
Citronové kostky
Jasná citronová chuť krému na podušce z křehkého těsta dokonale probudí a zároveň osvěží chuťové pohárky
Vydání: 2005/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 12 kostek
Ingredience
- 270 g hladké mouky
- 40 g krystalového cukru
- 20 g moučkového cukru
- 210 g másla, nakrájeného na kousky.
- 6 žloutků z velkých vajec
- 220 g krystalového cukru
- kůru z nastrouhaného 1 citronu
- šťávu ze 3–4 citronů
- 90 g změklého másla
- špetku soli
- kolečka z nakrájeného 1 citronu
- moučkový cukr na posypání
Příprava jídla
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. 270 g hladké mouky prosijte se špetkou soli do mísy, přidejte 40 g krystalového cukru, 20 g moučkového cukru a 210 g másla, nakrájeného na kousky. Pomocí prstů vypracujte drobenku. Hranatou formu o rozměrech 22 x 20 cm vyložte pečicím papírem tak, aby sahal až k okrajům. Díky tomu pak půjde dezert snadno vyjmout. Vsypte drobenku a prsty ji vymačkejte do stejnoměrné vrstvy. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a vložte do trouby. Pečte 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne. V kastrůlku smíchejte 6 žloutků z velkých vajec s 220 g krystalového cukru. Přidejte kůru nastrouhanou z 1 citronu, šťávu ze 3–4 citronů, 90 g změklého másla a špetku soli. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte pod bodem varu asi 6 minut, až směs zhoustne a z vařečky stéká jen pomalu. (Krém se nesmí vařit, protože by se srazil.) Ideální je zahřívat kastrůlek v jiném, větším, naplněném vodou; zabráníte tvoření žmolků. Teplotu trouby snižte o 10 °C a na předpečené těsto nalijte krém. Poklaďte kolečky nakrájenými z 1 citronu a 10 minut dopékejte. Upečený dezert vyjměte z trouby a nechte vychladnout nejdřív na mřížce, pak hodinu v chladničce. Poprašte moučkovým cukrem a pomocí pečicího papíru vyjměte z formy.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 12:59
Mag (neověřeno)
25. Leden 2008 10:18
barbora (neověřeno)
21. Únor 2008 22:07
nika (neověřeno)
19. Březen 2008 13:52
Pavla Jirůtková
24. Září 2019 13:23