Červen si nedovedeme představit bez jahodového dortu. K dokonalému štěstí nám stáčí jednoduchý jemný piškot s vrstvou jahodové pěny a navrch čerstvé jahody zalité želatinou. A aby byl ještě krásnější, vyrovnali jsme jahody ještě po obvodu. Zkrátka jahody na třetí!
Suroviny
Postup
Začněte korpusem. Předehřejte troubu na 160°C. Rozvíratelnou dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Z bílků vyšlehejte sníh: začněte na nízké otáčky, jakmile sníh začne bělat, přidejte 1 lžíci cukru, zvyšte otáčky a šlehejte, dokud sníh nebude pevný.
Ke žloutkům přidejte 2 lžíce cukru a vyšlehejte je do světlé pěny, zlehka do ní vmíchejte lžíci mouky a po ní lžíci sněhu, postup opakujte s druhou lžící mouky a spojte se zbylým sněhem: krouživými pohyby lehce obracejte těsto, aby se jím sníh obalil a směs zůstala nadýchaná. Hned přesuňte do formy a pečte asi 10 minut. Jakmile těsto začne zlátnout a oddělovat se od formy, vyndejte ho z trouby a nechte zchladnout. Korpus bude lehký a pružný, ale nízký.
Připravte jahodovou pěnu. Namočte plátky želatiny do studené vody a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím v hrnci smíchejte polovinu jahodového pyré s cukrem a zahřívejte (teplota by neměla přesáhnout 65 °C). Jakmile se cukr rozpustí, sejměte z ohně.
Vymačkejte přebytečnou vodu ze želatiny, dejte ji do teplého pyré, doplňte jeho druhou neohřátou polovinu, dobře rozmíchejte a nechte celé zchladnout na pokojovou teplotu – nesmí být horké, ale musí zůstat tekuté. Vyšlehejte smetanu do polotuha (příliš tuhá se nespojí dokonale s pyré). Opatrně vmíchejte jahodové pyré do ušlehané smetany. Směs by měla být lehká jako ušlehaná smetana a stejnoměrně růžová.
Boky dortové formy vyložte pečicím papírem, na dno dejte piškotový korpus. Jahody přepulte, vyberte 10–15 podobně velkých půlek a vyložte jimi boky tak, aby se řeznou stranou opíraly o formu. Naplňte formu jahodovou pěnou a odložte do lednice.
V trošce studené vody nechte nabobtnat želatinu. Zahřejte vodu a rozpusťte v ní krupicový cukr, aby vznikl sirup. V něm rozpusťte vymačkanou želatinu. Pro sytý tón můžete přidat kapku barvy. Jestli z jahod při překrajování vytekla šťáva, přidejte ji k želatině. Nechte vychladnout. Na dort vyskládejte zbylé jahody a těsně před tím, než začne želatina tuhnout, ji na ně nalijte. Chlaďte v lednici alespoň 2 hodiny. Jakmile je želatina zcela tuhá, sejměte z dortu formu a pečicí papír. Až do podávání uchovejte v chladu.
NĚCO NAVÍC
Pokud spěcháte, místo pečení korpusu vyložte dno dortové formy piškoty (použít můžete nalámané cukrářské i kulaté dětské).