Suroviny
- 100 g tmavé čokolády, rozpuštěné
- 125 g másla, změklého
- 175 g krupicového třtinového cukru
- 2 velká vejce
- 70 g hladké mouky
NA 23cm KORPUS
- 250 g tmavé čokolády, rozpuštěné
- 325 g másla, změklého
- 425 g krupicového třtinového cukru
- 6 velkých vajec
- 125 g hladké mouky
NA 30cm KORPUS
- 400 g tmavé čokolády, rozpuštěné
- 500 g másla, změklého
- 700 g krupicového třtinového cukru
- 10 středně velkých vajec
- 280 g hladké mouky
NA POLEVU
- 1 l zlatého sirupu
- 2 kg bílé čokolády
- moučkový cukr na poprášení
NA KRÉM
- 300 g másla, změklého
- 700 g moučkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g tmavé čokolády
NA OZDOBENÍ
- 3 lžíce vodky
- 50 g bílé čokolády, rozpuštěné, na slepování
- 600–700 g sezonního ovoce
- lesní ovoce a šlehačka k podávání
Postup
1. Nejdřív si upečte korpusy. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Formy vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte, nechte ji zchladnout, ale nenechte ji ztuhnout. Na každý korpus zvlášť mezitím utřete máslo s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte vejce. Pokud má směs tendenci se srážet, přidejte trochu mouky. Za stálého míchání zašlehejte čokoládu a nakonec mouku.
2. Těsto rozdělte do forem a postupně pečte - nejmenší korpus se peče 40-45 minut, prostřední 1 hodinu a 10 minut a největší 1 hodinu a 40 minut). Upečený korpus má na sobě slabou krustičku, a když nádobou jemně zatřesete, uprostřed se ještě chvěje. Nechte ho vychladnout ve formě; pokud se uprostřed trochu propadne, nevadí.
3. Na bílou polevu nalijte do hrnce zlatý sirup, rozlámejte bílou čokoládu, zvolna zahřívejte a za stálého míchání ji nechte rozpustit na hladkou polevu. Směs přeneste do plastového sáčku a nechte ji ztuhnout. Když s ní chcete pracovat, dejte ji na deset sekund do mikrovlnky, aby byla tvárná a vláčná zhruba jako marcipán.
4. Na tmavý čokoládový krém šlehejte máslo 2 minuty do pěny a pak přisypávejte cukr. V kastrůlku zahřejte smetanu a vanilkový extrakt a tekutinou zalijte čokoládu v míse. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, je lesklá a hladká. Nechte čtvrt hodiny zchladnout a pak ji zašlehejte k máslu.
5. Korpusy vodorovně prořízněte, promažte je krémem a potřete je i svrchu a po bocích
6. Pokryjte korpusy bílou polevou - každý dvěma vrstvami; první vrstvu potřete vodkou a pak na ni přitiskněte druhou.
7. Sestavte dort, patra slepte rozpuštěnou bílou čokoládou
8. Dort ozdobte sezonním ovocem. Podávejte s (rozvařeným) čerstvým lesním ovocem a se šlehačkou. Spodek dortu můžete omotat stuhou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dokonalé slavnostní dorty(20 receptů )
- Svatební dort podle vašeho gusta! Vyberte takový, na který budete s radostí vzpomínat(17 receptů )
Komentáře
Tak buď je v receptu chyba, nebo nevím..Dělala jsem to nejmenší patro pro dceru k 3. narozeninám a byla to opravdu katastrofa :(. nakonec jsem musela udělat jiný dort.