0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tiramisu roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5263 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 292 g
Tuky 386 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny chutě tiramisu zabalené do elegantní rolády? Ano! Než se ale pustíte do pečení, musíme připojit jedno varování – měli byste vědět, že jeden kousek nikdy nestačí...

Suroviny

Na roládu
máslo
na vymazání plechu
kakao holandského typu 25 g
+ navíc na podsypání a poprášení
mouka pšeničná hladká 35 g
tmavá čokoláda 80 g
40–50%
rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 6 ks
pokojové teploty, žloutky a bílky odděleně
krupicový cukr 150 g
sůl 1 špetka
moučkový cukr
na podsypání
tmavá čokoláda
strouhaná, na ozdobení
Na náplň
žloutek 3 ks
krupicový cukr 55 g
pokojové teploty
Na sirup
krupicový cukr 1 PL
káva instantní 1 PL
voda 1,5 PL
horká

Postup

1

Začněte NÁPLNÍ. Připravte vodní lázeň – do hrnce vlijte trochu vody, na hrnec posaďte padnoucí žáruvzdornou mísu, která se nebude dotýkat hladiny vody, a uveďte do mírného varu. Do mísy nad vodní lázní dejte žloutky, marsalu a cukr a šlehejte asi 5–8 minut, dokud směs neztrojnásobí svůj objem. Odstavte, po částech vešlehejte mascarpone a nechte zchladnout.

2

Smetanu ušlehejte do pevných špiček. Opatrně, po částech, zašlehávejte ručně šlehačku k mascarpone se žloutky, až vznikne krém. Dejte do lednice vychladit na několik hodin, nejlépe přes noc.

3

Upečte ROLÁDU. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem, okraje papíru nechte mírně přečnívat.

4

V misce smíchejte metličkou kakao a mouku. Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní společně s olejem a vanilkovým extraktem a nechte trochu zchladnout.

5

Do mísy dejte žloutky se 100 g cukru a vyšlehejte do světlé, husté pěny. Pak opatrně přilijte zchladlou čokoládovou směs a pomocí stěrky vmíchejte. Přidejte prosátou mouku smíchanou s kakaem a rovněž zlehka vmíchejte stěrkou.

6

Bílky se špetkou soli šlehejte čistými metlami do pevných špiček, po lžících přitom přidávejte zbylých 50 g cukru. Sníh opatrně pomocí stěrky zapracujte do těsta, musí zůstat nadýchané.

7

Těsto vlijte na připravený plech, rozetřete do rovnoměrné vrstvy a uhlaďte. Pečte cca 10–12 minut.

8

Zatímco se roláda peče, rozprostřete na pracovní desku velkou čistou utěrku. Smíchejte trochu kakaa a moučkového cukru a vzniklou směsí přes sítko poprašte utěrku. Upečené těsto vyjměte z trouby a nechte 2 minuty stát. Pak plech překlopte na připravenou utěrku, sejměte, z těsta sloupněte pečicí papír a pomocí utěrky teplou roládu zaviňte po delší straně. Zavinutou roládu nechte spojem dolů úplně vychladnout na mřížce, pak opatrně rozviňte.

9

NA SIRUP rozpusťte cukr a kávu v horké vodě. Potom štětečkem natřete sirup na roládu. Následně na roládu rozetřete většinu náplně, nechte si na každé straně 1–2 cm okraje volné a roládu zaviňte. Okraje očistěte od vytlačeného krému a roládu pevně zabalte do potravinářské fólie. Konce fólie dobře utáhněte, aby byla roláda uvnitř zafixovaná, a dejte ji nejméně na 2 hodiny vychladit do lednice. Zbylou náplň uchovejte v chladu.

10

Roládu vyjměte z lednice, vybalte, okraje odřízněte, aby byl dezert úhledný. Vršek rolády potřete slabou vrstvou zbylé náplně, poprašte kakaem a posypte trochou strouhané čokolády.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč