0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tarte flambée
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné 4-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3320 kcal
Bílkoviny 215 g
Sacharidy 304 g
Tuky 122 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si odmyslíte přípravu těsta, zjistíte, že tarte flambée je opravdová rychlovka: stačí potřít, posypat, a do 10 minut je upečeno. A kolikrát i snědeno – taková je to dobrota! Naučí vás ho šéfkuchař Vladimír Honzák.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
+ na pracovní plochu
droždí sušené 1 bal
sůl 1 špetka
Na náplň
slanina 200 g
na špalíčky
cibule 3 ks
středně velké, na kolečka
sůl
pepř
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný

Postup

1

Zadělejte těsto

Po vypracování můžete dát těsto kynout do lednice – připravte si ho třeba už ve středu a pečte až v pátek, když přijde návštěva.

  • Smíchejte droždí a 2 lžíce vlažné vody a nechte vzejít kvásek. (Čerstvé droždí se do tohoto těsta nehodí, příliš by nakynulo.)
  • Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, kvásek, 200 ml vlažné vody a promíchejte vařečkou. Vypracujte měkké a nelepivé těsto.
  • Těsto přesuňte na pomoučněnou pracovní desku a dokonale ho prohněťte. Pak jej nechte 2 hodiny kynout.


příprava těsta

    2

    Připravte si korpus a náplň

    Základem tarte flambée je tenoulinké těsto a na něm slabá vrstva náplně. Upečeno budete mít dřív, než stihnete otevřít lahev vína!

    • Troubu rozehřejte na 200 ºC. Vykynuté těsto rozdělte na tři díly a každý vyválejte na pomoučněném vále na tenký plát.
    • Těsto musí být tenké, asi 2–3 mm. Vyválet ho můžete do tvaru obdélníku, oválu nebo kruhu.
    • Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem, upravte do požadovaného tvaru a hojně propíchejte vidličkou.
    • Crème fraîche okořeňte muškátovým oříškem, trochou soli a pepře a rozetřete jej po těstě.
    • Koláč posypte slaninou, cibulí a nakonec sýrem. Vrstva náplně nesmí být silná. Pečte v rozehřáté troubě necelých 10 minut dozlatova.
    • Koláč rozkrájejte rádýlkem nebo ostrým nožem na čtverečky, které se dají pohodlně ukusovat. Stejně zpracujte zbylé dva díly těsta.


    příprava korpusu a náplně

    NĚCO NAVÍC

    Cibulový koláč tak trochu připomíná pizzu, těsto je ale mnohem tenčí, křupavější a je daleko rychleji upečené. „Ani náplně na něj nepatří přespříliš, je to jen chuťovka k vínu, předkrm, o který se můžete podělit s přáteli, nebo lehká večeře podávaná třeba s malým salátkem,“ říká šéfkuchař Vladimír Honzák. Základem koláče, kterému se ve Francii říká tarte flambée, v Alsasku Flammekueche a v Německu Flammkuchen, je tenké chlebové těsto potřené crème fraîche či fromage blanc (tvarohem).

    „Já mám raději variantu s crème fraîche nebo s kombinací crème fraîche a tvarohu,“ říká šéfkuchař. „Zkoušel jsem ho i s kysanou smetanou, ale není to prostě ono,“ dodává. Tarte flambée pochází z alsasko-lotrinské kuchyně a vznikl zcela účelově – sloužil pro zjištění správné teploty při pečení chleba. V ten moment byl v peci ideální žár, takže koláč byl hotový doslova raz dva.

    CO TAKÉ ZKUSIT

    • Na základ z crème fraîche, slaniny a cibule můžete přidat krátce opečené lišky či hříbky a po upečení můžete koláč posypat rukolou. Vyzkoušejte také kombinaci sýrů: například 60g pravého ementálu a 125g munsteru.
    • Základem tarte flambée je chlebové těsto. Pokud vám zbude, můžete z něj upéct malé bochánky a sníst je jen tak s máslem. Anebo ho vyválejte, nakrájejte na proužky a podávejte k salátu. Do těsta také můžete zabalit pršut a sýr nebo třeba lososa a špenát.

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2011/11

    Apetit magazín

    Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
    • Tipy a triky

    Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

    Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
    Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
    • Tipy a triky

    Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

    Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    549 Kč
    439 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč