Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Základní omáčka k masu

Základní recept doplňte červeným vínem, křenem, hořčicí nebo povidly, a získáte pokaždé jiný omáčkový doprovod k pečenému masu nebo drůbeži.

Vydání: 2008/11
Autor:
Hodnocení:
40 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Vaření 0:10
Omáčka Česká

Ingredience

    • 1 lžíce rostlinného oleje nebo vypečeného tuku
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 500 ml kuřecího vývaru
    • 1 lžička rajčatové pasty nebo protlaku
    • 1 lžička jemného krupicového cukru
    • 2 (čerstvé) bobkové listy + 6 kuliček černého pepře

Příprava jídla

Tuk zahřejte v hluboké pánvi na nízkém plameni. Vsypte mouku a za občasného míchání opékejte 5–7 minut. Vzniklá jíška by měla být dozlatova  a měla by vypadat jako písek. Pokud používáte rajský protlak, opečte ho posledních pár minut spolu s moukou. Pak postupně vešlehejte vývar. Přidejte cukr, bobkové listy a pepř. V případě, že jste nedali protlak, přidejte i pastu. Zvyšte trochu plamen a povařte 10 minut do zhoustnutí.

TIPY & TRIKY

  • Omáčku jezte ke kuřecímu, krůtímu či vepřovému masu.
  • Jíšku opražte do barvy, jakou si žádá recept.
  • Hotový kuřecí a hovězí bujon bez glutamátu nabízí Marks & Spencer.
  • Tekutiny přimíchávejte pomocí metly – minimalizujete vznik hrudek.
  • Když už se v omáčce hrudky vytvoří, propasírujte ji přes jemné sítko. To, co v něm zůstane, vyhoďte.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte ještě trochu vývaru a všechno prohřejte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Švestková omáčka

Omáčka s červeným vínem

Omáčka s hořčicí a brandy

Omáčka s růžovým pepřem a křenem

REKLAMA

Přidat komentář