0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajčatový tarte Tatin

Rajčatový tarte Tatin

4.7/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2336 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 193 g
Tuky 143 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehká odpolední svačina při procházce Paříží… Můžete jej doplnit čerstvým kozím sýrem, a chcete-li ušetřit čas, použijte hotové křehké těsto.

Suroviny

máslo 30 g
krupicový cukr 25 g
balzamikový ocet 2 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
bylinky 1 PL
nasekaných provensálských bylinek či tymiánu (nebo 1 lžička sušených)
rajčata cherry 650 g
kapary 1 ČL
bazalka hrst
lístky
Na těsto
mouka pšeničná hladká 210 g
na trocha navíc na podsypání
sůl špetka
máslo 100 g
studeného, nakrájeného
žloutek 1 ks

1 Připravte těsto. Mouku a špetku soli prosejte do mísy, přidejte máslo a prsty promněte (můžete si pomoci robotem). Přidejte žloutek, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto (v případě potřeby přilijte ještě trochu vody). Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte chladit alespoň na 30 minut.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo nechte rozpustit v pánvi vhodné do trouby o průměru 20–22 cm. Vmíchejte cukr a ocet. Nechte 5 minut zvolna vařit, aby směs zhoustla na řidší karamel.

3 Pánev odstavte z plotny a dno posypte česnekem, bylinkami a celými rajčátky tak, aby rajčátka byla v jedné vrstvě.

4 Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na pomoučněném válu či mezi 2 archy pečicího papíru na kruh zhruba o 2 cm větší, než je průměr pánve. Přeneste na pánev, okraje zastrkejte mezi rajčátka a okraje pánve a ve středu těsta udělejte pár zářezů, aby mohla odcházet pára.

Pečte zhruba 35 minut, aby těsto bylo zlatavé. Vyjměte, jemně uvolněte těsto od okrajů pánve, nechte koláč asi 5 minut stát a potom na těsto položte servírovací talíř a opatrně slijte šťávu do omáčníku. Koláč překlopte na talíř, posypte kapary, bazalkou a pokapejte slitou šťávou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč