Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zelené thajské kari s vepřovým masem a lilky

Jemněji kořeněná variace na thajskou kuchyni se zelenou kari pastou počítá i s dalšími typickými přísadami: kokosovým mlékem, smetanou a pikantní rybí omáčkou.

Vydání: 2005/9
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vypocení lilků: 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Asijská

Ingredience

    • 400 ml kokosového mléka
    • 3 lžíce zelené kari pasty
    • 500 g vepřového (kýta, panenka), nakrájeného přes vlákno na tenké proužky
    • 250 g lilků, nakrájených na kousky nebo kostičky, nasolených, propláchnutých a osušených
    • několik třešňových rajčátek, ideálně žlutých
    • 1 zelenou papriku, nakrájenou na drobné kousky
    • 2 citronové lístky (můžete nahradit jemně strouhanou kůrou z pečlivě omyté limety)

    Na dochucení:

    • trochu rybí nebo sójové omáčky (nemusí být, pokud je kari pasta dost výrazná)
    • 2 lžičky přírodního tmavého cukru
    • 1 zelenou chilli papričku, nakrájenou na tenké proužky
    •  trochu citronové šťávy (nemusí být)
    • sůl

    Na ozdobu:

    • hrst listů čerstvé bazalky, nejlépe s kvítky

     

Příprava jídla

1. Plechovku kokosového mléka nechte odstát a opatrně ji otevřete. Na povrchu by měla být vrstvička smetany. Tu seberte lžící a dejte do středně velkého silnostěnného kastrolu a na středním až vyšším plameni ji rozehřejte. Jakmile smetana bublá a začne se z ní oddělovat tuk, přidejte kari pastu a za stálého míchání chvíli vařte, aby se rozvinuly vůně. Pak přilijte zbývající kokosové mléko a promíchejte.

2. Pomalu přiveďte k varu a přidejte maso. Za mírného varu vařte asi deset minut bez pokličky, pak vsypte kostičky lilků, papriky, rozčtvrcená rajčátka a případně citronové lístky. Podle chuti dolaďte solí, cukrem a/nebo rybí omáčkou. Vařte jen pár minut, dokud nebudou lilky a papriky křehké.

3. Vmíchejte chilli, případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy a podávejte ozdobené bazalkou. Nejvhodnější přílohou k tomuto mírně pikantnímu jídlu je jednoduchá bílá rýže.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Červené kari s kachními prsíčky

Indické květákové kari (žluté) s hráškem

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/05, str.83
Obrazek uzivatele
Ahojte, na tento velmi jednoduchý recept jsem použila maso kuřecí, nepoužila jsem lilek (nemám ho ráda), zelené kari Exotic Food z doporučení Apetitu, pouze sušenou citrónovou kůru a sušenou bazalku, přidala jsem mletý rozmarýn a anglický typ kari od Antonína (www.koreni.cz) a vznikly různé bohaté chutě v jednom, které se navzájem nepřekrývají, ale zajímavě doplňují.

Přidat komentář