Kari pasta je základem skvělých asijských kari. Připravili jsme pro vás 3 pasty ze 3 zemí jihovýchodní Asie, které se liší použitými surovinami i pálivostí. Všechny vám učarují, za to ručíme! Recepty na ně nám prozradila šéfkuchařka Sofia Smith.
Nejpálivější kari pasta je ta z indonéského ostrova Bali, do které jsme rozmixovali nepočítaně chilli papriček bird's eye, neuvěřitelně aromatická je thajská, která obsahuje kromě mnoha dalších voňavých ingrediencí i sušené krevety, a nejjemnější je kambodžská.
Když máte kari pastu – ať už domácí nebo kupovanou – máte už napůl uvařeno: Právě ona totiž dodává jídlu vůni i chuť a to, co přesně do kari dáte, záleží jen na vás. Ať máte jakoukoli pastu, vždy začínáte stejně.
- Opečte ji na troše oleje a počkejte, než se rozvoní.
- Potom ji zalijte kokosovým mlékem, podle potřeby můžete přidat trochu vody nebo vývaru v poměru 1:1.
- Do hrnce vhoďte zeleninu, maso a/nebo luštěniny - ideálně 4 – 5 druhů jednotlivých surovin (vhodné jsou brambory, mrkev, zelené fazolky, batáty, dýně, kukuřice, hráškové lusky, cizrna, fazole či čočka). Přidejte tolik rozříznutých chilli papriček, abyste měli jídlo pikantní tak, jak to máte rádi.
- Do hrnce můžete vhodit jestě pár listů kaffirové limety a/nebo roztlučený stonek citronové trávy pro lepší vůni i chuť.
- Pokud se rozhodnete pro verzi s masem, přidejte ho nakrájené na kousky. Rybám a mořským plodům stačí k uvaření většinou opravdu chvilička, kuřecím kouskům asi 5 minut, vepřové potřebuje cca 15 minut.
Když je zelenina na skus a maso příjemně měkké, dochuťte omáčku:
- Balijské kari dochucujte pouze solí a cukrem, víc tahle ostrá lahůdka nepotřebuje.
- Thajské kari perfektně ladí s tamarindovou pastou, která mu dodá kyselost, a finální chuť potom dotáhněte rybí omáčkou.
- Jemné kambodžské kari získá kýženou chuť trochou limetové šťávy a sójové omáčky. Nemusíte používat prémiové druhy typu Kikkoman, Sofie doporučuje použít i ty nejobyčejnější omáčky.
K hotovému kari podávejte dušenou nebo vařenou rýži (ideálně jasmínovou nebo basmati), najemno nakrájenou chilli papričku na případné doladění finální ostrosti a klínky limetky na zakapání.
Zdroj: Apetit