Ke svátkům jara prostě patří stylová ozdoba stolu a zákusek v jednom. My jsme se rozhodli pro recept na velikonočního zajíčka. Toto snadné a rychlé šlehačkové těsto ale stejně dobře pasuje do formy na beránka nebo na bábovku.
Suroviny
Postup
Troubu zahřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Mezitím vyšlehejte vejce se smetanou do pěny a vmíchejte mouku smíchanou s cukrem a práškem do pečiva.
Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy nebo do několika menších.
Pečte asi tři čtvrtě hodiny; špejle zapíchnutá a vytažená z těsta by měla být suchá.
Nechte zchladnout ve formě, pak opatrně vyklopte a nechte ještě dochladnout na mřížce. Chcete-li, vpíchněte hřebíčky na místa oček, a poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Pokud pečete na poslední chvíli, můžete do těsta přidat o 3 lžíce mouky víc. Díky tomu budete moci zajíčka nebo beránka vyklopit, aniž by musel dlouho chladnout, jen bude o něco hutnější. Beránka vždy raději nechte po vyklopení dochladnout na boku – ve vzpřímené poloze je náchylnější ke ztrátě hlavy.