Omáčka k masu vás zachrání v případě, že servírujete vařené maso nebo nemáte dostatek výpeku, abyste ji připravili z něj. Recept na základní omáčku k masu doplňte červeným vínem, křenem, hořčicí nebo povidly, a získáte pokaždé jiný (a skvělý) doprovod k pečenému masu nebo drůbeži.
Suroviny
Postup
Vypečený tuk z masa nebo olej zahřejte v hluboké pánvi na nízkém plameni.
Vsypte mouku a za občasného míchání opékejte 5–7 minut. Vzniklá jíška by měla být opečená dozlatova a měla by vypadat jako písek. Pokud používáte rajský protlak, opečte ho posledních pár minut spolu s moukou.
Pak metličkou postupně vešlehejte připravený vývar. Pořádně míchejte, aby byla výsledná konzistence krémová a bez hrudek.
Přidejte cukr, bobkové listy a pepř. V případě, že jste nedali k mouce protlak (či pastu), přidejte ho v tuto chvíli.
Zvyšte trochu oheň a omáčku povařte 10 minut do zhoustnutí.
TIPY & TRIKY
- Omáčku servírujte ke kuřecímu, krůtímu či vepřovému masu.
- Jíšku opražte opravdu dozlatova.
- Pokud nemáte k dispozici domácí kuřecí a hovězí vývar, můžete ho koupit ve sklenici, nebo použít kvalitní bujon v kostce či vaničce.
- Tekutiny přimíchávejte pomocí metly – minimalizujete vznik hrudek.
- Když už se v omáčce hrudky vytvoří, propasírujte ji přes jemné síto. Omáčkou použijte, obsah síta vyhoďte.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte ještě trochu vývaru, vody, či vína a vše prohřejte.