0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelené thajské kari s vepřovým masem a lilky

Zelené thajské kari s vepřovým masem a lilky

4.4 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1356 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 71 g
Tuky 75 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemněji kořeněná variace na thajskou kuchyni se zelenou kari pastou počítá i s dalšími typickými přísadami: kokosovým mlékem, smetanou a pikantní rybí omáčkou.

Suroviny

kari pasta zelená 3 PL
vepřové maso 500 g
kýta nebo panenka, nakrajéné přes vlákno na tenké proužky
lilek 250 g
nakrájené na kousky, nasolených, propláchnutých, osušených
rajčata cherry
paprika zelená 1 ks
nakrájená na drobné kousky
citronové listy 2 ks
lze nahradit jemně strouhanou kůrou z pečlivě omyté limety
Na dochucení
rybí omáčka
nemusí být, pokud je kari pasta dost výrazná
hnědý cukr 2 ČL
tmavý
chilli paprička 1 ks
zelená, nakrájená na tenké proužky
citronová šťáva
nemusí být
sůl
na dochucení
Na ozdobu
bazalka 1 hrst
čerstvá

Postup

1

Plechovku kokosového mléka nechte odstát a opatrně ji otevřete. Na povrchu by měla být vrstvička smetany. Tu seberte lžící a dejte do středně velkého silnostěnného kastrolu a na středním až vyšším plameni ji rozehřejte.

2

Jakmile smetana bublá a začne se z ní oddělovat tuk, přidejte kari pastu a za stálého míchání chvíli vařte, aby se rozvinuly vůně. Pak přilijte zbývající kokosové mléko a promíchejte.

3

Pomalu přiveďte k varu a přidejte maso. Za mírného varu vařte asi deset minut bez pokličky, pak vsypte kostičky lilků, papriky, rozčtvrcená rajčátka a případně citronové lístky. Podle chuti dolaďte solí, cukrem a/nebo rybí omáčkou. Vařte jen pár minut, dokud nebudou lilky a papriky křehké.

4

Vmíchejte chilli, případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy a podávejte ozdobené bazalkou. Nejvhodnější přílohou k tomuto mírně pikantnímu jídlu je jednoduchá bílá rýže.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.9/05, str.83

Anonym

Ahojte, na tento velmi jednoduchý recept jsem použila maso kuřecí, nepoužila jsem lilek (nemám ho ráda), zelené kari Exotic Food z doporučení Apetitu, pouze sušenou citrónovou kůru a sušenou bazalku, přidala jsem mletý rozmarýn a anglický typ kari od Antonína (www.koreni.cz) a vznikly různé bohaté chutě v jednom, které se navzájem nepřekrývají, ale zajímavě doplňují.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč