Kořeněná indická rýže

Kořeněná indická rýže

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1184 kcal
Bílkoviny 20 g
Cukr 189 g
Tuky 35 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, který dostal plný počet bodů od celé naší redakce! Původně jsme rýži zamýšleli podávat jako přílohu ke kari, ale pak jsme se všichni shodli, že je báječná i samotná.

Suroviny

cibule červená 2 ks
nakrájená na plátky
slunečnicový olej 2 PL
sůl
kurkuma (mletá) 1 ČL
skořice 1 svitek
rýže dlouhozrnná 1 hrnek
kardamom 6 tobolek
římský kmín 1 ČL
rozinky hrst
propláchnuté
hrst
oříšky kešu opražené

1 V hluboké pánvi na oleji opékejte cibuli 10 minut dozlatova.

2 Mezitím do většího hrnce s řádně osolenou vroucí vodou přidejte kurkumu a skořici. Pak vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Ztlumte na střední plamen, aby se rýže vařila, ne však klokotem. Vařte bez pokličky, bez míchání 10 minut. Ochutnejte, a pokud jsou zrnka rýže ještě tvrdá, přidejte jednu až dvě minuty. Rýže by měla být měkká, na skus však trochu klást odpor. Sceďte a pak ještě propláchněte litrem vroucí vody.

3 Do opečené cibule vmíchejte podrcená semínka kardamomu a římského kmínu a krátce opečte. Vmíchejte do rýže spolu s rozinkami a kešú. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit