Recepty na teplé omáčky

Omáčky se mohou zdát v dnešní době sedavého zaměstnání a všeobecného odlehčování jídelníčku jako přežitek. Patříte k těm, kteří na rajskou s knedlíkem či koprovkou „jako od babičky“ čas od času nedají dopustit? Milujete těstoviny s boloňskou? Představa houbové nebo znojemské omáčky s rýží ve vás vyvolává nadšení? Nedovedete si představit steak bez pepřové omáčky? Kančí bez šípkové? Pak naše recepty na teplé omáčky přesně pro vás!

...

 

Základem teplých omáček je v ideálním případě zeleninový nebo vývar z masa, kostí a kořenové zeleniny případně masový výpek. Použít můžete i tzv. demi glace, což je základ, který si můžete připravit i do zásoby a zamrazit. S vývary všeho druhu docílíte u omáčky silnější chuti. Pak už ji stačí ji lehce dochutit kořením, bylinkami či houbami nebo naopak zjemnit smetanou a můžete podávat. U nás se dozvíte, jak připravit dokonalou smetanovou omáčku.

Tradiční české omáčky

Česká kuchyně je omáčkami proslulá. A ač je omáčka v jiných kuchyních často jen doprovodem k masu, v českém podání se stává královnou talíře.

Pokud chcete tradiční české pokrmy trochu odlehčit, nemusíte „šidit“ omáčku tím, že do ní nedáte smetanu. Někdy stačí zmenšit porci, změnit přílohu nebo nezahušťovat omáčku moukou. Místo knedlíků zkuste třeba rýži, brambory, bulgur nebo těstoviny, které vás také zasytí a mají většinou lepší nutriční hodnoty. Pustit se také můžete do některé z příloh z bramborového těsta

Omáčky ke steakům a grilovanému masu 

Prvotřídní steak si zasluhuje doplnit zajímavou omáčkou, která nepřebije chuť masa, jen ji vhodně doplní. I když na trhu najdete velký výběr omáček studených, které použijete rovnou z lahvičky, rychlá teplá domácí omáčka je ke steaku nejlepší. Jakmile připravíte dokonalý steak, omáčka už pak bude jen třešničkou na dortu.


Celý popis

Obchod Apetit