Zelené thajské kari s vepřovým masem a lilky

Zelené thajské kari s vepřovým masem a lilky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1351 kcal
Bílkoviny 110 g
Cukr 71 g
Tuky 75 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemněji kořeněná variace na thajskou kuchyni se zelenou kari pastou počítá i s dalšími typickými přísadami: kokosovým mlékem, smetanou a pikantní rybí omáčkou.

Suroviny

kokosové mléko 400 ml
kari pasta zelená 3 PL
vepřové maso 500 g
kýta nebo panenka, nakrajéné přes vlákno na tenké proužky
lilek 250 g
nakrájené na kousky, nasolených, propláchnutých, osušených
třešňová rajčátka několik, ideálně žlutých
paprika zelená 1 ks
nakrájená na drobné kousky
citronové listy 2 ks
lze nahradit jemně strouhanou kůrou z pečlivě omyté limety
Na dochucení
rybí omáčka
nemusí být, pokud je kari pasta dost výrazná
hnědý cukr 2 ČL
tmavý
chilli paprička 1 ks
zelená, nakrájená na tenké proužky
citronová štáva
nemusí být
sůl
na dochucení
Na ozdobu
bazalka hrst
čerstvá, nejlépe s kvítky
1. Plechovku kokosového mléka nechte odstát a opatrně ji otevřete. Na povrchu by měla být vrstvička smetany. Tu seberte lžící a dejte do středně velkého silnostěnného kastrolu a na středním až vyšším plameni ji rozehřejte. Jakmile smetana bublá a začne se z ní oddělovat tuk, přidejte kari pastu a za stálého míchání chvíli vařte, aby se rozvinuly vůně. Pak přilijte zbývající kokosové mléko a promíchejte.

2. Pomalu přiveďte k varu a přidejte maso. Za mírného varu vařte asi deset minut bez pokličky, pak vsypte kostičky lilků, papriky, rozčtvrcená rajčátka a případně citronové lístky. Podle chuti dolaďte solí, cukrem a/nebo rybí omáčkou. Vařte jen pár minut, dokud nebudou lilky a papriky křehké.

3. Vmíchejte chilli, případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy a podávejte ozdobené bazalkou. Nejvhodnější přílohou k tomuto mírně pikantnímu jídlu je jednoduchá bílá rýže.

Komentáře

Anonym

Ahojte, na tento velmi jednoduchý recept jsem použila maso kuřecí, nepoužila jsem lilek (nemám ho ráda), zelené kari Exotic Food z doporučení Apetitu, pouze sušenou citrónovou kůru a sušenou bazalku, přidala jsem mletý rozmarýn a anglický typ kari od Antonína (www.koreni.cz) a vznikly různé bohaté chutě v jednom, které se navzájem nepřekrývají, ale zajímavě doplňují.

Obchod Apetit