Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Makronky - male velke poteseni s creme pattisiere

Popis receptu: 
Když jsem přebývala u Agnés byla jsem přímo fascinovaná něčím, co mi připomínalo vzdáleně laskonku, jestli to znáte. Když jsem se ptala Agnés, tak se na mě tenkrát mile usmála a vysvětlila mi, že ty maličké bochánky plné cukru, co se vám rozplynou na jazyku jako to nejsladší překvapení, se jmenují makronky a že udělat je stojí jisté úsilí. Načež přizvala svého muže, který je výborný cukrář a začala jsem se učit. Moje prvni makronky nedopadli nic moc, výsledek byl trochu smutný a ja byla dost zklamaná, ale postupem času jsem vychytala ty drobnosti a Aaronův recept doplnila o vlastní typy a triky, jak dojít zářného konce hned na poprvé. Pak už je jen a jen na vás jak si budete s makronkami hrát a jakou jim dáte barvu. Moje sestra (ačkoliv sladké moc nejí) se po nich může umlátit. A to je co říct!
Autor: Sabina Ester Polak
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    2 bilky pokojové teploty (doporučuji 48h odstáté) 100g moučkového cukru 50g najemno mletých mandlí 25g kakaa holandského typu 60g cukru krystal creme pattisiere 0,5l mléka půlka vanilkového lusku (můžete nahradit vanilkovým cukrem) cca 2-3 lžíce cukru krystal (pokud nepoužijete vanilkový cukr, viz výše) 3 žloutky 100g cukru krystal 40g hladke mouky

Příprava jídla

Bílky pomocí metličky lehce vyšleháme a přidáme cukr krystal. Šleháme tak dlouho, dokud sníh netvoří špičky, či při obrácení dnem vzhůru hmota nezůstane tam, kde má (tedy v míse). Do vyšlehaného sněhu přidáme smíchané sypké suroviny a opatrně zpracujeme. Směs přendáme do cukrářského sáčku (postavte si jej do sklenice, třetí ruku jistě nevedete!) Sáčkem na pečícím papíru tvoříme kolečka (můžete si tužkou předkreslit kolečka, ale v tom případě otočte pečící papír podkreslenou stranou dolů a těsto nanášejte na tu stranu papíru, kde není tuha). Já to dělám ale nejradši od oka! Jakmile je plech pokryt kolečky, je potřeba zbavit budoucí makronky špiček či vzduchových bublin, takže je nutné plechem buď bouchnout o stůl či pracovní desku (nebo ještě lépe - dlaní ze spodu na plech poklepávat tak dlouho, až se všechny špičky, zvniklé od trezírovacího sáčku, ztratí). Plech necháme volně při pokojové teplotě 2 hodiny odpočinout a to proto, aby vršek pěkně zaschnul. Nyní nadešel čas pro vložení do trouby. Předehřejte ji na 180 stupňů a pečte zhruba 15 minut. Z pečícího papíru sundavejte až po dokonalém vychladnutí, jinak se vám budou makronky drobit a lámat. Poté je můžete začít plnit vším možným, nejlepší je asi creme patissiere do klasických makronek, do pistaciových čokoládovou pěnu, do vanilkových mondlový krém a atd. atd. Fantazii se meze nekladou! A teď na to nejtěžší... Připravíme si creme pattisiere (fr.) či crema pasticcera (it.) - u nás se tomu řekne cukrářský krém. Méko svařime se 2 lžícemi cukru a semínky z vanilkového lusku a odstavíme. V misce vyšleháme žloutky se zbylým cukrem (100g) a do hotového zamícháme hladkou mouku. Vzniklou hmotu po lžičkách rozředíme horkým vanilkovým mlékem. Kdž zašleháme 1/3, tak nalijeme celý obsah misky a postavíme na sporák. Na mírném plameni, za stálého míchání, necháme zhoustnout a dáme vychladit. Bon Apetit!
REKLAMA

Přidat komentář