Sněhový dort s jahodami a šlehačkou

Sněhový dort s jahodami a šlehačkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3919 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 272 g
Tuky 267 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Nadýchaný dvouvrstvý základ by stačil sám o sobě, ale pro jahody a šlehačku vytvoří naprosto dokonalý podklad...

Suroviny

pistácie 20 g
máslo 100 g
pokojové teploty
moučkový cukr 100 g
vejce 1 ks
velké
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hladká 80 g
prosáté
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
Na sníh
bílek 2 ks
moučkový cukr 100 g
Na ozdobu
smetana ke šlehání 300 ml
jahody 200 g
1. Začněte korpusem: troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na
160 °C. Otevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2. Pistácie vložte do nádoby robota a rozemelte je. Máslo a cukr tři až čtyři minuty třete, aby vznikla krémovitá hmota. Do ní pak zlehka zatřete vejce, žloutky, mouku i oříšky. Vznikne jemné těsto, které stéká ze lžičky. To nalijte do formy a zarovnejte lžící.

3. Vytvořte sněhovou polevu: našlehejte bílky do hustého sněhu. Postupně po lžících přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hladká a lesklá směs. Navršte ji na korpus, rozetřete a lžící vytvořte hezké záhyby. Vložte do trouby a pečte tak tři čtvrtě hodiny, dokud sníh není už od pohledu křupavý.

4. Nechte základ dortu trochu vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Poté ho nožem uvolněte od okrajů a vyjměte. Sloupněte pečicí papír a nechte budoucí dezert úplně vychladnout.

5. Korunujte své dílo: na sněhovou polevu rozetřete v pěkných vlnkách šlehačku a navrch poklaďte jahody; drobné plody můžete ponechat vcelku, větší nakrájejte na plátky.

Komentáře

Anonym

Dort je nevsedni a vynikajici, doporucuji do testa pridat bud vice masla, nebo mleka ci vody, podle receptu to by to bylo moc tuhe

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit