Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodový dort s jahodovou pěnou

Jahodový dort s jahodovou pěnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodový dort s jahodovou pěnou

4/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7630 kcal
Bílkoviny 1339 g
Sacharidy 251 g
Tuky 122 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Červen si nedovedeme představit bez jahodového dortu. K dokonalému štěstí nám stáčí jednoduchý jemný piškot s vrstvou jahodové pěny a navrch čerstvé jahody zalité želatinou. A aby byl ještě krásnější, vyrovnali jsme jahody ještě po obvodu. Zkrátka jahody na třetí!

Suroviny

Na piškotový korpus
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 2 ks
bílky a žloutky zvlášť
Na jahodovou pěnu
želatina 6 plátků
jahody 300 g
omyté, odstopkované a rozmixované na pyré
33–40%
Na dokončení
jahody 500 g
odstopkované
voda 250 ml
+ navíc na želatinu
želatina 4 plátky
červené (lze vynechat)

Postup

1

Začněte korpusem. Předehřejte troubu na 160°C. Rozvíratelnou dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Z bílků vyšlehejte sníh: začněte na nízké otáčky, jakmile sníh začne bělat, přidejte 1 lžíci cukru, zvyšte otáčky a šlehejte, dokud sníh nebude pevný.

2

Ke žloutkům přidejte 2 lžíce cukru a vyšlehejte je do světlé pěny, zlehka do ní vmíchejte lžíci mouky a po ní lžíci sněhu, postup opakujte s druhou lžící mouky a spojte se zbylým sněhem: krouživými pohyby lehce obracejte těsto, aby se jím sníh obalil a směs zůstala nadýchaná. Hned přesuňte do formy a pečte asi 10 minut. Jakmile těsto začne zlátnout a oddělovat se od formy, vyndejte ho z trouby a nechte zchladnout. Korpus bude lehký a pružný, ale nízký. 

3

Připravte jahodovou pěnu. Namočte plátky želatiny do studené vody a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím v hrnci smíchejte polovinu jahodového pyré s cukrem a zahřívejte (teplota by neměla přesáhnout 65 °C). Jakmile se cukr rozpustí, sejměte z ohně.

4

Vymačkejte přebytečnou vodu ze želatiny, dejte ji do teplého pyré, doplňte jeho druhou neohřátou polovinu, dobře rozmíchejte a nechte celé zchladnout na pokojovou teplotu – nesmí být horké, ale musí zůstat tekuté. Vyšlehejte smetanu do polotuha (příliš tuhá se nespojí dokonale s pyré). Opatrně vmíchejte jahodové pyré do ušlehané smetany. Směs by měla být lehká jako ušlehaná smetana a stejnoměrně růžová.

5

Boky dortové formy vyložte pečicím papírem, na dno dejte piškotový korpus. Jahody přepulte, vyberte 10–15 podobně velkých půlek a vyložte jimi boky tak, aby se řeznou stranou opíraly o formu. Naplňte formu jahodovou pěnou a odložte do lednice.

6

V trošce studené vody nechte nabobtnat želatinu. Zahřejte vodu a rozpusťte v ní krupicový cukr, aby vznikl sirup. V něm rozpusťte vymačkanou želatinu. Pro sytý tón můžete přidat kapku barvy. Jestli z jahod při překrajování vytekla šťáva, přidejte ji k želatině. Nechte vychladnout. Na dort vyskládejte zbylé jahody a těsně před tím, než začne želatina tuhnout, ji na ně nalijte. Chlaďte v lednici alespoň 2 hodiny. Jakmile je želatina zcela tuhá, sejměte z dortu formu a pečicí papír. Až do podávání uchovejte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Pokud spěcháte, místo pečení korpusu vyložte dno dortové formy piškoty (použít můžete nalámané cukrářské i kulaté dětské).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč