Základní bílá omáčka

Základní bílá omáčka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1782 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 24 g
Tuky 161 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bílá omáčka má univerzální použití, hodí se jako základ všech omáček, přidávat ji můžete i do masových šťáv. Klidně ji zamrazte, v mrazáku vydrží dva měsíce.

Suroviny

máslo 150 g
hovězí maso mleté
odřezky, zbytky k omáčkám, nebo jiné maso, které máte doma, např. kuřecí křídla
šunka 2 plátky
pražská
mrkev 2 ks
na půlkolečka
petržel 1 ks
na půlkolečka

1 Všechny ingredience dejte do hrnce, zalijte dvěma litry vody a přiveďte k varu. Potom stáhněte plamen na minimum a nechte takzvaně táhnout. Vývar by se měl ‚vařit‘ jen při zhruba 80 °C, a toho docílíte dvěma způsoby: buď postavte hrnec se základem na bílou omáčku do vodní lázně (většího hrnce s vroucí vodou tak, aby se dna hrnců nedotýkala), anebo hořák sporáku nastavte na co nejnižší stupeň. Vařte asi tři hodiny, obsah hrnce by se měl zredukovat zhruba na třetinu.

2 Přeceďte přes co nejjemnější síto a použijte jako základ dalších omáček nebo zamrazte.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit