Tradiční italský ‚chléb chudých‘ dnes nabízejí i v nejluxusnějších restauracích. Až ho ochutnáte, zjistíte proč.
Suroviny
Postup
Prosejte mouku do velké misky, přidejte droždí a sůl. Udělejte uprostřed důlek, nalijte do něj 3 lžíce oleje a 300 ml teplé vody a vše promíchejte vařečkou. Přesuňte směs na pomoučněný vál a hněťte ji 10 minut, až vznikne hladké a pružné těsto.
Vložte těsto do vymazané misky, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Troubu rozehřejte na 230 °C. Pekáč o velikosti asi 40 x 40 cm vytřete olejem. Vložte do něj těsto a vytvořte z něj placku o tloušťce asi 0,5 cm. Nechte těsto ještě 20 minut kynout.
V malé misce smíchejte 3 lžíce vody a lžíci oleje. Po uplynutí 20 minut potřete těsto směsí oleje a vody a focacciu pečte 20 minut na střední mřížce.
Mezitím rozčtvrťte rajčátka, dejte je do cedníku a posypte solí. Nechte je takto 10 minut stranou, aby přebytečná voda odkapala.