0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajčatový tarte Tatin

Rajčatový tarte Tatin

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2336 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 193 g
Tuky 143 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehká odpolední svačina při procházce Paříží… Můžete jej doplnit čerstvým kozím sýrem, a chcete-li ušetřit čas, použijte hotové křehké těsto.

Suroviny

máslo 30 g
krupicový cukr 25 g
balzamikový ocet 2 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
bylinky 1 PL
nasekaných provensálských bylinek či tymiánu (nebo 1 lžička sušených)
rajčata cherry 650 g
kapary 1 ČL
bazalka hrst
lístky
Na těsto
mouka pšeničná hladká 210 g
na trocha navíc na podsypání
sůl špetka
máslo 100 g
studeného, nakrájeného
žloutek 1 ks

1 Připravte těsto. Mouku a špetku soli prosejte do mísy, přidejte máslo a prsty promněte (můžete si pomoci robotem). Přidejte žloutek, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto (v případě potřeby přilijte ještě trochu vody). Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte chladit alespoň na 30 minut.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo nechte rozpustit v pánvi vhodné do trouby o průměru 20–22 cm. Vmíchejte cukr a ocet. Nechte 5 minut zvolna vařit, aby směs zhoustla na řidší karamel.

3 Pánev odstavte z plotny a dno posypte česnekem, bylinkami a celými rajčátky tak, aby rajčátka byla v jedné vrstvě.

4 Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na pomoučněném válu či mezi 2 archy pečicího papíru na kruh zhruba o 2 cm větší, než je průměr pánve. Přeneste na pánev, okraje zastrkejte mezi rajčátka a okraje pánve a ve středu těsta udělejte pár zářezů, aby mohla odcházet pára.

Pečte zhruba 35 minut, aby těsto bylo zlatavé. Vyjměte, jemně uvolněte těsto od okrajů pánve, nechte koláč asi 5 minut stát a potom na těsto položte servírovací talíř a opatrně slijte šťávu do omáčníku. Koláč překlopte na talíř, posypte kapary, bazalkou a pokapejte slitou šťávou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit