0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní omáčka k masu

Základní omáčka k masu

4.3 / 5. Počet hodnocení: 58
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3489 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 460 g
Tuky 80 g
Vláknina 124 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na základní omáčku k masu doplňte červeným vínem, křenem, hořčicí nebo povidly, a získáte pokaždé jiný omáčkový doprovod k pečenému masu nebo drůbeži.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
nebo vypečený tuk
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar kuřecí 500 ml
rajčatové pyré 1 PL
nebo protlak
krupicový cukr 1 PL
jemný
bobkový list 2 ks
čerstvé
pepř mletý 6

Postup

1

Tuk nebo olej zahřejte v hluboké pánvi na nízkém plameni.

2

Vsypte mouku a za občasného míchání opékejte 5–7 minut. Vzniklá jíška by měla být dozlatova  a měla by vypadat jako písek. Pokud používáte rajský protlak, opečte ho posledních pár minut spolu s moukou.

3

Pak postupně vešlehejte připravený vývar. Pořádně míchejte, aby byla výsledná konzistence krémová a bez hrudek. 

4

Přidejte cukr, bobkové listy a pepř. V případě, že jste nedali k mouce protlak, přidejte v této části i pastu.

5

Zvyšte trochu plamen a omáčku povařte 10 minut do zhoustnutí.

TIPY & TRIKY

  • Omáčku jezte ke kuřecímu, krůtímu či vepřovému masu.
  • Jíšku opražte do barvy, jakou si žádá recept.
  • Hotový kuřecí a hovězí bujon bez glutamátu nabízí Marks & Spencer.
  • Tekutiny přimíchávejte pomocí metly – minimalizujete vznik hrudek.
  • Když už se v omáčce hrudky vytvoří, propasírujte ji přes jemné sítko. To, co v něm zůstane, vyhoďte.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte ještě trochu vývaru a všechno prohřejte.

Související články

Omáčka bez žmolků
  • Tipy a triky

Omáčka bez žmolků

Jak zahustit omáčku, aby byla krásně hladká, ale zároveň jste ji nemuseli protírat hustým sítem? ...

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit