Tiramisu roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5263 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 292 g
Tuky 386 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny chutě tiramisu zabalené do elegantní rolády? Ano! Než se ale pustíte do pečení, musíme připojit jedno varování – měli byste vědět, že jeden kousek nikdy nestačí...

Suroviny

Na roládu
máslo
na vymazání plechu
kakao holandského typu 25 g
+ navíc na podsypání a poprášení
mouka pšeničná hladká 35 g
tmavá čokoláda 80 g
40–50%
rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 6 ks
pokojové teploty, žloutky a bílky odděleně
krupicový cukr 150 g
sůl 1 špetka
moučkový cukr
na podsypání
tmavá čokoláda
strouhaná, na ozdobení
Na náplň
žloutek 3 ks
marsala 2 PL
krupicový cukr 55 g
mascarpone 250 g
pokojové teploty
smetana ke šlehání 180 ml
Na sirup
krupicový cukr 1 PL
káva instantní 1 PL
voda 1.5 PL
horká

Postup

1

Začněte NÁPLNÍ. Připravte vodní lázeň – do hrnce vlijte trochu vody, na hrnec posaďte padnoucí žáruvzdornou mísu, která se nebude dotýkat hladiny vody, a uveďte do mírného varu. Do mísy nad vodní lázní dejte žloutky, marsalu a cukr a šlehejte asi 5–8 minut, dokud směs neztrojnásobí svůj objem. Odstavte, po částech vešlehejte mascarpone a nechte zchladnout.

2

Smetanu ušlehejte do pevných špiček. Opatrně, po částech, zašlehávejte ručně šlehačku k mascarpone se žloutky, až vznikne krém. Dejte do lednice vychladit na několik hodin, nejlépe přes noc.

3

Upečte ROLÁDU. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem, okraje papíru nechte mírně přečnívat.

4

V misce smíchejte metličkou kakao a mouku. Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní společně s olejem a vanilkovým extraktem a nechte trochu zchladnout.

5

Do mísy dejte žloutky se 100 g cukru a vyšlehejte do světlé, husté pěny. Pak opatrně přilijte zchladlou čokoládovou směs a pomocí stěrky vmíchejte. Přidejte prosátou mouku smíchanou s kakaem a rovněž zlehka vmíchejte stěrkou.

6

Bílky se špetkou soli šlehejte čistými metlami do pevných špiček, po lžících přitom přidávejte zbylých 50 g cukru. Sníh opatrně pomocí stěrky zapracujte do těsta, musí zůstat nadýchané.

7

Těsto vlijte na připravený plech, rozetřete do rovnoměrné vrstvy a uhlaďte. Pečte cca 10–12 minut.

8

Zatímco se roláda peče, rozprostřete na pracovní desku velkou čistou utěrku. Smíchejte trochu kakaa a moučkového cukru a vzniklou směsí přes sítko poprašte utěrku. Upečené těsto vyjměte z trouby a nechte 2 minuty stát. Pak plech překlopte na připravenou utěrku, sejměte, z těsta sloupněte pečicí papír a pomocí utěrky teplou roládu zaviňte po delší straně. Zavinutou roládu nechte spojem dolů úplně vychladnout na mřížce, pak opatrně rozviňte.

9

NA SIRUP rozpusťte cukr a kávu v horké vodě. Potom štětečkem natřete sirup na roládu. Následně na roládu rozetřete většinu náplně, nechte si na každé straně 1–2 cm okraje volné a roládu zaviňte. Okraje očistěte od vytlačeného krému a roládu pevně zabalte do potravinářské fólie. Konce fólie dobře utáhněte, aby byla roláda uvnitř zafixovaná, a dejte ji nejméně na 2 hodiny vychladit do lednice. Zbylou náplň uchovejte v chladu.

10

Roládu vyjměte z lednice, vybalte, okraje odřízněte, aby byl dezert úhledný. Vršek rolády potřete slabou vrstvou zbylé náplně, poprašte kakaem a posypte trochou strouhané čokolády.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit