Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tarte flambée

Když si odmyslíte přípravu těsta, zjistíte, že tarte flambée je opravdová rychlovka: stačí potřít, posypat, a do 10 minut je upečeno. A kolikrát i snědeno – taková je to dobrota! Naučí vás ho šéfkuchař Vladimír Honzák.

Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4-8
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení: 5-10 minut
PT20M
Příprava 0:20
Chuťovka Francouzská

Ingredience

    • 400 g hladké mouky + na pracovní plochu
    • 8 g sušeného droždí (1 sáček)
    • špetka soli

    NA NÁPLŇ

    • 200 g slaniny, nakrájené na špalíčky
    • 3 středně velké cibule, nakrájené na kolečka
    • 200 ml crème fraîche (francouzská specialita připomínající zakysanou smetanu)
    • sůl, pepř a špetka muškátového oříšku
    • 200 g nastrouhaného ementálu

Příprava jídla

Zadělejte těsto

Po vypracování můžete dát těsto kynout do lednice – připravte si ho třeba už ve středu a pečte až v pátek, když přijde návštěva.

1 Smíchejte droždí a 2 lžíce vlažné vody a nechte vzejít kvásek. (Čerstvé droždí se do tohoto těsta nehodí, příliš by nakynulo.)

2 Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, kvásek, 200 ml vlažné vody a promíchejte vařečkou. Vypracujte měkké a nelepivé těsto.

3 Těsto přesuňte na pomoučněnou pracovní desku a dokonale ho prohněťte. Pak jej nechte 2 hodiny kynout.


 

Připravte si korpus a náplň

Základem tarte flambée je tenoulinké těsto a na něm slabá vrstva náplně. Upečeno budete mít dřív, než stihnete otevřít lahev vína!

1 Troubu rozehřejte na 200 ºC. Vykynuté těsto rozdělte na tři díly a každý vyválejte na pomoučněném vále na tenký plát.

2 Těsto musí být tenké, asi 2–3 mm. Vyválet ho můžete do tvaru obdélníku, oválu nebo kruhu.

3 Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem, upravte do požadovaného tvaru a hojně propíchejte vidličkou.

4 Crème fraîche okořeňte muškátovým oříškem, trochou soli a pepře a rozetřete jej po těstě.

5 Koláč posypte slaninou, cibulí a nakonec sýrem. Vrstva náplně nesmí být silná. Pečte v rozehřáté troubě necelých 10 minut dozlatova.

6 Koláč rozkrájejte rádýlkem nebo ostrým nožem na čtverečky, které se dají pohodlně ukusovat. Stejně zpracujte zbylé dva díly těsta.

NĚCO NAVÍC

Cibulový koláč tak trochu připomíná pizzu, těsto je ale mnohem tenčí, křupavější a je daleko rychleji upečené. „Ani náplně na něj nepatří přespříliš, je to jen chuťovka k vínu, předkrm, o který se můžete podělit s přáteli, nebo lehká večeře podávaná třeba s malým salátkem,“ říká šéfkuchař Vladimír Honzák. Základem koláče, kterému se ve Francii říká tarte flambée, v Alsasku Flammekueche a v Německu Flammkuchen, je tenké chlebové těsto potřené crème fraîche či fromage blanc (tvarohem). „Já mám raději variantu s crème fraîche nebo s kombinací crème fraîche a tvarohu,“ říká šéfkuchař. „Zkoušel jsem ho i s kysanou smetanou, ale není to prostě ono,“ dodává. Tarte flambée pochází z alsasko-lotrinské kuchyně a vznikl zcela účelově – sloužil pro zjištění správné teploty při pečení chleba. V ten moment byl v peci ideální žár, takže koláč byl hotový doslova raz dva.

CO TAKÉ ZKUSIT

  • Na základ z crème fraîche, slaniny a cibule můžete přidat krátce opečené lišky či hříbky a po upečení můžete koláč posypat rukolou. Vyzkoušejte také kombinaci sýrů: například 60g pravého ementálu a 125g munsteru.
  • Základem tarte flambée je chlebové těsto. Pokud vám zbude, můžete z něj upéct malé bochánky a sníst je jen tak s máslem. Anebo ho vyválejte, nakrájejte na proužky a podávejte k salátu. Do těsta také můžete zabalit pršut a sýr nebo třeba lososa a špenát.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář