Dort s kočičími jazýčky

Dort s kočičími jazýčky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11642 kcal
Bílkoviny 280 g
Sacharidy 821 g
Tuky 787 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Samá čokoláda

Suroviny

vejce 10 ks
žloutek 4 ks
moučkový cukr 200 g
citronová kůra 1 ČL
strouhaná
mouka pšeničná hrubá 300 g
škrob 60 g
máslo 180 g
rozpuštěné, a 5g na vymazání plechu
Na čokoládový krém
mléko 250 ml
cukr 100 g
čokoláda na vaření 90 g
kvalitní, nalámaná na kousky
škrob 20 g
rozšlehaná ve 2 lžících studeného mléka
máslo 250 g
Na polevu
čokoládová poleva 400 g
Na ozdobu
10 ks
kočičí jazýčky
cukrové a čokoládové zdobení 1 hrst
čokoládové cereálie

1Vejce, žloutky a cukr šlehejte v misce postavené nad hrncem s horkou, ale ne vroucí vodou, dokud se cukr nerozpustí. Misku sejměte a směs ještě pět až osm minut prošlehávejte metlou, až vznikne krémová hmota.

2Mouku prosátou se škrobem přisypávejte k vejcím s cukrem a zatírejte ji vařečkou. Přidejte citronovou kůru a vlijte máslo, promíchejte.

3Troubu předehřejte na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Na vymazaný a pečicím papírem vyložený plech vlijte piškotovou hmotu, rozetřete ji pomocí stěrky a pečte čtvrt hodiny, až je na dotek suchá.

4Krém: Svařte v kastrůlku mléko s cukrem a přidejte čokoládu. Do horké směsi přilijte škrob a za stálého míchání na mírnějším ohni povařte asi tři minuty (do zhoustnutí). Takto připravený základ nechte vychladnout. Mezitím utřete vařečkou ve větší misce máslo. Postupně do něj zatřete vychladlou čokoládovou směs.

5Plát těsta rozkrojte na stejně velké obdélníky, čtverce… vaší kreativitě se meze nekladou: vláčnému těstu můžete pomocí vykrajovátek dát třeba tvar srdcí či hvězd. Potírejte je čokoládovým krémem, vrstvěte na sebe a zakončete těstem.

6Polevu připravte podle návodu na obalu. Pečlivě ji rozetřete na připravené řezy, nejlépe širokým nožem. Než stihne poleva ztuhnout, ozdobte dort kočičími jazýčky a kuličkami čokoládových cereálií nebo jinými ozdobami – trochu je do polevy vmáčkněte. Alespoň hodinu chlaďte; před podáváním seřízněte případné nehezké okraje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit