Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
jahodovy dortik
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3919 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 272 g
Tuky 267 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaný dvouvrstvý základ by stačil sám o sobě, ale pro jahody a šlehačku vytvoří naprosto dokonalý podklad... Sněhový dort s jahodami a šlehačkou je jako nadýchaný obláček. Je tak lehký a nadýchaný, že sa vám doslova rozplyne na jazyku. 

Suroviny

pistácie 20 g
máslo 100 g
pokojové teploty
vejce 1 ks
velké
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
Na sníh
Na ozdobu
jahody 200 g

Postup

1

Začněte korpusem: troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Pistácie vložte do nádoby robota a rozemelte je. Máslo a cukr tři až čtyři minuty třete, aby vznikla krémovitá hmota. Do ní pak zlehka zatřete vejce, žloutky, mouku i oříšky. Vznikne jemné těsto, které stéká ze lžičky. To nalijte do formy a zarovnejte lžící.

3

Vytvořte sněhovou polevu: našlehejte bílky do hustého sněhu. Postupně po lžících přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hladká a lesklá směs. Navršte ji na korpus, rozetřete a lžící vytvořte hezké záhyby. Vložte do trouby a pečte tak tři čtvrtě hodiny, dokud sníh není už od pohledu křupavý.

4

Nechte základ dortu trochu vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Poté ho nožem uvolněte od okrajů a vyjměte. Sloupněte pečicí papír a nechte budoucí dezert úplně vychladnout.

5

Korunujte své dílo: na sněhovou polevu rozetřete v pěkných vlnkách šlehačku a navrch poklaďte jahody; drobné plody můžete ponechat vcelku, větší nakrájejte na plátky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

14.02.2007 13:08
Dort je nevsedni a vynikajici, doporucuji do testa pridat bud vice masla, nebo mleka ci vody, podle receptu to by to bylo moc tuhe

Apetit magazín