Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní omáčka k masu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 68
Do 45 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1225 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 199 g
Tuky 27 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Omáčka k masu vás zachrání v případě, že servírujete vařené maso nebo nemáte dostatek výpeku, abyste ji připravili z něj. Recept na základní omáčku k masu doplňte červeným vínem, křenem, hořčicí nebo povidly, a získáte pokaždé jiný (a skvělý) doprovod k pečenému masu nebo drůbeži.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
nebo vypečený tuk z masa
nebo rajčatové pasta
vývar kuřecí 500 ml
jemný
ideálně čerstvý
pepř celý 6 kuliček

Postup

1

Vypečený tuk z masa nebo olej zahřejte v hluboké pánvi na nízkém plameni.

2

Vsypte mouku a za občasného míchání opékejte 5–7 minut. Vzniklá jíška by měla být opečená dozlatova a měla by vypadat jako písek. Pokud používáte rajský protlak, opečte ho posledních pár minut spolu s moukou.

3

Pak metličkou postupně vešlehejte připravený vývar. Pořádně míchejte, aby byla výsledná konzistence krémová a bez hrudek. 

4

Přidejte cukr, bobkové listy a pepř. V případě, že jste nedali k mouce protlak (či pastu), přidejte ho v tuto chvíli. 

5

Zvyšte trochu oheň a omáčku povařte 10 minut do zhoustnutí.

TIPY & TRIKY 

  • Omáčku servírujte ke kuřecímu, krůtímu či vepřovému masu.
  • Jíšku opražte opravdu dozlatova.
  • Pokud nemáte k dispozici domácí kuřecí a hovězí vývar, můžete ho koupit ve sklenici, nebo použít kvalitní bujon v kostce či vaničce.
  • Tekutiny přimíchávejte pomocí metly – minimalizujete vznik hrudek.
  • Když už se v omáčce hrudky vytvoří, propasírujte ji přes jemné síto. Omáčkou použijte, obsah síta vyhoďte.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte ještě trochu vývaru, vody, či vína a vše prohřejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín