0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bucatini s olivami, rajčaty a ořechovou strouhankou

Bucatini s olivami, rajčaty a ořechovou strouhankou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4368 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 422 g
Tuky 216 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neotřelá ořechová strouhanka promění těstoviny v neobyčejný zážitek.

Suroviny

pečivo 2 hrsti
starší bílé pečivo (např. ciabatta) – natrhané nebo nakrájené
ořechy 1 hrst
piniové oříšky, vlašské ořechy, lískové oříšky, kešú... (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 120 ml
česnek 4 stroužky
rozmáčknuté
chilli paprička 2 ČL
sušené, drcené nebo v celku, lze nahradit chilli vločkami
oregano 2 snítky
čerstvé, otrhané lístky
tymián 2 snítky
čerstvý, otrhané lístky
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
olivy zelené 1 hrnek
přepůlené
víno bílé 60 ml
bucatini 500 g
těstoviny
bazalka 1 hrst
kopr 1 hrst
parmazán 1 hrnek
strouhaný
rajče 2 ks
velká, masitá, na plátky

1 Rozehřejte pánev na středním plameni, vsypte chléb, ořechy a velmi zvolna opékejte, aby byly ořechy i pečivo dozlatova. Potom všechno rozmixujte na drobenku, osolte, opepřete a ještě krátce na 2 lžících oleje opečte.

2 Ve velké pánvi s vyšším okrajem rozehřejte 80 ml olivového oleje, přisypte česnek, chilli papričky nebo vločky, oregano, tymián, citronovou kůru, špetku soli a pepře. Velmi zvolna opékejte na středním plameni zhruba 5–10 minut, potom stáhněte plamen na minimum a vmíchejte olivy, nechte ještě 5 minut opékat a přilijte víno.

3 Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě al dente, slijte a trochu vody z vaření si ponechte.

Hotové těstoviny přidejte do pánve, promíchejte s vodou z vaření těstovin a nechte je ještě minutu dvě v pánvi dojít. Pak odstavte z plotny a vmíchejte bazalku a parmazán. Podávejte s plátky rajčat a posypané ořechovou strouhankou.

NĚCO NAVÍC
Volba ořechů je na vás, pokud použijete lískové, doporučujeme pražit je zvlášť a zbavit slupek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit