Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
velikonocni zajicek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 44
Do 75 minut Velmi snadné do forem o objemu 1,5 l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4013 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 548 g
Tuky 156 g
Vláknina 96 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ke svátkům jara prostě patří stylová ozdoba stolu a zákusek v jednom. My jsme se rozhodli pro recept na velikonočního zajíčka. Toto snadné a rychlé šlehačkové těsto ale stejně dobře pasuje do formy na beránka nebo na bábovku.

Související recepty

Suroviny

vejce 3 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
(20 g)
z ¼–½ citronu, nebo 2 lžičky sušené
tuk
na vymazání
mouka
na vysypání formy
lze vynechat

Postup

1

Troubu zahřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Mezitím vyšlehejte vejce se smetanou do pěny a vmíchejte mouku smíchanou s cukrem a práškem do pečiva.

3

Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.

4

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy nebo do několika menších.

5

Pečte asi tři čtvrtě hodiny; špejle zapíchnutá a vytažená z těsta by měla být suchá.

6

Nechte zchladnout ve formě, pak opatrně vyklopte a nechte ještě dochladnout na mřížce. Chcete-li, vpíchněte hřebíčky na místa oček, a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Pokud pečete na poslední chvíli, můžete do těsta přidat o 3 lžíce mouky víc. Díky tomu budete moci zajíčka nebo beránka vyklopit, aniž by musel dlouho chladnout, jen bude o něco hutnější. Beránka vždy raději nechte po vyklopení dochladnout na boku – ve vzpřímené poloze je náchylnější ke ztrátě hlavy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/4

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...