
Špagety s rajčatovou omáčkou & masovými koulemi
Čerstvá letní verze jednoho z nejoblíbenějších receptů.
Ingredience
- 350 g mletého hovězího masa
- 120 g parmazánu, nastrouhaného
- 1 svazeček petrželky
- 25 g strouhanky
- 1 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 750 g rajčat, nakrájených
- 3 bobkové listy
- 400 g špaget nebo jiných těstovin
Příprava jídla
1 Do misky dejte maso, 2/3 parmazánu, nasekanou petrželku (trošku jí odložte na posypání), strouhanku a vejce. Osolte a opepřete. Opatrně propracujte rukama, aby se směs spojila, ale s hnětením to nepřehánějte. V navlhčených dlaních vytvořte kuličky.
2 Ve velké pánvi na středním až silném ohni rozehřejte olej. Pomocí dvou lžic klaďte do pánve koule, aby se nedotýkaly. Oheň zmírněte, aby se nepřipékaly, ale opékaly a bylo možné je nechat být 5-6 minut, až zespodu zhnědnou.
3 Mezitím oloupejte a nakrájejte nadrobno cibuli a česnek. Kolem masových koulí nasypte cibuli a na ni česnek. Až koule zespodu zhnědnou a cibule začne měknout, vsypte rajčata, vložte bobkové listy, osolte a opepřete. Zmírněte oheň, aby směs jen mírně bublala, ale neustávala v tom. Přiklopte a duste, aby se maso uvařilo - asi 8 minut. Pak odklopte a nechte zprudka svařit omáčku - asi 10 minut. Míchejte pouze v případě, je-li to třeba, a co nejopatrněji.
4 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě al dente (trochu vody z nich po zcezení uschovejte) a pak těstoviny vraťte do hrnce.
5 Masové koule shrňte na stranu pánve a promíchejte omáčku, podle potřeby dolaďte chuť. Odstraňte bobkové listy a polovinu omáčky nalijte pomocí lžíce do hrnce k těstovinám. Na mírném ohni promíchejte a podle potřeby zřeďte trochou vody z těstovin.
6 K podávání rozdělte těstoviny na talíře či do misek, navrch dejte masové koule a zbývající omáčku, posypte zbývajícím parmazánem a petrželkou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Jitka Pospíšilová
7. Duben 2017 08:34
má úspěch i u návštěv. Doporučuji vyzkoušet.