Suroviny
máslo
120
g
rozpuštěné
na vymazání
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
sůl
1
mořská
hruška
2
ks
střední velikosti, cca 450g
krupicový cukr
150
g
vejce
2
ks
Předehřejte troubu na 180C. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Do misky prosijte mouku, přidejte kypřicí prášek, sůl a promíchejte.
Hrušky oloupejte a vykrojte jádřince. Nakrájejte je na osminky a rozložte dokola po dně vymazané formy.
Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte připravenou moučnou směs a promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte. Těsto přelijte rovnoměrně přes rozložené hrušky a dejte péct do trouby na 40 minut, až je koláč dozlatova. Po upečení ho překlpte na talíř a podávejte.
Mamčino doporučení: Na dno kulaté dortové formy dát pečicí papír, aby se hrušky lépe vyklápěly.