Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelené thajské kari s vepřovým masem a lilky

Zelené thajské kari s vepřovým masem a lilky

4.5/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1356 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 71 g
Tuky 75 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemněji kořeněná variace na thajskou kuchyni se zelenou kari pastou počítá i s dalšími typickými přísadami: kokosovým mlékem, smetanou a pikantní rybí omáčkou.

Suroviny

kýta nebo panenka, nakrajéné přes vlákno na tenké proužky
lilek 250 g
nakrájené na kousky, nasolených, propláchnutých, osušených
rajčata cherry
nakrájená na drobné kousky
citronové listy 2 ks
lze nahradit jemně strouhanou kůrou z pečlivě omyté limety
Na dochucení
rybí omáčka
nemusí být, pokud je kari pasta dost výrazná
hnědý cukr 2 ČL
tmavý
zelená, nakrájená na tenké proužky
sůl
na dochucení
Na ozdobu
bazalka 1 hrst
čerstvá

Postup

1

Plechovku kokosového mléka nechte odstát a opatrně ji otevřete. Na povrchu by měla být vrstvička smetany. Tu seberte lžící a dejte do středně velkého silnostěnného kastrolu a na středním až vyšším plameni ji rozehřejte.

2

Jakmile smetana bublá a začne se z ní oddělovat tuk, přidejte kari pastu a za stálého míchání chvíli vařte, aby se rozvinuly vůně. Pak přilijte zbývající kokosové mléko a promíchejte.

3

Pomalu přiveďte k varu a přidejte maso. Za mírného varu vařte asi deset minut bez pokličky, pak vsypte kostičky lilků, papriky, rozčtvrcená rajčátka a případně citronové lístky. Podle chuti dolaďte solí, cukrem a/nebo rybí omáčkou. Vařte jen pár minut, dokud nebudou lilky a papriky křehké.

4

Vmíchejte chilli, případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy a podávejte ozdobené bazalkou. Nejvhodnější přílohou k tomuto mírně pikantnímu jídlu je jednoduchá bílá rýže.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

21.01.2008 20:17
Ahojte, na tento velmi jednoduchý recept jsem použila maso kuřecí, nepoužila jsem lilek (nemám ho ráda), zelené kari Exotic Food z doporučení Apetitu, pouze sušenou citrónovou kůru a sušenou bazalku, přidala jsem mletý rozmarýn a anglický typ kari od Antonína (www.koreni.cz) a vznikly různé bohaté chutě v jednom, které se navzájem nepřekrývají, ale zajímavě doplňují.
03.09.2007 15:08
Recept se nachází v č.9/05, str.83