Božský svatební dort

Božský svatební dort

Hodnocení receptu
Průměr: 1 ()
Více než hodinu asi na 60 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Moderní, sympatický, krásný… zkrátka úžasný. Takový ženich je vzácností, ale my vám představujeme dort přesně s těmito vlastnostmi. Korpusy s krémem z tmavé čokolády se ukrývají pod polevou z bílé čokolády a spoustou ovoce. Jeho osudovou přitažlivost poznáte hned, jak do něj zakrojíte! Podávejte ho se šlehačkou a s omáčkou z čerstvého ovoce.

Suroviny

NA 15cm KORPUS
  • 100 g tmavé čokolády, rozpuštěné
  • 125 g másla, změklého
  • 175 g krupicového třtinového cukru
  • 2 velká vejce
  • 70 g hladké mouky

NA 23cm KORPUS
  • 250 g tmavé čokolády, rozpuštěné
  • 325 g másla, změklého
  • 425 g krupicového třtinového cukru
  • 6 velkých vajec
  • 125 g hladké mouky

NA 30cm KORPUS
  • 400 g tmavé čokolády, rozpuštěné
  • 500 g másla, změklého
  • 700 g krupicového třtinového cukru
  • 10 středně velkých vajec
  • 280 g hladké mouky

NA POLEVU
  • 1 l zlatého sirupu
  • 2 kg bílé čokolády
  • moučkový cukr na poprášení

NA KRÉM
  • 300 g másla, změklého
  • 700 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g tmavé čokolády

NA OZDOBENÍ
  • 3 lžíce vodky
  • 50 g bílé čokolády, rozpuštěné, na slepování
  • 600–700 g sezonního ovoce
  • lesní ovoce a šlehačka k podávání

1. Nejdřív si upečte korpusy. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Formy vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte, nechte ji zchladnout, ale nenechte ji ztuhnout. Na každý korpus zvlášť mezitím utřete máslo s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte vejce. Pokud má směs tendenci se srážet, přidejte trochu mouky. Za stálého míchání zašlehejte čokoládu a nakonec mouku.

2. Těsto rozdělte do forem a postupně pečte – nejmenší korpus se peče 40–45 minut, prostřední 1 hodinu a 10 minut a největší 1 hodinu a 40 minut). Upečený korpus má na sobě slabou krustičku, a když nádobou jemně zatřesete, uprostřed se ještě chvěje. Nechte ho vychladnout ve formě; pokud se uprostřed trochu propadne, nevadí.

3. Na bílou polevu nalijte do hrnce zlatý sirup, rozlámejte bílou čokoládu, zvolna zahřívejte a za stálého míchání ji nechte rozpustit na hladkou polevu. Směs přeneste do plastového sáčku a nechte ji ztuhnout. Když s ní chcete pracovat, dejte ji na deset sekund do mikrovlnky, aby byla tvárná a vláčná zhruba jako marcipán.

4. Na tmavý čokoládový krém šlehejte máslo 2 minuty do pěny a pak přisypávejte cukr. V kastrůlku zahřejte smetanu a vanilkový extrakt a tekutinou zalijte čokoládu v míse. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, je lesklá a hladká. Nechte čtvrt hodiny zchladnout a pak ji zašlehejte k máslu.

5. Korpusy vodorovně prořízněte, promažte je krémem a potřete je i svrchu a po bocích

6. Pokryjte korpusy bílou polevou – každý dvěma vrstvami; první vrstvu potřete vodkou a pak na ni přitiskněte druhou.

7. Sestavte dort, patra slepte rozpuštěnou bílou čokoládou

8. Dort ozdobte sezonním ovocem. Podávejte s (rozvařeným) čerstvým lesním ovocem a se šlehačkou. Spodek dortu můžete omotat stuhou.

Komentáře

Magdaléna Jelínková

Tak buď je v receptu chyba, nebo nevím..Dělala jsem to nejmenší patro pro dceru k 3. narozeninám a byla to opravdu katastrofa :(. nakonec jsem musela udělat jiný dort.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit