Nová registrace Zapomenuté heslo

Pozdrav z Thajska, Indie i Srí Lanky: 40x kari

Thajské červené kari s lososem
Apetit

Od klasického českého kuřete se smetanou a kari koření dáváme raději ruce pryč. Zato jídlo s indickou masalou nebo thajskými kari pastami úplně milujeme. Jejich výroba je jednoduchá a jídlo s nimi chutná daleko výrazněji, než se žlutým práškem. Ať preferujete kuřecí, hovězí, rybu, tofu nebo zeleninu, z našich receptů si určitě vyberete!

Pojem kari bývá nejvíc spojovaný s indickou a thajskou kuchyní. Je však mezi nimi potřeba rozlišovat, protože kulinářsky jde o odlišné pokrmy.

  • Indické kari značí pokrm nejčastěji v podobě omáčky se směsí zeleniny a brambor nebo luštěnin. Často také nese název masala. Chuť indické masale nebo kari dodává nejčastěji směs římského kmínu, kurkumy, koriandru, kardamomu, skořice a chilli. Zpravidla se dlouho vaří a podává se s rýží nebo s plackami čapátí nebo naanem. Skvělým doprovodem ke kari je hustý bílý jogurt.
  • Thajské kari označuje pokrm s řídkou omáčkou z kokosového mléka, který se připravuje z thajské kari pasty. Ta může být zelená, žlutá nebo červená – barva se odvíjí zejména od použitých chilli papriček. Chuť thajskému kari dodávají listy kafrové limety, citrónová tráva, galangal a rybí omáčka. Jeho příprava je rychlá, zelenina v něm zůstává křupavá na skus a jeho součástí jsou často krevety, ryby nebo kuřecí maso.

Žlutý prášek alias kari koření

Kari koření totiž vzniklo v Británii, když se kuchaři snažili napodobit indickou kuchyni v době, kdy na ostrovy pronikla z kolonialní Indie. Namíchaná směs měla usnadnit práci a zajistit autentickou chuť indických pokrmů.

Na první pohled se může zdát, že příprava indických jídel zabere spoustu času a navíc bude potřeba na každý pokrm nakoupit spoustu nových ingrediencí. Opak je ale pravdou, příprava kari pokrmů nezatíží časově ani finančně. Stačí totiž základní výbava koření, které dlouho vydrží.

Co by ve vaší spíži nemělo chybět, chcete-li se pustit do přípravy indického kari?

  • římský kmín
  • kurkuma
  • semínka koriandru
  • kardamom
  • garam masala
  • skořice
  • zázvor
  • chilli
  • nať koriandru

Co by ve vaší spíži nemělo chybět, chcete-li se pustit do přípravy thajského kari?

  • kari pasta (červená, zelená, žlutá nebo Massaman)
  • zázvor či galangal
  • citrónová tráva
  • kokosové mléko
  • listy kafírové limety či kafrové listy
  • čerstvé či sušené chilli papričky
  • rybí omáčka
  • nať koriandru

Jak na nejlepší kari?

Indické můžete připravit v ostřejší a pikantní variantě, kyselejší, sladší – chuťových variant je nespočet.  Thajské kari je vždycky ostřejší, což je dáno chilli papričkami obsaženými v kari pastě. Velkou variabilitu kari pokrmů podtrhuje fakt, že ho snadno připravíte jak pro masožravce, tak pro vegetariány nebo pescetariány. Čím vystřelíte každé kari do nebes?

  • Ozdobte pokrm cibulkou karamelizovanou na indickém koření.
  • Na začátku vaření přidávejte celé koření (semena koriandru, celý římský kmín, hořčičné semínko apod.) a nechte jej rozvonět na rozpáleném oleji. Mleté koření se přidává v průběhu vaření na postupné ladění chuti. Čerstvé bylinky, sušené chilli, pražené arašídy a karamelizovaná cibule se dává až na závěr při servírování.
  • S přidáváním chilli papriček buďte opatrní, ať vašim hostům nehoří ústa. Každý má rád jinou úroveň pálivosti.

Níže na vás čekají báječné kari recepty, ze kterých si vybere úplně každý milovník orientální kuchyně. Spoustu receptů navíc můžete připravit i v nepálivé variantě dětem a uvařit tak rychlý oběd nebo večeři pro celou rodinu. 

Zdroje: Delish, BBC Good Food

Recepty

Bleskové kari
Bleskové kari
< 25 min
Jemné krůtí kari
Jemné krůtí kari
< 60 min
Zeleninové kari
Zeleninové kari
< 30 min
Aloo gobi neboli květák a brambory
Aloo gobi neboli květák a brambory
< 90 min
Vepřové kari s kešú a kokosovým mlékem
< 60 min
Zelené kuřecí kari
Zelené kuřecí kari
< 30 min
Thajské červené kari s kuřetem a fazolkami
Thajské červené kari s kuřetem a fazolkami
< 45 min
Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem
Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem
< 60 min
Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou
Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou
< 60 min
Thajské červené kari + kuře
Thajské červené kari + kuře
< 30 min
Masala s panýrem
Masala kari s panýrem
< 60 min
Červené kari s květákem a kokosovým mlékem
Červené kari s květákem a kokosovým mlékem
< 30 min
Krémové kuřecí kari
> 60 min
Lososové kari ze Šrí Lanky
Lososové kari ze Šrí Lanky
< 30 min
Kambodžské červené kari podle Sofie Smith
Kambodžské červené kari podle Sofie Smith
< 60 min
Květákové kari s kokosovým mlékem
Květákové kari s kokosovým mlékem
< 50 min
Snadné máslové kari kuře
Snadné máslové kari kuře
< 60 min
Tofu kari
Tofu kari
< 45 min
Blesková kokosová kari polévka s nudlemi
< 60 min
Květáková kari polévka
Květáková kari polévka
< 60 min
Čočková polévka s kari
Čočková polévka s kari
< 45 min
Thajské červené kari s lososem
Thajské červené kari s lososem
< 30 min
Indické květákové kari s hráškem
Indické květákové kari (žluté) s hráškem
< 45 min
Žluté kari s treskou a špenátem
< 10 min
Zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi
Zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi
< 10 min
,Jungle‘ kari pasta
< 30 min
Lilkové kari
< 60 min
Superrychlá ryba na kari
Superrychlá ryba na kari
< 60 min
Kari s krevetami, lososem a mangem podle Nigelly
Kari s krevetami, lososem a mangem podle Nigelly
< 60 min
Karibské rybí kari
< 20 min
Zelené hovězí kari
Kang khew wan neur (hovězí zelené kari)
< 10 min
Zelené thajské kari s vepřovým masem a lilky
> 60 min
Červené kari s kachními prsíčky
< 60 min
Thajské krevetové kari
< 60 min
Placky se zeleninovým kari
Placky se zeleninovým kari
< 60 min
Zelené kari s rybou
< 30 min
Slávky s domácí kari pastou a kokosovou rýží
Slávky s domácí kari pastou a kokosovou rýží
< 60 min
Vepřové vindaloo
Vepřové vindaloo
< 90 min
Červenočočkový dhal s cizrnou
Červenočočkový dhal s cizrnou
< 45 min

Sdílet kolekci receptů

Thajská kuchyně Tradiční jídla Asijská kuchyně Asijské recepty

Podobné kolekce receptů

Související články