Zralé plody fíků jsou nafialovělé s výrazně sladku dužinou. Báječně se proto doplňují s kozím sýrem.
1 Do mísy prosijte hladkou mouku se solí. Rozdrobené droždí promíchejte se špetkou cukru a 150 ml vlažné vody a vlijte k mouce. Přidejte čtyři lžíce oleje a zadělejte hladké nelepivé těsto.
2 Na pomoučněném vále vypracujte bochánek, vložte do mísy, poprašte moukou a nechte pod utěrkou kynout asi hodinu na dvojnásobný objem. Předehřejte troubu na 250 °C a plech vyložte papírem na pečení.
3 Vykynuté těsto opět propracujte a rozdělte na 4 díly. Každý vyválejte na oválnou placku o síle asi 3 mm, vytvarujte, přendejte na plech a nechte chvíli odpočinout. Nakrájejte fíky i sýr na asi 1⁄2 cm plátky. Med prošlehejte se lžící citronové šťávy a olejem.
4 Placky propíchejte na několika místech vidličkou nebo do nich udělejte prstem důlky, obložte plátky fíků a sýra a posypte polovinou odrhnutého tymiánu. Pečte dozlatova, 10–15 minut. Vyjměte z trouby, pokapejte medovou zálivkou, osolte, opepřete a posypte zbylým tymiánem.