Všechny chutě tiramisu zabalené do elegantní rolády? Ano! Než se ale pustíte do pečení, musíme připojit jedno varování – měli byste vědět, že jeden kousek nikdy nestačí... Tiramisu roláda je dezert, po kterém se jen zapráší.
Suroviny
Postup
Začněte NÁPLNÍ. Připravte vodní lázeň – do hrnce vlijte trochu vody, na hrnec posaďte padnoucí žáruvzdornou mísu, která se nebude dotýkat hladiny vody, a uveďte do mírného varu. Do mísy nad vodní lázní dejte žloutky, marsalu a cukr a šlehejte asi 5–8 minut, dokud směs neztrojnásobí svůj objem. Odstavte, po částech vešlehejte mascarpone a nechte zchladnout.
Smetanu ušlehejte do pevných špiček. Opatrně, po částech, zašlehávejte ručně šlehačku k mascarpone se žloutky, až vznikne krém. Dejte do lednice vychladit na několik hodin, nejlépe přes noc.
Upečte ROLÁDU. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem, okraje papíru nechte mírně přečnívat.
V misce smíchejte metličkou kakao a mouku. Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní společně s olejem a vanilkovým extraktem a nechte trochu zchladnout.
Do mísy dejte žloutky se 100 g cukru a vyšlehejte do světlé, husté pěny. Pak opatrně přilijte zchladlou čokoládovou směs a pomocí stěrky vmíchejte. Přidejte prosátou mouku smíchanou s kakaem a rovněž zlehka vmíchejte stěrkou.
Bílky se špetkou soli šlehejte čistými metlami do pevných špiček, po lžících přitom přidávejte zbylých 50 g cukru. Sníh opatrně pomocí stěrky zapracujte do těsta, musí zůstat nadýchané.
Těsto vlijte na připravený plech, rozetřete do rovnoměrné vrstvy a uhlaďte. Pečte cca 10–12 minut.
Zatímco se roláda peče, rozprostřete na pracovní desku velkou čistou utěrku. Smíchejte trochu kakaa a moučkového cukru a vzniklou směsí přes sítko poprašte utěrku. Upečené těsto vyjměte z trouby a nechte 2 minuty stát. Pak plech překlopte na připravenou utěrku, sejměte, z těsta sloupněte pečicí papír a pomocí utěrky teplou roládu zaviňte po delší straně. Zavinutou roládu nechte spojem dolů úplně vychladnout na mřížce, pak opatrně rozviňte.
NA SIRUP rozpusťte cukr a kávu v horké vodě. Potom štětečkem natřete sirup na roládu. Následně na roládu rozetřete většinu náplně, nechte si na každé straně 1–2 cm okraje volné a roládu zaviňte. Okraje očistěte od vytlačeného krému a roládu pevně zabalte do potravinářské fólie. Konce fólie dobře utáhněte, aby byla roláda uvnitř zafixovaná, a dejte ji nejméně na 2 hodiny vychladit do lednice. Zbylou náplň uchovejte v chladu.
Roládu vyjměte z lednice, vybalte, okraje odřízněte, aby byl dezert úhledný. Vršek rolády potřete slabou vrstvou zbylé náplně, poprašte kakaem a posypte trochou strouhané čokolády.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak na krémové rolády: 26 nejlepších receptů(29 receptů )