Užijte si jahody v klasickém receptu s pudinkovým krémem. Jahodový pohár po anglicku je skvělé osvěžení na nedělní odpoledne.
Suroviny
Postup
Jahody omyjte, očistěte a přepulte. Dejte do mísy nebo na talíř a zasypte lžící moučkového cukru. Pak je v kruzích pokapejte balzamikovým octem a znovu poprašte lžící cukru. Nechte chvíli stát.
Rozehřejte velkou čistou pánev a přesuňte do ní jahody; stačí na pár sekund, maximálně minutu. Šťáva by měla začít bublat, zkaramelizovat a jahody by se v ní měly krásně obalit. Nechte zchladnout.
Mezitím připravte pudinkový krém. Mléko a smetanu nalijte do hrnce s dvojitým dnem a přiveďte téměř k varu. Žloutky utřete v misce s cukrem, přidejte k nim mouku smíchanou s kukuřičným škrobem, pak i třetinu ohřátého mléka se smetanou a hbitě promíchejte – získat byste měli hladkou směs. Pak postupně přilijte zbytek mléka se smetanou, prošlehejte a nakonec obsah misky přelijte zpátky do hrnce.
Za stálého míchání zahřívejte na středním plameni zhruba 3–5 minut, aby krém krásně zhoustl. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu (občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup). Pak pudink přesuňte na půl hodiny do lednice.
Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem úplně dotuha. Pak postupně smíchejte s pudinkovým krémem.
Začněte plnit poháry: na dno patří jahody a uvolněná šťáva, pak rozdrobené pusinky, část pudinkovo-šlehačkové hmoty, opět jahody, pusinky, šlehačka… Nahoru přijde pořádný kopeček vanilkové zmrzliny, šťáva z jahod, strouhaná čokoláda a vafle na ozdobu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30x božské jahody, které si zamilujete(30 receptů )
- Troubu nepotřebujete, tyto jahodové delikatesy totiž zvládnete bez pečení(15 receptů )
- 13x neodolatelný zmrzlinový pohár(14 receptů )
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(24 receptů )