Bílá omáčka má univerzální použití, hodí se jako základ všech omáček, přidávat ji můžete i do masových šťáv. Klidně ji zamrazte, v mrazáku vydrží dva měsíce.
Postup
1
Všechny ingredience dejte do hrnce, zalijte dvěma litry vody a přiveďte k varu.
2
Potom stáhněte plamen na minimum a nechte takzvaně táhnout. Vývar by se měl ‚vařit‘ jen při zhruba 80 °C, a toho docílíte dvěma způsoby: buď postavte hrnec se základem na bílou omáčku do vodní lázně (většího hrnce s vroucí vodou tak, aby se dna hrnců nedotýkala), anebo hořák sporáku nastavte na co nejnižší stupeň.
3
Vařte asi tři hodiny, obsah hrnce by se měl zredukovat zhruba na třetinu.
4
Přeceďte přes co nejjemnější síto a použijte jako základ dalších omáček nebo zamrazte.