Dort s kočičími jazýčky

Dort s kočičími jazýčky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11642 kcal
Bílkoviny 280 g
Cukr 821 g
Tuky 787 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Samá čokoláda

Suroviny

vejce 10 ks
žloutek 4 ks
moučkový cukr 200 g
citronová kůra 1 ČL
strouhaná
mouka pšeničná hrubá 300 g
škrob 60 g
máslo 180 g
rozpuštěné, a 5g na vymazání plechu
Na čokoládový krém
mléko 250 ml
cukr 100 g
čokoláda na vaření 90 g
kvalitní, nalámaná na kousky
škrob 20 g
rozšlehaná ve 2 lžících studeného mléka
máslo 250 g
Na polevu
čokoládová poleva 400 g
Na ozdobu
10 ks
kočičí jazýčky
cukrové a čokoládové zdobení 1 hrst
čokoládové cereálie

1Vejce, žloutky a cukr šlehejte v misce postavené nad hrncem s horkou, ale ne vroucí vodou, dokud se cukr nerozpustí. Misku sejměte a směs ještě pět až osm minut prošlehávejte metlou, až vznikne krémová hmota.

2Mouku prosátou se škrobem přisypávejte k vejcím s cukrem a zatírejte ji vařečkou. Přidejte citronovou kůru a vlijte máslo, promíchejte.

3Troubu předehřejte na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Na vymazaný a pečicím papírem vyložený plech vlijte piškotovou hmotu, rozetřete ji pomocí stěrky a pečte čtvrt hodiny, až je na dotek suchá.

4Krém: Svařte v kastrůlku mléko s cukrem a přidejte čokoládu. Do horké směsi přilijte škrob a za stálého míchání na mírnějším ohni povařte asi tři minuty (do zhoustnutí). Takto připravený základ nechte vychladnout. Mezitím utřete vařečkou ve větší misce máslo. Postupně do něj zatřete vychladlou čokoládovou směs.

5Plát těsta rozkrojte na stejně velké obdélníky, čtverce… vaší kreativitě se meze nekladou: vláčnému těstu můžete pomocí vykrajovátek dát třeba tvar srdcí či hvězd. Potírejte je čokoládovým krémem, vrstvěte na sebe a zakončete těstem.

6Polevu připravte podle návodu na obalu. Pečlivě ji rozetřete na připravené řezy, nejlépe širokým nožem. Než stihne poleva ztuhnout, ozdobte dort kočičími jazýčky a kuličkami čokoládových cereálií nebo jinými ozdobami – trochu je do polevy vmáčkněte. Alespoň hodinu chlaďte; před podáváním seřízněte případné nehezké okraje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit