kašovitou, neloupaná zůstává i při delším varu celistvá. Některé druhy čočky se musí podobně jako fazole předem namáčet, jiné jsou naopak připraveny k okamžité přípravě bez namáčení. Co prozradí barva čočky o chuti a přípravě?
- Hnědá čočka je u nás nejspíš nejpoužívanějším druh čočky, ze které připravíte tradiční čočku na kyselo, která je nejlepší s klobásou, párkem nebo vejcem. Před vařením je dobré ji aspoň na hodinu namočit.
- Červená čočka je velmi oblíbená čočka, kterou uvaříte v mžiku. Skvěle se hodí například pro přípravu indického dhalu nebo karbanátků. Není potřeba ji předem namáčet.
- Černá čočka. Drobná čočka beluga dokonale zpestří a zasytí studený nebo teplý salát.
- Zelená čočka. Francouzská zelená puy je drobná čočka s výrazně oříškovou chutí, která sluší rybím pokrmům.
- Žlutá čočka. Její sytě žlutá barva a jemná chuť se hodí pro přípravu indických kořeněných jídel. Jednoduše z ní připravíte také vydatnou polévku nebo v pánvi zapečenou směs s paprikami a vejci.
Oblíbené čočkové pokrmy, které stojí za vyzkoušení
Vedle tradiční čočky na kyselo a indického dalu existuje nespočet dalších jídel, které by se bez čočky neobešly. A od polévek přes hlavní chody, omáčky a svačinkové pomazánky dokonce až po sladkosti. Vybrali jsme pro vás několik osvědčených receptů, které rozhodně stojí za ochutnání.
Pojďte si s námi uvařit:
- Čočku s vinnou klobásou pod bramborovou kaší
- Křupavý salát s čočkou a brusinkami
- Rýžovo-čočkový salát s červenou řepou
- Hustou čočkovou polévku
- Čočkové koláčky
- Pikantní zelenou čočku s opékaným panýrem
- Jednohubky s čočkovým kaviárem
- Špagety s čočkovou omáčkou
- Čokoládové sušenky
Zdroj bílkovin a železa
Jednoletá rostlina jedlé čočky patří do čeledi bobovitých a pochází z Asie. I dnes je tato luštěnina nedílnou součástí asijské kuchyně. Čočka je hraje důležitou roli i v jídelníčku vegetariánů. Jaké další příznivé účinky pro náš organismus s sebou konzumace čočky přináší?
- I přes vysoký obsah sacharidů je čočka nízkoglykemická a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
- Ze všech luštěnin obsahuje nejvíce železa.
- Je cenným zdrojem vitaminu B a K, vlákniny a minerálů (zejména zinku, manganu a mědi)
- Vhodná je také při redukci tělesné váhy.
Celý popis