Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 700 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1782 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 24 g
Tuky 161 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bílá omáčka má univerzální použití, hodí se jako základ všech omáček, přidávat ji můžete i do masových šťáv. Klidně ji zamrazte, v mrazáku vydrží dva měsíce.

Suroviny

máslo 150 g
+ další odřezky či jiné maso, např. kuřecí křídla
šunka 2 plátky
pražská
mrkev 2 ks
na půlkolečka
petržel 1 ks
na půlkolečka

Postup

1

Všechny ingredience dejte do hrnce, zalijte dvěma litry vody a přiveďte k varu.

2

Potom stáhněte plamen na minimum a nechte takzvaně táhnout. Vývar by se měl ‚vařit‘ jen při zhruba 80 °C, a toho docílíte dvěma způsoby: buď postavte hrnec se základem na bílou omáčku do vodní lázně (většího hrnce s vroucí vodou tak, aby se dna hrnců nedotýkala), anebo hořák sporáku nastavte na co nejnižší stupeň.

3

Vařte asi tři hodiny, obsah hrnce by se měl zredukovat zhruba na třetinu.

4

Přeceďte přes co nejjemnější síto a použijte jako základ dalších omáček nebo zamrazte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín