Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pikatní kari pasta 6x jinak: Pro milovníky asijské kuchyně

Pikatní kari pasta 6x jinak: Pro milovníky asijské kuchyně
sdílet:

Jakmile poprvé ochutnáte poctivé kari připravené z voňavé kari pasty, budete ztraceni stejně jako my. Svou mírnou posedlost už jsme dovedli tak daleko, že se naši blízcí mohou těšit na kari pasty v podobě dárku. A víte co? Jsou nadšení! A věříme, že pokud máte ve svém okolí milovníka asijské kuchyně, domácí kari pastou mu vyrazíte dech.

Není ovšem kari pasta jako kari pasta. Zelená, žlutá, oranžová... Jedna pálí tak, že ji nejspíš stvořil sám ďábel, jiná jenom lehce polechtá a bez obav ji do jídla můžete přidat i dětem. Můžete tedy vždy vybrat tu pravou. Shánění surovin vám dá v některých případech možná trochu práci, ale věřte, že ta radost při vaření za to rozhodně stojí. 

1. Cejlonská kari pasta

Na 1 malou skleničku (250 ml)

  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 3cm kousek čerstvého zázvoru, na plátky
  • 2 lžičky semen koriandru
  • 1/2 lžičky semen fenyklu
  • 1/2 lžičky semen římského kmínu
  • 1/2 lžičky semen černuchy (nemusí být)
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka 
  • 1/2 lžičky pískavice
  • 1 lžíci kari koření madras
  • 2 malé čerstvé zelené chilli papričky, nasekané nahrubo

Vše dejte do robotu a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit, nejlépe v tvořítku na led. Cejlonská pasta se skvěle hodí například do lososového kari.

2. Kari pasta Rogan josh 

Na 1 malou skleničku (250 ml)

  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 2 lžičky celého římského kmínu
  • 2 lžičky semen koriandru
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
  • 5cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 2 lžíce rajčatového pyré (passaty)
  • 75 g nakládaných pečených paprik
  • 1 čerstvá červená chilli paprička, nakrájená nahrubo
  • 1 malý svazek čerstvého koriandru 

Kurkumu, římský kmín, semene koriandru, černý pepř, koření garam masala, sladkou papriku a uzenou papriku krátce opražte v pánvi, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte česnek, zázvor, mořskou sůl, arašídový olej, rajčatového pyré, nakládané pečené papriky, červenou chilli papričku a čerstvý koriandr a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit. Z kari pasty Rogan josh připravíte třeba skvělé bramborové kari.

3. Kari pasta Rendang

Na 1 skleničku (375 ml)

  • 2 lžíce semen koriandru
  • 1/4 lžičky kuliček bílého pepře
  • 40 g strouhaného kokosu 
  • 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
  • 6cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo
  • 4 listy kaffirové limety
  • 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo
  • 3 čerstvé červené chilli papričky
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 lžíci palmového cukru
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 1 stonek citronové trávy, jen bílou část nakrájenou nahrubo
  • + navíc můžete přidat: 2cm kousek kořene kurkumy a 4cm kousek galgánu (galangal)

V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte semena koriandru, kuličky bílého pepře a strouhaneý kokos 2–3 minuty, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte česnek, zázvor, listy kaffirové limety, šalotku, červené chilli papričky, mořskeou sůl, palmový cukr, arašídový olej, a citronoveou trávu a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze ji i zamrazit, nejlépe už nadávkovanou v tvořítku na led. Zkusit můžete například hovězí kari rendang.

4. Zelená kari pasta 

Na 1 malou skleničku (250 ml)

  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 2 lžíce semen koriandru
  • 1/2 lžičky kuliček bílého pepře 
  • 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
  • 5cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo
  • 4 listy kaffirové limety
  • 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo
  • 3 čerstvé zelené chilli papričky
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru i se stonky
  • 1 stonek citronové trávy, jen bílá část, nakrájená nahrubo
  • 1/2 lžičky krevetové pasty
  • + navíc můžete přidat: 2cm kousek kořene kurkumy a 4cm kousek galgánu (galangal)

V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte římský kmín, semena koriandru a kuličky bílého pepře 2–3 minuty, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte česnek, zázvor, listy kaffirové limety, šalotku, chilli papričky, mořskou sůl, arašídový olej, čerstvý koriandr, citronovou trávu a krevetovou pastu a rozmixujte na hladkou pastu. Uzavřené vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit, např. v tvořítku na led. Zelenou kari pastu využijte například na kari s pečeným kuřetem nebo na zelené kuřecí kari.

5. Červená kari pasta

Na 1 malou skleničku (250 ml)

  • 4 stroužky česneku, pokrájené nahrubo
  • 6cm kousek zázvoru, oloupaný a pokrájený nahrubo
  • 4 listy kaffirové limety
  • 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo
  • 3 čerstvé červené chilli papričky
  • 1 lžička krevetové pasty
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1–2 lžíce arašídového oleje
  • 1/3 hrnku nasekaného palmového cukru 

Všechny suroviny dejte do robotu a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě pasta vydrží v chladničce až 1 měsíc. Můžete ji také zamrazit, nejlépe v tvořítku na led, kde si rovnou připravíte jednotlivé dávky. Červená kari pasta se skvěle hodí do kari s vepřovo-krevetovými masovými kuličkami, bleskového kari nebo thajského červeného kari s tofu či kuřetem.

6. Kambodžská kari pasta

Na více skleniček (podle velikosti)

  • 30 g citronové trávy, spodky a vršky odříznuté
  • 60 g galangalu, pečlivě omytého
  • 40 g karchai (kořínky podobné kuřecím pařátkům s vůní fernetu)
  • 30 g stroužků česneku, oloupaných
  • 60 g šalotek, oloupaných
  • 8 listů kaffirové limety (lze i mražené)
  • 60 g koriandrových kořínků, omytých
  • 30 g čerstvé kurkumy, oloupané
  • 3 lžičky sušeného chilli
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 8 tobolek kardamomu
  • 2 g mletého muškátového oříšku
  • 90 ml rostlinného oleje 

Všechny suroviny na pastu jemně nakrájejte nebo roztlučte v hmoždíři (koření). Vše vsypte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka. V uzavřené nádobě pasta vydrží v chladničce 14 dnů, můžete ji také zamrazit (nejlépe v tvořítku na led). Z kambodžské kari pasty můžete připravit luxusní červené kari podle Sofie Smith.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč