Recepty na teplé omáčky
Omáčky se mohou zdát v dnešní době sedavého zaměstnání a všeobecného odlehčování jídelníčku jako přežitek. Patříte k těm, kteří na rajskou s knedlíkem či koprovkou „jako od babičky“ čas od času nedají dopustit? Milujete těstoviny s boloňskou? Představa houbové nebo znojemské omáčky s rýží ve vás vyvolává nadšení? Nedovedete si představit steak bez pepřové omáčky? Kančí bez šípkové? Pak naše recepty na teplé omáčky přesně pro vás!
...
Základem teplých omáček je v ideálním případě zeleninový nebo vývar z masa, kostí a kořenové zeleniny případně masový výpek. Použít můžete i tzv. demi glace, což je základ, který si můžete připravit i do zásoby a zamrazit. S vývary všeho druhu docílíte u omáčky silnější chuti. Pak už ji stačí ji lehce dochutit kořením, bylinkami či houbami nebo naopak zjemnit smetanou a můžete podávat. U nás se dozvíte, jak připravit dokonalou smetanovou omáčku.
Tradiční české omáčky
Česká kuchyně je omáčkami proslulá. A ač je omáčka v jiných kuchyních často jen doprovodem k masu, v českém podání se stává královnou talíře.
- Rajská omáčka s masem z vývaru, rajská s telecím, rajská s kořenovou zeleninou nebo rajská s kolínky a roastbeefem – které dáte přednost?
- Chybět nesmí ani klasická svíčková, koprová omáčka s vejcem a novými bramborami nebo smetanová houbová omáčka.
- Dokonalost nakyslé chuti nakládaných okurek v sobě ukrývá znojemská omáčka.
- Mezi české omáčkové klasiky patří také křenová omáčka.
- Španělské ptáčky by bez skvostné omáčky byly jen poloviční, připravte si s námi skvěle vychucenou hnědou omáčku z masového výpeku.
- Paprika je klasika! Paprikovou smetanovou omáčkou pohrdne málokdo, ať jde o slepici na paprice, kuře na paprice, králíka na paprice nebo vepřové či telecí na paprice.
- Pokud nemůžete žít bez sýrové omáčky, mrkněte k nám, jak připravit tu nejlepší.
Pokud chcete tradiční české pokrmy trochu odlehčit, nemusíte „šidit“ omáčku tím, že do ní nedáte smetanu. Někdy stačí zmenšit porci, změnit přílohu nebo nezahušťovat omáčku moukou. Místo knedlíků zkuste třeba rýži, brambory, bulgur nebo těstoviny, které vás také zasytí a mají většinou lepší nutriční hodnoty. Pustit se také můžete do některé z příloh z bramborového těsta.
Omáčky ke steakům a grilovanému masu
Prvotřídní steak si zasluhuje doplnit zajímavou omáčkou, která nepřebije chuť masa, jen ji vhodně doplní. I když na trhu najdete velký výběr omáček studených, které použijete rovnou z lahvičky, rychlá teplá domácí omáčka je ke steaku nejlepší. Jakmile připravíte dokonalý steak, omáčka už pak bude jen třešničkou na dortu.
- Zvolíte naprostou klasiku k hovězímu – pepřovou omáčku?
- Omáčka z lišek sluší každému kusu masa, steak nevyjímaje!
- Sázkou na lahodnou jistotu je omáčka z červeného vína.
- Vepřové karé dochutí výraznější omáčka cibulová či s hořčicí a brandy.
- Steak z lososa či tuňáka doplňte omáčkou citrónovou či kaparovou.
- Kuřecí supreme podávejte s omáčkou žampiónovou.
- Ke zvěřině zase pasuje povidlová, šípková a bezpochyby i jalovcová omáčka.
Celý popis