Nová registrace Zapomenuté heslo

Pikatní asijské kari: Připravte si svoji kari pastu, můžete tak mít skvělé kari pokaždé jinak

9. 12. 2020
Suroviny na kari
Unsplash

Jakmile poprvé ochutnáte poctivé kari připravené z voňavé kari pasty, budete ztraceni stejně jako my. Svou mírnou posedlost už jsme dovedli tak daleko, že se naši blízcí mohou těšit na kari pasty v podobě dárku. A víte co? Jsou nadšení! A věříme, že pokud máte ve svém okolí milovníka asijské kuchyně, domácí kari pastou mu vyrazíte dech.

Není ovšem kari pasta jako kari pasta. Zelená, žlutá, oranžová... Jedna pálí tak, že ji nejspíš stvořil sám ďábel, jiná jenom lehce polechtá a bez obav ji do jídla můžete přidat i dětem.

Můžete tedy vždy vybrat tu pravou. Shánění surovin vám dá v některých případech možná trochu práci, ale věřte, že ta radost při vaření za to rozhodně stojí.

1. Cejlonská kari pasta

Na 1 malou skleničku (250 ml) budete potřebovat:

2 stroužky česneku, nasekané, 3cm kousek čerstvého zázvoru, na plátky, 2 ČL semen koriandru, 1/2 ČL semen fenyklu, 1/2 ČL semen římského kmínu, 1/2 ČL semen černuchy (nemusí být), 1/2 ČL hořčičného semínka, 1/2 ČL pískavice, 1 PL kari koření madras kari, 2 malé čerstvé zelené chilli papričky, nasekané nahrubo

Vše dejte do robotu a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit, nejlépe v tvořítku na led. 

2. Kari pasta Rogan josh 

Na 1 malou skleničku (250 ml) budete potřebovat:

1 ČL kurkumy, 2 ČL římského kmínu, 2 ČL semen koriandru, 1 ČL kuliček černého pepře, 1 ČL koření garam masala, 1 PL mleté sladké papriky, 1 ČL mleté uzené papriky, 2 stroužky česneku, 5cm kousek zázvoru, 1/2 ČL soli, 2 PL arašídového oleje, 2 PL rajčatového pyré (passaty), 75 g nakládaných pečených paprik, 1 čerstvá červená chilli paprička,1 malý svazek čerstvého koriandru 

  1. Kurkumu, římský kmín, semena koriandru, černý pepř, koření garam masala, sladkou papriku a uzenou papriku krátce opražte v pánvi, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte.
  2. Pak přidejte česnek, zázvor, mořskou sůl, arašídový olej, rajčatového pyré, nakládané pečené papriky, červenou chilli papričku a čerstvý koriandr a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit. 

3. Kari pasta Rendang

Na 1 skleničku (375 ml) budete potřebovat:

2 PL semen koriandru, 1/4 lžičky kuliček bílého pepře, 40 g strouhaného kokosu, 4 stroužky česneku, 6cm kousek zázvoru, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, 3 čerstvé červené chilli papričky, 1/2 ČL soli, 1 PL palmového cukru, 2 PL arašídového oleje, 1 stonek citronové trávy

+ navíc můžete přidat: 2cm kousek kořene kurkumy a 4cm kousek galgánu (galangal)

  1. V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte semena koriandru, kuličky bílého pepře a strouhaný kokos 2–3 minuty, až se rozvoní.
  2. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte česnek, zázvor, listy kaffirové limety, šalotku, červené chilli papričky, mořskou sůl, palmový cukr, arašídový olej a citronovou trávu a rozmixujte na hladkou pastu.
  • V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc.
  • Lze ji i zamrazit, nejlépe už nadávkovanou v tvořítku na led.
  • Zkusit můžete například hovězí kari rendang.

4. Zelená kari pasta 

Na 1 malou skleničku (250 ml) budete potřebovat:

1 ČL římského kmínu, 2 PL semen koriandru, 1/2 ČL kuliček bílého pepře, 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo, 5cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky (oloupané a nakrájené nahrubo), 3 čerstvé zelené chilli papričky, 1/2 ČL mořské soli, 2 PL arašídového oleje, 3 PL nasekaného čerstvého koriandru i se stonky, 1 stonek citronové trávy, jen bílá část nakrájená nahrubo, 1/2 ČL krevetové pasty

+ navíc můžete přidat: 2cm kousek kořene kurkumy a 4cm kousek galgánu (galangal)

  1. V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte římský kmín, semena koriandru a kuličky bílého pepře 2–3 minuty, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte.
  2. Pak přidejte česnek, zázvor, listy kaffirové limety, šalotku, chilli papričky, mořskou sůl, arašídový olej, čerstvý koriandr, citronovou trávu a krevetovou pastu a rozmixujte na hladkou pastu.

5. Červená kari pasta

Na 1 malou skleničku (250 ml) budete potřebovat:

4 stroužky česneku, 6cm kousek zázvoru, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, 3 čerstvé červené chilli papričky, 1 ČL krevetové pasty, 1/2 ČL mořské soli, 1–2 lžíce arašídového oleje, 1/3 hrnku nasekaného palmového cukru 

  1. Všechny očištěné, případně pokrájené suroviny dejte do robotu.
  2. Rozmixujte na hladkou pastu.

6. Kambodžská kari pasta

Na více skleniček (podle velikosti) budete potřeba:

30 g citronové trávy, 60 g galangalu, 40 g karchai (kořínky podobné kuřecím pařátkům s vůní fernetu), 30 g stroužků česneku, 60 g šalotek, 8 listů kaffirové limety, 60 g koriandrových kořínků, 30 g čerstvé kurkumy, 3 lžičky sušeného chilli, 2 ČL mleté papriky, 1 ČL soli, 2 hvězdičky badyánu, 8 tobolek kardamomu, 2 g muškátového oříšku, 90 ml rostlinného oleje 

  1. Všechny suroviny na pastu jemně nakrájejte nebo roztlučte v hmoždíři (koření).
  2. Vše vsypte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka.
  • V uzavřené nádobě pasta vydrží v chladničce 14 dnů, můžete ji také zamrazit (nejlépe v tvořítku na led).
  • Z kambodžské kari pasty můžete připravit luxusní červené kari podle Sofie Smith.

Sdílet článek

Thajská kuchyně Světová kuchyně

Související články