Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2981 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 291 g
Tuky 116 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si odmyslíte přípravu těsta, zjistíte, že tarte flambée je opravdová rychlovka: stačí potřít, posypat, a do 10 minut je upečeno. A kolikrát i snědeno – taková je to dobrota! Naučí vás ho šéfkuchař Vladimír Honzák.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
+ na pracovní plochu
8 g
sušené droždí 1 sáček
sůl špetka
Na náplň
slanina 200 g
na špalíčky
cibule 3 ks
středně velké, na kolečka
zakysaná smetana 200 ml
francouzská specialita připomínající zakysanou smetanu
sůl
pepř
muškátový oříšek špetka
sýr ementál 200 g
nastrouhaný

Zadělejte těsto

Po vypracování můžete dát těsto kynout do lednice – připravte si ho třeba už ve středu a pečte až v pátek, když přijde návštěva.

1 Smíchejte droždí a 2 lžíce vlažné vody a nechte vzejít kvásek. (Čerstvé droždí se do tohoto těsta nehodí, příliš by nakynulo.)

2 Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, kvásek, 200 ml vlažné vody a promíchejte vařečkou. Vypracujte měkké a nelepivé těsto.

3 Těsto přesuňte na pomoučněnou pracovní desku a dokonale ho prohněťte. Pak jej nechte 2 hodiny kynout.


 

Připravte si korpus a náplň

Základem tarte flambée je tenoulinké těsto a na něm slabá vrstva náplně. Upečeno budete mít dřív, než stihnete otevřít lahev vína!

1 Troubu rozehřejte na 200 ºC. Vykynuté těsto rozdělte na tři díly a každý vyválejte na pomoučněném vále na tenký plát.

2 Těsto musí být tenké, asi 2–3 mm. Vyválet ho můžete do tvaru obdélníku, oválu nebo kruhu.

3 Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem, upravte do požadovaného tvaru a hojně propíchejte vidličkou.

4 Crème fraîche okořeňte muškátovým oříškem, trochou soli a pepře a rozetřete jej po těstě.

5 Koláč posypte slaninou, cibulí a nakonec sýrem. Vrstva náplně nesmí být silná. Pečte v rozehřáté troubě necelých 10 minut dozlatova.

6 Koláč rozkrájejte rádýlkem nebo ostrým nožem na čtverečky, které se dají pohodlně ukusovat. Stejně zpracujte zbylé dva díly těsta.

NĚCO NAVÍC

Cibulový koláč tak trochu připomíná pizzu, těsto je ale mnohem tenčí, křupavější a je daleko rychleji upečené. „Ani náplně na něj nepatří přespříliš, je to jen chuťovka k vínu, předkrm, o který se můžete podělit s přáteli, nebo lehká večeře podávaná třeba s malým salátkem,“ říká šéfkuchař Vladimír Honzák. Základem koláče, kterému se ve Francii říká tarte flambée, v Alsasku Flammekueche a v Německu Flammkuchen, je tenké chlebové těsto potřené crème fraîche či fromage blanc (tvarohem). „Já mám raději variantu s crème fraîche nebo s kombinací crème fraîche a tvarohu,“ říká šéfkuchař. „Zkoušel jsem ho i s kysanou smetanou, ale není to prostě ono,“ dodává. Tarte flambée pochází z alsasko-lotrinské kuchyně a vznikl zcela účelově – sloužil pro zjištění správné teploty při pečení chleba. V ten moment byl v peci ideální žár, takže koláč byl hotový doslova raz dva.

CO TAKÉ ZKUSIT

  • Na základ z crème fraîche, slaniny a cibule můžete přidat krátce opečené lišky či hříbky a po upečení můžete koláč posypat rukolou. Vyzkoušejte také kombinaci sýrů: například 60g pravého ementálu a 125g munsteru.
  • Základem tarte flambée je chlebové těsto. Pokud vám zbude, můžete z něj upéct malé bochánky a sníst je jen tak s máslem. Anebo ho vyválejte, nakrájejte na proužky a podávejte k salátu. Do těsta také můžete zabalit pršut a sýr nebo třeba lososa a špenát.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit