Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronové kostky

Jasná citronová chuť krému na podušce z křehkého těsta dokonale probudí a zároveň osvěží chuťové pohárky

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 12 kostek
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 1 hodina
PT50M
Pečení 0:50
Koláč Britská

Ingredience

    • 270 g hladké mouky
    • 40 g krystalového cukru
    • 20 g moučkového cukru
    • 210 g másla, nakrájeného na kousky.
    • 6 žloutků z velkých vajec
    • 220 g krystalového cukru
    • kůru z nastrouhaného 1 citronu
    • šťávu ze 3–4 citronů
    • 90 g změklého másla
    • špetku soli
    • kolečka z nakrájeného 1 citronu
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. 270 g hladké mouky prosijte se špetkou soli do mísy, přidejte 40 g krystalového cukru, 20 g moučkového cukru a 210 g másla, nakrájeného na kousky. Pomocí prstů vypracujte drobenku. Hranatou formu o rozměrech 22 x 20 cm vyložte pečicím papírem tak, aby sahal až k okrajům. Díky tomu pak půjde dezert snadno vyjmout. Vsypte drobenku a prsty ji vymačkejte do stejnoměrné vrstvy. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a vložte do trouby. Pečte 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne. V kastrůlku smíchejte 6 žloutků z velkých vajec s 220 g krystalového cukru. Přidejte kůru nastrouhanou z 1 citronu, šťávu ze 3–4 citronů, 90 g změklého másla a špetku soli. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte pod bodem varu asi 6 minut, až směs zhoustne a z vařečky stéká jen pomalu. (Krém se nesmí vařit, protože by se srazil.) Ideální je zahřívat kastrůlek v jiném, větším, naplněném vodou; zabráníte tvoření žmolků. Teplotu trouby snižte o 10 °C a na předpečené těsto nalijte krém. Poklaďte kolečky nakrájenými z 1 citronu a 10 minut dopékejte. Upečený dezert vyjměte z trouby a nechte vychladnout nejdřív na mřížce, pak hodinu v chladničce. Poprašte moučkovým cukrem a pomocí pečicího papíru vyjměte z formy.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.52
Obrazek uzivatele
Co urobite zo 6 bielkov?
Obrazek uzivatele
toto je najhorši recept aky som kedy mala!citronova plnka sa neurobi pretoze ju nestaci 10 minut dopekat lebo vajcia stale chutia "surovo".ked to vsak dopekate dlhsie cesto sa specie a vznikne z toho tvrdy "keks"
Obrazek uzivatele
nemuze to byt troubou? ja jsem nikdy s timhle receptem nemela problem a vzdycky jsem byla spokojena, patri mezi nase oblibene klasiky ...
Obrazek uzivatele
Za mě nic moc. Krém není špatný, možná bych trochu poupravila, ale v základu je zajímavý a dobrý (klasicky dávám méně cukru než je uvedeno), kolečka citrónu bych však navrch dávala bez kůry nebo vůbec (pod citronem je krém takový oslizlejší a působí nedodělaně). Těsto mi vzhledem ke krému přišlo nevhodné, až moc suché, drobivé, tvrdší. Volila bych trochu jiné, o něco vláčnější, které půjde ukrojit lžičkou, aniž bych zákusek honila všude po stole :)

Přidat komentář