Rajčatový tarte Tatin

Rajčatový tarte Tatin

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2336 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 193 g
Tuky 143 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Lehká odpolední svačina při procházce Paříží… Můžete jej doplnit čerstvým kozím sýrem, a chcete-li ušetřit čas, použijte hotové křehké těsto.

Suroviny

máslo 30 g
krupicový cukr 25 g
balzamikový ocet 2 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
bylinky 1 PL
nasekaných provensálských bylinek či tymiánu (nebo 1 lžička sušených)
rajčata cherry 650 g
kapary 1 ČL
bazalka hrst
lístky
Na těsto
mouka pšeničná hladká 210 g
na trocha navíc na podsypání
sůl špetka
máslo 100 g
studeného, nakrájeného
žloutek 1 ks

1 Připravte těsto. Mouku a špetku soli prosejte do mísy, přidejte máslo a prsty promněte (můžete si pomoci robotem). Přidejte žloutek, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto (v případě potřeby přilijte ještě trochu vody). Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte chladit alespoň na 30 minut.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo nechte rozpustit v pánvi vhodné do trouby o průměru 20–22 cm. Vmíchejte cukr a ocet. Nechte 5 minut zvolna vařit, aby směs zhoustla na řidší karamel.

3 Pánev odstavte z plotny a dno posypte česnekem, bylinkami a celými rajčátky tak, aby rajčátka byla v jedné vrstvě.

4 Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na pomoučněném válu či mezi 2 archy pečicího papíru na kruh zhruba o 2 cm větší, než je průměr pánve. Přeneste na pánev, okraje zastrkejte mezi rajčátka a okraje pánve a ve středu těsta udělejte pár zářezů, aby mohla odcházet pára.

Pečte zhruba 35 minut, aby těsto bylo zlatavé. Vyjměte, jemně uvolněte těsto od okrajů pánve, nechte koláč asi 5 minut stát a potom na těsto položte servírovací talíř a opatrně slijte šťávu do omáčníku. Koláč překlopte na talíř, posypte kapary, bazalkou a pokapejte slitou šťávou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit