0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehký třešňový koláč s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Snadné 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7061 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 603 g
Tuky 429 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavý koláč plný šťavnatých třešní... Láska na první ochutnání!

Suroviny

Na těsto
moučkový cukr 100 g
máslo 200 g
chladné, nakrájené
mouka pšeničná hladká 300 g
nebo polohrubá, + na posypání pracovní plochy
vejce 1 ks
Na náplň
třešně 700 g
krupicový cukr 200 g
třešňovice 4 PL
mandle 100 g
mleté
vejce 3 ks
citronová kůra
z jednoho citronu, jemně nastrouhaná
smetana ke šlehání 285 ml
máslo 80 g
rozpuštěné
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Třešně posypte dvěma lžícemi cukru, případně zakápněte pálenkou. Nechte v chladu půl až dvě hodiny macerovat.

2

Zpracujte těsto, vytvarujte z něj plošší kouli a půl hodiny chlaďte.

3

Pak těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše a vyložte jím formu o průměru 30 cm.

4

Dejte chladit – i do mrazáku.

5

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů.

6

Korpus propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečicího papíru, posypte suchými luštěninami a dvacet minut předpečte.

7

Sejměte papír a korpus pečte ještě deset minut do tmavě zlaté barvy. Teplotu snižte o deset stupňů.

8

Do mandlí zašlehejte vejce, cukr, kůru, smetanu i máslo, vmíchejte třešně i se šťávou, kterou pustily, a náplň vlijte na korpus.

9

Pečte asi čtyřicet minut nebo dokud náplň trochu nezpevní, nechte vychladnout a poprašte cukrem.

Související články

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní
  • Tipy a triky

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní

Předpečením křehkého těsta zabráníme tomu, že ve výsledném koláči zvlhne a nedostane se nám křehkého máslového potěšení. Předpečený korpus následně lépe udrží tekutou náplň, a koláč zůstane vespodu pěkně křupavý. Této metodě se také říká...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/7

Komentáře

Anonym

zajímalo by mě,proč se na korpus pokládá pečící papír a kde se tam vzaly suché luštěniny,když v surovinách nejsou?!to je asi šotek,ne? a navíc zbytečně pracný recept,chce to něco rychlého a jednoduchého!!!

Anonym

to je jednoduché...luštěniny a pečící papír jsou jen jako pomůcka při pečení - aby se ti korpus při předpíkání nezvedl.to by tam museli vyjmenovat všechny mísy a hrnce co budeš potřebovat, aby jsi byla spokojená, že? a něco jednoduchého? tak hledej šmudlo, hledej. něco najdeš.

Anonym

A co je snazší než uplácat těsto, něco na to nalít a je hotovo? Pak už snad jen vybalit trvanlivou éčkovou bábvku z celofánu, fuj! Tyhle recepty patřej mezi nejsnazší v koláčovým počení. Nebo že bych byla tak šikovná:)

Anonym

výýýýborný, mandle dají krému skvělu chut. ale není krému v receptu nějak moc? mám dokonce větší formu než uvádíte, ale krém mi přesto zbyl...

Anonym

Kolac ma potencial. Budu si muset ale recept upravit, nebot mi prijde kolac hodne sladky a to jsem jiz cukr ubirala. Napriste se nebudu bat dat o polovinu mensi mnozstvi.

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit