
recept
Nugátový dort
Můj nejoblíbenější
Ingredience
200 g sušenek Esíček,
50-60 g rozpuštěného másla,
200 g kvalitní čokolády na vaření,
2 bílky,
60 g krupicového cukru (může být trošku méně, záleží na sladkosti použité čokolády),
250 ml smetany ke šlehání,
2 lžíce rumu (nemusí být)
Příprava jídla
1) V robotu rozmixujeme sušenky (nebo použijeme sáček a váleček) a přimícháme k nim rozpuštěné máslo. Dvě lžíce hmoty si ponecháme na ozdobu. Zbylou směs rozetřeme a zatlačíme rovnoměrně na dno dortové formy a dáme vychladit.
2) Čokoládu nalámeme a rozpustíme v mikrovlnné troubě (3-4 minuty na střední výkon). Pozor, aby se čokoláda nepřipálila, nevadí, když nebudou všechny kousky úplně rozpuštěné, rozpustí se, když po vyndání z mikrovlnné trouby čokoládu promícháme. Vyšleháme bílky a cukr na pevný sníh. V další misce ušleháme smetanu do polotuha.
3) Rozpuštěnou (ne však už úplně horkou) čokoládu opatrně přilijeme do sněhu, pak přidáme šlehačku a případně rum. Vlijeme na sušenkový základ a uhladíme povrch. Posypeme zbytkem sušenkové hmoty a dáme nejméně na 4 hodiny vychladit.
Přidat komentář