Připravit pravé masopustní koblihy není nic složitého. Pokud si na plnění netroufáte, smažte koblihy prázdné a džem do nich nastříkejte dodatečně. My jsme to na fotku udělali právě tak! Ze zbylého odkrojeného těsta vyválejte prameny, ty smotejte do uzlu a osmažte dozlatova. Vzniklé pletýnky bohatě pocukrujte nebo posypte skořicovým cukrem.
Suroviny
Postup
V hrnku promíchejte trochu mléka, rozdrobené droždí a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mouku dejte do mísy, přidejte žloutky, zbylý cukr, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, tuzemák, špetku soli, kvásek, zbylé mléko a promíchejte.
Pak přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte těsto trochu tužší než na buchty, které se nelepí na vařečku.
Těsto zakryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozdělte napůl a na pomoučněné pracovní ploše z něj vyválejte 2 stejné pláty na tloušťku malíčku. Na jeden plát si naznačte vykrajovátkem kolečka (těstně vedle sebe, aby vám nezbylo moc odkrojků) a do středu každého dejte trochu džemu.
Z druhého plátu také vykrájejte kolečka a položte je na ty s náplní. Okraje dobře přitiskněte a ještě jednou vykrojte formičkou celou koblihu. Položte je na plech vyložení pečicím papírem nebo na pomoučněný vál a nechte kynout dalších 20 minut.
Pak smažte v 4 cm vysoké vrstvě oleje. Do oleje koblihy klaďte nejdříve vrchní stranou a smažte přiklopené. Po 1-2 minutách obraťte a odklopené dosmažte dozlatova i po druhé straně. Vyjměte a nechte odsát přebytečný tuk. Před podáváním pocukrujte.