0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zasněžený dort

zasnezeny dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zasněžený dort

3.9 / 5. Počet hodnocení: 66
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8530 kcal
Bílkoviny 1548 g
Sacharidy 287 g
Tuky 112 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je to vlastně jen jednoduchý piškot naplněný tvarohem a smetanou.
 Ale právě v tom je jeho síla: povýší vaše nedělní odpoledne s kávou na vskutku královský okamžik. Je tak lehký… Je tak jemný… A v žádné dobré kavárně nesmí chybět, natož pak v té vaší!

Suroviny

vejce 2 ks
citronová kůra
nastrouhaná z 1 biocitronu
krupicový cukr 50 g
mouka pšeničná polohrubá 40 g
škrob 40 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na tvarohový krém
želatina 10 plátků
vejce 3 ks
moučkový cukr 80 g
+ na posypání
citronová kůra 1 ks
nastrouhaná z 1 biocitronu
citronová štáva
vymačkaný ze 2 citronů
vanilkový lusk 1 ks
tvaroh měkký 1 kg
polotučný
smetana ke šlehání 1 kelímek

1 Oddělte bílky od žloutků. Z bílků, dvou lžic vody a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, k němu přidejte citronovou kůru a postupně i žloutky utřené s cukrem. Mouku promíchejte se škrobovou moučkou a práškem do pečiva, směs nasypte na vaječnou hmotu a opatrně spojte. Odepínací formu o průměru 26 centimetrů důkladně vymažte máslem a vysypte moukou, pak do ní nalijte těsto. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečte dvacet až třicet minut. (Když na zapíchnuté špejli neulpí těsto, máte hotovo.) Nechte korpus trochu vychladnout, pak odepněte formu a postavte ho na mřížku nebo kuchyňskou linku. Dlouhým tenkým nožem korpus horizontálně rozkrojte.

2 Připravte tvarohovou náplň. Želatinové plátky ponořte do studené vody a nechte je zhruba pět minut (nebo podle návodu na obalu) nabobtnat. Mezitím oddělte žloutky od bílků. Ze žloutků, dvou třetin cukru, citronové kůry i šťávy a dřeně z vanilkového lusku utřete hustý krém. Pak do něj přimíchejte tvaroh. Želatinu vyjměte z vody, lehce vymačkejte a v menším hrnci za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí (nevařte!). Až trochu vychladne, přimíchejte ji k tvarohu. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, smetanu také ušlehejte a pak k ní přisypte zbývající cukr. Oboje zlehka vmíchejte k tvarohu.

3 Spodní díl piškotu položte na servírovací talíř a ohraničte ho obvodem dortové formy. Naplňte tvarohovým krémem, překryjte horním dílem a dejte minimálně na čtyři hodiny chladit. Servírujte posypané moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Jestli chcete, aby měl dort zajímavější strukturu, pak horní korpus nakrájejte na osm dílů. Teprve potom jej přeneste na tvaroh, dejte chladit a poté zasypte cukrem. Vytvoříte tak krásnou ,hvězdu‘.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

Jana Harazimová

Dort byl výborný! jen toho krému bylo trošku moc, ale chuťově vynikající!

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit