Jahody se sněhovou pusinkou jsou skvělé. S čokoládou přímo dokonalé!
Suroviny
škrob
2
ČL
maizena
vinný ocet bílý
2
ČL
bílý
vanilka
špetka
pravá, mletá, např. Benkor nebo Kotányi, lze nahradit vanil. cukrem
bílek
5
ks
krupicový cukr
300
g
čokoláda na vaření
50
g
kvalitní, nastrouhané
kakao
1
PL
kakao
na poprášení
Na ozdobu
smetana ke šlehání
450
ml
jahody
450
g
lískové oříšky
25
g
opražené, nasekané, lze nahradit hoblinkami čokolády
1. Troubu předehřejte na 140/120 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Škrob, ocet a vanilku utřete na hladkou pastu.
2. Bílky ušlehejte dotuha, pak postupně zašlehejte cukr a škrobovou pastu, až získáte pevnou hmotu. Rozdělte ji na dvě poloviny.
3. Do půlky sněhu zašlehejte čokoládu a kakao. Pomocí lžíce hmotu opatrně přehazujte, aby se promísila. Pak ji přidejte ke druhé části sněhové hmoty a jen velmi lehce smíchejte.
4. Hmotu naneste na papír do kulatého tvaru o průměru asi 23 cm. Uprostřed vytvořte mírnou prohlubeň na šlehačku a ovoce. Okraje lehce poprašte kakaem a párátkem ho zatřete do sněhu. Čas od času párátko vytahujte, aby sníh vytvořil špičky.
5. Vložte do trouby a pečte (spíše sušte) asi hodinu, pak troubu vypněte a pusinku v ní ještě hodinu nechte dojít. Smetanu ušlehejte a po vyjmutí pusinky z trouby naneste do jejího středu. Ozdobte plátky jahod a menšími celými plody, posypte sekanými oříšky a/nebo hoblinkami čokolády.
2. Bílky ušlehejte dotuha, pak postupně zašlehejte cukr a škrobovou pastu, až získáte pevnou hmotu. Rozdělte ji na dvě poloviny.
3. Do půlky sněhu zašlehejte čokoládu a kakao. Pomocí lžíce hmotu opatrně přehazujte, aby se promísila. Pak ji přidejte ke druhé části sněhové hmoty a jen velmi lehce smíchejte.
4. Hmotu naneste na papír do kulatého tvaru o průměru asi 23 cm. Uprostřed vytvořte mírnou prohlubeň na šlehačku a ovoce. Okraje lehce poprašte kakaem a párátkem ho zatřete do sněhu. Čas od času párátko vytahujte, aby sníh vytvořil špičky.
5. Vložte do trouby a pečte (spíše sušte) asi hodinu, pak troubu vypněte a pusinku v ní ještě hodinu nechte dojít. Smetanu ušlehejte a po vyjmutí pusinky z trouby naneste do jejího středu. Ozdobte plátky jahod a menšími celými plody, posypte sekanými oříšky a/nebo hoblinkami čokolády.
Komentáře
Anonym
04.09.2007 21:02
Apetit 4/06