Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Lilky a la lasagne

Popis receptu: 
S vineckem a bagetkou
Autor: Sandra Fridrichová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    1 středně velký lilek ( pořádně a nekompromisně vybírejte, žádné povadlé scvrklé kousky nebrat ) 200 g mozzarelly ( to jsou necelá dvě balení, napoprvé dodržte recept přesně a vyzkoušejte zda na Vás sýra není moc, na mě je ho hodně a trošku mi přebíjí chuť ostatních dobrotek, takže dávám jedno balení 125g, ale jak říkám napoprvé zkuste dodržet množství a pak upravte podle chuti ) olivový olej 4 lžíce strouhaného parmazánu ( nenahrazujte jinými druhy či levnějšími variantami, na tomto receptu je to znát ) trocha hladké mouky na obalení lilků sůl strouhanka 1 plechovka krájených rajčat ( klasika dmka cena a chuť super ) 1/2 menší červené cibule ( nakrájená na maličké kostičky ) pepř 2 stroužky česneku 1-2 lžíce nasekané čerstvé bazalky (pokud máte jen sušenou bude stačit cca půl lžíce )

Příprava jídla

Nejprve je zapotřebí nechat "vypotit" lilky, ptáte seproč a jak na to? Lilky se nakrájí vertikálně na cca půl centimetrové plátky, pak se poskládají na talíř vyložený ubrousky, povrch lilku se posype solí a nechá se odpočinout půl hodinky. Po uplynutí času uvidíte jak budou lilky orosené ( opocené :), tuto fázi nevynechávejte, lilky tak pustí přebytečnou vodu a nebudou na chuť hořké. Plátky lilků osušte papírovou utěrkou a po obou stranách obalte v hladké mouce. Na pánvi rozpalte olivový olej a po obou stranách lilky osmažte, netrvá to moc dlouho max.pět minut, pak je dejte opět na ubrousky vyložený talíř , předehřejte troubu na 180°C a věnujte se přípravě omáčky. Nakrájenou cibulku necháme zezlátnout na dobře rozpáleném olivovém oleji a poté k ní přidáme stroužky česneku vcelku. Obé ještě minutku nebo dvě dobře mícháme, pak můžeme česnek vyhodit. Takhle nebude v receptu tak silná česneková chuť jako kdybychom česnek nakrájeli nebo prolisovali. Vyklopíme k cibulce rajčátka, promícháme a necháme celé pod pokličkou dusit dvacet minut. Pak vypneme, ochutíme bazalkou, solí a pepřem. Zapékací mísu nebo lépe dvě mističky ( opět se špatně servíruje , aby byly lilky pěkné i na pohled ) vymažeme olivovým olejem a vysypeme strouhankou. Teď začneme vrstvit ingredience, první dáme lilky, na ně polovinu omáčky, trochu parmazánu a mozzarellu nakrájenou předem na kostičky či půlkolečka. Poslední vrstvu musí trvořit lilky posypané směsí strouhanky smíchané s parmazánem. Což na povrchu udělá náádhernou krustičku....už se mi sbíhají sliny. Nezbývá než dát mňamku do trouby a zapékat cca 30min než bude povrch krásně nazlátlý. Potom vyndáme a necháme odpočinout ještě zhruba 15-20min, vím, že byste se do toho nejraději už pustili,ale tahle fáze je důležitá, zaprvé se štávička krásně zatáhne do lilků a i recept trochu vychladne a bude se dát krásně jíst. Podáváme tedy s bagetkou a vínkem, skvělé je bagetku namáčet do šťávičky , vím, že není slušné vymazávat zapékací misku...ale tohle musíte, taková dobrota nesmí přijít nazmar...no a já běžím koupit lilek jelikož už jsem na tenhle recept zas dostala obrovskou chuť :))))
REKLAMA

Přidat komentář