Lehká odpolední svačina při procházce Paříží… Můžete jej doplnit čerstvým kozím sýrem, a chcete-li ušetřit čas, použijte hotové křehké těsto.
Suroviny
Postup
Připravte těsto. Mouku a špetku soli prosejte do mísy, přidejte máslo a prsty promněte (můžete si pomoci robotem). Přidejte žloutek, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto (v případě potřeby přilijte ještě trochu vody). Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte chladit alespoň na 30 minut.
Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo nechte rozpustit v pánvi vhodné do trouby o průměru 20–22 cm. Vmíchejte cukr a ocet. Nechte 5 minut zvolna vařit, aby směs zhoustla na řidší karamel.
Pánev odstavte z plotny a dno posypte česnekem, bylinkami a celými rajčátky tak, aby rajčátka byla v jedné vrstvě.
Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na pomoučněném válu či mezi 2 archy pečicího papíru na kruh zhruba o 2 cm větší, než je průměr pánve. Přeneste na pánev, okraje zastrkejte mezi rajčátka a okraje pánve a ve středu těsta udělejte pár zářezů, aby mohla odcházet pára.
Pečte zhruba 35 minut, aby těsto bylo zlatavé. Vyjměte, jemně uvolněte těsto od okrajů pánve, nechte koláč asi 5 minut stát a potom na těsto položte servírovací talíř a opatrně slijte šťávu do omáčníku. Koláč překlopte na talíř, posypte kapary, bazalkou a pokapejte slitou šťávou.