Recept na základní omáčku k masu doplňte červeným vínem, křenem, hořčicí nebo povidly, a získáte pokaždé jiný omáčkový doprovod k pečenému masu nebo drůbeži.
Suroviny
rostlinný olej
1
PL
nebo vypečený tuk
mouka pšeničná hladká
2
PL
vývar kuřecí
500
ml
rajčatové pyré
1
PL
nebo protlak
krupicový cukr
1
PL
jemný
bobkový list
2
ks
čerstvé
pepř mletý
6
Postup
1
Tuk nebo olej zahřejte v hluboké pánvi na nízkém plameni.
2
Vsypte mouku a za občasného míchání opékejte 5–7 minut. Vzniklá jíška by měla být dozlatova a měla by vypadat jako písek. Pokud používáte rajský protlak, opečte ho posledních pár minut spolu s moukou.
3
Pak postupně vešlehejte připravený vývar. Pořádně míchejte, aby byla výsledná konzistence krémová a bez hrudek.
4
Přidejte cukr, bobkové listy a pepř. V případě, že jste nedali k mouce protlak, přidejte v této části i pastu.
5
Zvyšte trochu plamen a omáčku povařte 10 minut do zhoustnutí.
TIPY & TRIKY
- Omáčku jezte ke kuřecímu, krůtímu či vepřovému masu.
- Jíšku opražte do barvy, jakou si žádá recept.
- Hotový kuřecí a hovězí bujon bez glutamátu nabízí Marks & Spencer.
- Tekutiny přimíchávejte pomocí metly – minimalizujete vznik hrudek.
- Když už se v omáčce hrudky vytvoří, propasírujte ji přes jemné sítko. To, co v něm zůstane, vyhoďte.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte ještě trochu vývaru a všechno prohřejte.