Křehký třešňový koláč s krémem

Křehký třešňový koláč s krémem

3.7 / 5. Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7061 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 603 g
Tuky 429 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavý koláč plný šťavnatých třešní... Láska na první ochutnání!

Suroviny

Na těsto
moučkový cukr 100 g
máslo 200 g
chladné, nakrájené
mouka pšeničná hladká 300 g
nebo polohrubá, + na posypání pracovní plochy
vejce 1 ks
Na náplň
třešně 700 g
krupicový cukr 200 g
třešňovice 4 PL
mandle 100 g
mleté
vejce 3 ks
citronová kůra
z jednoho citronu, jemně nastrouhaná
smetana ke šlehání 285 ml
máslo 80 g
rozpuštěné
moučkový cukr
na poprášení

1Třešně posypte dvěma lžícemi cukru, případně zakápněte pálenkou. Nechte v chladu půl až dvě hodiny macerovat.

2Zpracujte těsto, vytvarujte z něj plošší kouli a půl hodiny chlaďte. Pak těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše a vyložte jím formu o průměru 30 cm. Dejte chladit – i do mrazáku.

3Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Korpus propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečicího papíru, posypte suchými luštěninami a dvacet minut předpečte. Sejměte papír a korpus pečte ještě deset minut do tmavě zlaté barvy. Teplotu snižte o deset stupňů.

4Do mandlí zašlehejte vejce, cukr, kůru, smetanu i máslo, vmíchejte třešně i se šťávou, kterou pustily, a náplň vlijte na korpus. Pečte asi čtyřicet minut nebo dokud náplň trochu nezpevní, nechte vychladnout a poprašte cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/7

Komentáře

Anonym

zajímalo by mě,proč se na korpus pokládá pečící papír a kde se tam vzaly suché luštěniny,když v surovinách nejsou?!to je asi šotek,ne? a navíc zbytečně pracný recept,chce to něco rychlého a jednoduchého!!!

Anonym

to je jednoduché...luštěniny a pečící papír jsou jen jako pomůcka při pečení - aby se ti korpus při předpíkání nezvedl.to by tam museli vyjmenovat všechny mísy a hrnce co budeš potřebovat, aby jsi byla spokojená, že? a něco jednoduchého? tak hledej šmudlo, hledej. něco najdeš.

Anonym

A co je snazší než uplácat těsto, něco na to nalít a je hotovo? Pak už snad jen vybalit trvanlivou éčkovou bábvku z celofánu, fuj! Tyhle recepty patřej mezi nejsnazší v koláčovým počení. Nebo že bych byla tak šikovná:)

Anonym

výýýýborný, mandle dají krému skvělu chut. ale není krému v receptu nějak moc? mám dokonce větší formu než uvádíte, ale krém mi přesto zbyl...

Anonym

Kolac ma potencial. Budu si muset ale recept upravit, nebot mi prijde kolac hodne sladky a to jsem jiz cukr ubirala. Napriste se nebudu bat dat o polovinu mensi mnozstvi.

Apetit magazín

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit