Čokoládové sušenky s karamelovou čepicí

Čokoládové sušenky s karamelovou čepicí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládové sušenky s karamelovou čepicí

4.5 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5579 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 493 g
Tuky 344 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud ponesete sušenky třeba na návštěvu, můžete z nich pro snazší transport udělat minisendviče. Jednoduše je potřete karamelem, posypte troškou soli a spojte.

Suroviny

máslo 200 g
změklé
třtinový cukr 200 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
kypřicí prášek do pečiva 0.25 ČL
mouka pšeničná hladká 300 g
sůl 0.25 ČL
kakao holandského typu 30 g
prosáté
mléko 2 PL
tmavá čokoláda 300 g
70%, nasekaná nadrobno
Na dokončení
karamel 200 g
sklenice hotového karamelu – k dostání v obchodech Marks & Spencer či Tesco nebo tuzemská značka Mikey’s Little Sins ve farmářských prodejnách
sůl vločková
na posypání

1 Předehřejte troubu na 160 °C. Máslo a cukr šlehejte, až se spojí. Přidejte vejce, žloutek a vanilkový extrakt, zvyšte rychlost šlehače a šlehejte společně do pěny. Jedlou sodu a kypřicí prášek rozmíchejte se lžičkou vody. Přidejte k máslovo-vaječné směsi, pak postupně vmíchejte mouku, sůl, prosáté kakao, mléko a nasekanou čokoládu a všechno zpracujte v těsto.

2 Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta odkrajujte kousky, z každého vytvarujte kuličku, vložte ji na plech a zploštěte dlaní na placičku. Pečte 18–20 minut, dokud sušenky nezpevní. Vyndejte je z trouby a nechte ještě 10 minut chladnout přímo na plechu. Přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

3 Před servírováním potřete každou sušenku trochou karamelu a posypte vločkovou solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit