Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajčatový tarte Tatin

Lehká odpolední svačina při procházce Paříží… Můžete jej doplnit čerstvým kozím sýrem, a chcete-li ušetřit čas, použijte hotové křehké těsto.

Vydání: 2020/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení těsta
PT35M
Pečení 0:35
Chléb a pečivo Francouzská

Ingredience

    • 30 g másla
    • 25 g krupicového cukru
    • 2 lžíce balzamikového octa
    • 2 stroužky česneku, na plátky
    • 1 lžíce nasekaných provensálských bylinek či tymiánu (nebo 1 lžička sušených)
    • 650 g třešňových rajčat
    • 1 lžička kaparů
    • hrst bazalkových lístků

    NA TĚSTO

    • 210 g hladké mouky + na podsypání
    • špetka soli
    • 100 g studeného másla, nakrájeného
    • 1 žloutek

Příprava jídla

1 Připravte těsto. Mouku a špetku soli prosejte do mísy, přidejte máslo a prsty promněte (můžete si pomoci robotem). Přidejte žloutek, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto (v případě potřeby přilijte ještě trochu vody). Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte chladit alespoň na 30 minut.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo nechte rozpustit v pánvi vhodné do trouby o průměru 20–22 cm. Vmíchejte cukr a ocet. Nechte 5 minut zvolna vařit, aby směs zhoustla na řidší karamel.

3 Pánev odstavte z plotny a dno posypte česnekem, bylinkami a celými rajčátky tak, aby rajčátka byla v jedné vrstvě.

4 Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na pomoučněném válu či mezi 2 archy pečicího papíru na kruh zhruba o 2 cm větší, než je průměr pánve. Přeneste na pánev, okraje zastrkejte mezi rajčátka a okraje pánve a ve středu těsta udělejte pár zářezů, aby mohla odcházet pára.

Pečte zhruba 35 minut, aby těsto bylo zlatavé. Vyjměte, jemně uvolněte těsto od okrajů pánve, nechte koláč asi 5 minut stát a potom na těsto položte servírovací talíř a opatrně slijte šťávu do omáčníku. Koláč překlopte na talíř, posypte kapary, bazalkou a pokapejte slitou šťávou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Granita s jablky a calvadosem

Zapečený sýrový chléb (Croûte savoyarde)

Těstoviny ze Sète (Macaronade sétoise)

Kuře a zeleninový kuskus

Rýžový pudink (Teurgoule)

Přidat komentář