
Džuveč
Když jsme tenhle recept vařili, vonělo to po celém vydavatelství tak, že méně drzí kolegové a kolegyně z jiných redakcí radši šli na oběd už v 11 hodin. Ti odvážnější se vydali k nám do ateliéru a odcházeli s trofejí – rýží nasáklou chutí zeleniny a masa…
Ingredience
- 1 kg směsi masa (jehněčího, hovězího, vepřového), nakrájeného na nudličky
- 500 g rajčat, spařených, sloupnutých a nakrájených na plátky + 1 rajče na dokončení
- 400 g cibule, nakrájené na plátky
- 1 velký lilek, nakrájený na kostky
- 4 malé cukety, nakrájené na plátky
- 4 zelené papriky, nakrájené na nudličky
- 3 hrsti petrželky, nasekané
- 1 hrst celerové natě, nasekané
- 2 malé kedlubny
- hrst zelených fazolek
- 100 g hlávkového zelí, nakrouhaného najemno
- 100 g suché dlouhozrnné rýže, spařené a propláchnuté
- 100 ml panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hovězí nebo drůbeží vývar na podlévání
Příprava jídla
1 Smíchejte cibuli, lilek, cukety, papriky, petrželku a celerové lístky, fazolky, zelí a olej. Osolte a opepřete.
2 Kameninovou (nejlépe) zapékací nádobu vymažte olejem a dno poklaďte polovinou plátků rajčat, na to dejte polovinu připravené zeleninové směsi, pak maso, rýži, zbytek zeleniny, zbytek rajčat a zalijte 250 ml vývaru. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny doměkka. Po hodině pečení poklaďte jedním na tenké plátky nakrájeným rajčetem.
3 Před podáváním nechte 10 minut odpočinout.
Přidat komentář