0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
jahodovy dortik
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3919 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 272 g
Tuky 267 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaný dvouvrstvý základ by stačil sám o sobě, ale pro jahody a šlehačku vytvoří naprosto dokonalý podklad...

Suroviny

pistácie 20 g
máslo 100 g
pokojové teploty
moučkový cukr 100 g
vejce 1 ks
velké
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hladká 80 g
prosáté
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
Na sníh
moučkový cukr 100 g
Na ozdobu
jahody 200 g

Postup

1

Začněte korpusem: troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Pistácie vložte do nádoby robota a rozemelte je. Máslo a cukr tři až čtyři minuty třete, aby vznikla krémovitá hmota. Do ní pak zlehka zatřete vejce, žloutky, mouku i oříšky. Vznikne jemné těsto, které stéká ze lžičky. To nalijte do formy a zarovnejte lžící.

3

Vytvořte sněhovou polevu: našlehejte bílky do hustého sněhu. Postupně po lžících přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hladká a lesklá směs. Navršte ji na korpus, rozetřete a lžící vytvořte hezké záhyby. Vložte do trouby a pečte tak tři čtvrtě hodiny, dokud sníh není už od pohledu křupavý.

4

Nechte základ dortu trochu vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Poté ho nožem uvolněte od okrajů a vyjměte. Sloupněte pečicí papír a nechte budoucí dezert úplně vychladnout.

5

Korunujte své dílo: na sněhovou polevu rozetřete v pěkných vlnkách šlehačku a navrch poklaďte jahody; drobné plody můžete ponechat vcelku, větší nakrájejte na plátky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

Anonym

Dort je nevsedni a vynikajici, doporucuji do testa pridat bud vice masla, nebo mleka ci vody, podle receptu to by to bylo moc tuhe

Anonym

Recept se nachází v č.6/05, str.24

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč