
Čokoládové sušenky s karamelovou čepicí
Pokud ponesete sušenky třeba na návštěvu, můžete z nich pro snazší transport udělat minisendviče. Jednoduše je potřete karamelem, posypte troškou soli a spojte.
Ingredience
- 200 g másla, změklého
- 200 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky sody
- 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 300 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 30 g kakaa holandského typu, prosátého
- 2 lžíce mléka
- 300 g tmavé čokolády (70%), nasekané nadrobno
- asi 200g sklenice hotového karamelu (k dostání v obchodech Marks & Spencer či Tesco nebo tuzemská značka Mikey’s Little Sins ve farmářských prodejnách)
- vločková sůl na posypání
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 160 °C. Máslo a cukr šlehejte, až se spojí. Přidejte vejce, žloutek a vanilkový extrakt, zvyšte rychlost šlehače a šlehejte společně do pěny. Jedlou sodu a kypřicí prášek rozmíchejte se lžičkou vody. Přidejte k máslovo-vaječné směsi, pak postupně vmíchejte mouku, sůl, prosáté kakao, mléko a nasekanou čokoládu a všechno zpracujte v těsto.
2 Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta odkrajujte kousky, z každého vytvarujte kuličku, vložte ji na plech a zploštěte dlaní na placičku. Pečte 18–20 minut, dokud sušenky nezpevní. Vyndejte je z trouby a nechte ještě 10 minut chladnout přímo na plechu. Přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
3 Před servírováním potřete každou sušenku trochou karamelu a posypte vločkovou solí.
Přidat komentář