0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na omáčky k masům

Ať už se rozhodnete připravit hovězí, drůbeží, vepřové nebo jakýkoli jiný druh masa, s kapkou omáčky bude vždycky lepší. Omáčka k masu v české kuchyni v první řadě často znamená plný talíř lahodné husté tekutiny. Ve světové kuchyni však omáčka k masu představuje spíše jen decentní šťavnatý doprovod steaku nebo pečeně, který má požitek z masa lehce doplnit a povznést. Tomu opovídá i její množství: podává se jí daleko méně a často mívá výraznou chuť.

...

 

I perfektně grilovaný či upečený kus masa s dokonalou přílohou snese navlhčení v omáčce, která pomůže, aby sousto lépe sklouzlo do krku. Když navíc lahodně chutná, je funkce omáčky k masu dvojnásobná.

Jednoduchá omáčka z výpeku 

Nejjednodušší cestou, jak získat dokonalou omáčku k masu, je připravit ji ze šťávy, kterou pustí maso během pečení nebo opékání. Jde zaroveň o praktický způsob, protože omáčku připravíte na stejné pánvi či pekáčku, kde jste opékali maso. 

  • Výpek, který na pánvi zůstal, bude tvořit základ vaší omáčky. Postupovat musíte poměrně rychle, protože kus masa nejspíš právě odpočívá pod pokličkou o kus dál a čeká na svou příležitost. 
  • Na „připečenou“ pánev přilijte trochu tekutiny a začněte ji zahřívat. Může to být bílé či červené víno, dopředu připravený vývar, smetana apod.  
  • Profesionální kuchaři k tomuto účelu rádi používají tzv. demi-glace – koncentrovaný, silně zredukovaný vývar.  
  • Zahříváním se výpek rozpustí ve víně či vývaru a intenzivním provaření a redukci tekutin vznikne hnědá omáčka.  
  • Do tohoto základu, který by obstál i sám o sobě, pak stačí přidat například nakládané kuličky zeleného pepře, na másle osmažené žampióny, hříbky, lišky či jiné houby, brusinky apod.  
  • Ať už se rozhodnete k základní omáčce přidat cokoliv, nebo ji nechat jen tak, po odstavení z plotne nezapomeňte na máslo. Lžíci studeného másla (nebo raději dvě) vložte do horké omáčky a prošlehejte metličkou. Docílíte tak jemné konzistence a extra naleštěné omáčky k masu.  

Jíšková omáčka s několika druhy sýra 

Další možností jak připravit rychlou omáčku, je začít jíškou. Na tomto postupu jsou založeny některé omáčky houbové či pepřové nebo obecně smetanové i univerzálně použitelná sýrová omáčka.  

  • Využijete ji v případě, kdy potřebujete připravit rychlou večeři a máte k dispozici například jen sýr od snídaně a kuřecí prsa.  
  • V tom případě zachovejte klid, dejte vařit vodu na těstoviny, osmahněte kuřecí kousky na pánvi a pusťte se do nejlepší sýrové omáčky.  
  • Garantujeme vám, že ji nebudete vařit naposledy. Skvěle se hodí i k vepřovému karé s hranolkami nebo pečenými brambory. 

Studené omáčky k masu 

Některým úpravám a druhům masa sluší nejlépe omáčky podávané za studena. Typickým příkladem je grilování, kdy ani počasí teplé variantě omáčky nenahrává.  

  • Pokud se nechcete omezit pouze na průmyslově vyráběné omáčky, kečupy, hořčice apod., využijte přijejich  domácí přípravě zakysané mléčné výrobky.  
  • Zakysaná smetana a odkapaný smetanový jogurt jsou nejlepšími spojenci, zvýraznit jejich chuť vám pomůže i lžička majonézy.  
  • Stačí k nim přidat trochu česneku, čerstvých bylinek, chilli papriček nebo sýru s modrou plísní a omáčka ke krkovici i kuřecím křidélkům je na světě.
  • Výborně se k masu hodí i řecká omáčka tzatziki nebo bylinkové pesto.
  • A co teprve domácí barbecue omáčka

Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč