Makronky - male velke poteseni s creme pattisiere

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Makronky - male velke poteseni s creme pattisiere

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

bílek 2 ks
odstátý, pokojové teploty
moučkový cukr 100 g
mandle 50 g
najemno nakrájené
kakao 25 g
holandského typu
krystalový cukr 60 g
krémový sýr
mléko 0.5 l
vanilkový lusk 1 ks
lze nahradit vanilkovým cukrem
krystalový cukr 2 PL
pokud nepoužijete vanilkový cukr viz výše
žloutek 3 ks
krystalový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 40 g
Bílky pomocí metličky lehce vyšleháme a přidáme cukr krystal. Šleháme tak dlouho, dokud sníh netvoří špičky, či při obrácení dnem vzhůru hmota nezůstane tam, kde má (tedy v míse). Do vyšlehaného sněhu přidáme smíchané sypké suroviny a opatrně zpracujeme. Směs přendáme do cukrářského sáčku (postavte si jej do sklenice, třetí ruku jistě nevedete!) Sáčkem na pečícím papíru tvoříme kolečka (můžete si tužkou předkreslit kolečka, ale v tom případě otočte pečící papír podkreslenou stranou dolů a těsto nanášejte na tu stranu papíru, kde není tuha). Já to dělám ale nejradši od oka! Jakmile je plech pokryt kolečky, je potřeba zbavit budoucí makronky špiček či vzduchových bublin, takže je nutné plechem buď bouchnout o stůl či pracovní desku (nebo ještě lépe - dlaní ze spodu na plech poklepávat tak dlouho, až se všechny špičky, zvniklé od trezírovacího sáčku, ztratí). Plech necháme volně při pokojové teplotě 2 hodiny odpočinout a to proto, aby vršek pěkně zaschnul. Nyní nadešel čas pro vložení do trouby. Předehřejte ji na 180 stupňů a pečte zhruba 15 minut. Z pečícího papíru sundavejte až po dokonalém vychladnutí, jinak se vám budou makronky drobit a lámat. Poté je můžete začít plnit vším možným, nejlepší je asi creme patissiere do klasických makronek, do pistaciových čokoládovou pěnu, do vanilkových mondlový krém a atd. atd. Fantazii se meze nekladou! A teď na to nejtěžší... Připravíme si creme pattisiere (fr.) či crema pasticcera (it.) - u nás se tomu řekne cukrářský krém. Méko svařime se 2 lžícemi cukru a semínky z vanilkového lusku a odstavíme. V misce vyšleháme žloutky se zbylým cukrem (100g) a do hotového zamícháme hladkou mouku. Vzniklou hmotu po lžičkách rozředíme horkým vanilkovým mlékem. Kdž zašleháme 1/3, tak nalijeme celý obsah misky a postavíme na sporák. Na mírném plameni, za stálého míchání, necháme zhoustnout a dáme vychladit. Bon Apetit!
Autor: sabina noemi

Obchod Apetit