Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
> 60 min
4,0 (39x)
3. 6. 2016
Masopustní koblihy
Apetit
Masopustní koblihy
Apetit


Snadné
> 60 min
4,0 (39x)

Připravit pravé masopustní koblihy není nic složitého. Pokud si na plnění netroufáte, smažte koblihy prázdné a džem do nich nastříkejte dodatečně. My jsme to na fotku udělali právě tak! Ze zbylého odkrojeného těsta vyválejte prameny, ty smotejte do uzlu a osmažte dozlatova. Vzniklé pletýnky bohatě pocukrujte nebo posypte skořicovým cukrem.


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Na cca 25 koblih

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Na cca 25 koblih

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 4519 kcal
  • Bílkoviny 150 g
  • Sacharidy 519 g
  • Tuky 177 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2015/2

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

4,0/5

Hodnocení receptu

4,0/5
(39 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2015/2

Domácí klobáskyOběd na zahřátíDokonalé palačinkySnídaně pro dvaCibule & česnekKoblihy & spol.

Související články

klobasa

Masopustní veselí a hodování

Masopust byl vždy oficiálním svátkem hodování před dlouhým čtyřicetidenním půstem. Tato tradice se od 13. století udržela dodnes a v období od Tří králů do Popeleční středy se ve všech koutech České republiky konají masopustní slavnosti.

Masopustní oslavy byly vždy spojeny s průvody masek, karnevaly a hodováním, během kterého bylo třeba se před půstem dosyta najíst. Žádný masopust se neobešel bez domácí zabijačky, klobásek, slaniny a pálenky, která se někdy míchala s máslem a cukrem. Prvenství mezi tradičními masopustními jídly patří hlavně sladkostem, smaženým koblihám, božím milostem a koláčům. Pro jejich přípravu se používaly výhradně bílé potraviny (vejce, mouka, mléko), které jsou podle pověr nejoblíbenější pochoutkou dobrých duchů. Jiná pověra říká, že ten, kdo na masopust nenapeče koláče, se celý rok nerozveselí.

Za masopustním hodováním nemusíte jezdit na vsi. Od 21. ledna do 10. února 2013 se do masopustního hodování zapojí také některé restaurace po celé České republice. Svým hostům nabídnou tříchodová menu za cenu 290 Kč. Šéfkuchaři připraví zabijačkové i jiné masopustní pochoutky v moderním a odlehčeném stylu. Těšit se můžete na pečený bůček s pastinákovým pyré a zimní zeleninou, na zabijačkovou játrovou paštiku s jablečnokřenovým čatní, domácí vdolky s povidly nebo na šibřinky plněné tvarohem, sypané mákem a polité povidlovou omáčkou. Více na www.masopustnihody.cz
 

Připravila Irena Vaňková