Bucatini s olivami, rajčaty a ořechovou strouhankou

Bucatini s olivami, rajčaty a ořechovou strouhankou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4368 kcal
Bílkoviny 142 g
Cukr 422 g
Tuky 216 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neotřelá ořechová strouhanka promění těstoviny v neobyčejný zážitek.

Suroviny

pečivo 2 hrsti
starší bílé pečivo (např. ciabatta) – natrhané nebo nakrájené
ořechy 1 hrst
piniové oříšky, vlašské ořechy, lískové oříšky, kešú... (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 120 ml
česnek 4 stroužky
rozmáčknuté
chilli paprička 2 ČL
sušené, drcené nebo v celku, lze nahradit chilli vločkami
oregano 2 snítky
čerstvé, otrhané lístky
tymián 2 snítky
čerstvý, otrhané lístky
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
olivy zelené 1 hrnek
přepůlené
víno bílé 60 ml
bucatini 500 g
těstoviny
bazalka 1 hrst
kopr 1 hrst
parmazán 1 hrnek
strouhaný
rajčata 2 ks
velká, masitá, na plátky

1 Rozehřejte pánev na středním plameni, vsypte chléb, ořechy a velmi zvolna opékejte, aby byly ořechy i pečivo dozlatova. Potom všechno rozmixujte na drobenku, osolte, opepřete a ještě krátce na 2 lžících oleje opečte.

2 Ve velké pánvi s vyšším okrajem rozehřejte 80 ml olivového oleje, přisypte česnek, chilli papričky nebo vločky, oregano, tymián, citronovou kůru, špetku soli a pepře. Velmi zvolna opékejte na středním plameni zhruba 5–10 minut, potom stáhněte plamen na minimum a vmíchejte olivy, nechte ještě 5 minut opékat a přilijte víno.

3 Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě al dente, slijte a trochu vody z vaření si ponechte.

Hotové těstoviny přidejte do pánve, promíchejte s vodou z vaření těstovin a nechte je ještě minutu dvě v pánvi dojít. Pak odstavte z plotny a vmíchejte bazalku a parmazán. Podávejte s plátky rajčat a posypané ořechovou strouhankou.

NĚCO NAVÍC
Volba ořechů je na vás, pokud použijete lískové, doporučujeme pražit je zvlášť a zbavit slupek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit