0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tarte flambée
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 20 minut Velmi snadné 4-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2981 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 291 g
Tuky 116 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si odmyslíte přípravu těsta, zjistíte, že tarte flambée je opravdová rychlovka: stačí potřít, posypat, a do 10 minut je upečeno. A kolikrát i snědeno – taková je to dobrota! Naučí vás ho šéfkuchař Vladimír Honzák.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
+ na pracovní plochu
8 g
sušené droždí 1 sáček
sůl špetka
Na náplň
slanina 200 g
na špalíčky
cibule 3 ks
středně velké, na kolečka
zakysaná smetana 200 ml
francouzská specialita připomínající zakysanou smetanu
sůl
pepř
muškátový oříšek špetka
sýr ementál 200 g
nastrouhaný

Postup

1

Zadělejte těsto

Po vypracování můžete dát těsto kynout do lednice – připravte si ho třeba už ve středu a pečte až v pátek, když přijde návštěva.

  • Smíchejte droždí a 2 lžíce vlažné vody a nechte vzejít kvásek. (Čerstvé droždí se do tohoto těsta nehodí, příliš by nakynulo.)
  • Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, kvásek, 200 ml vlažné vody a promíchejte vařečkou. Vypracujte měkké a nelepivé těsto.
  • Těsto přesuňte na pomoučněnou pracovní desku a dokonale ho prohněťte. Pak jej nechte 2 hodiny kynout.


příprava těsta

    2

    Připravte si korpus a náplň

    Základem tarte flambée je tenoulinké těsto a na něm slabá vrstva náplně. Upečeno budete mít dřív, než stihnete otevřít lahev vína!

    • Troubu rozehřejte na 200 ºC. Vykynuté těsto rozdělte na tři díly a každý vyválejte na pomoučněném vále na tenký plát.
    • Těsto musí být tenké, asi 2–3 mm. Vyválet ho můžete do tvaru obdélníku, oválu nebo kruhu.
    • Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem, upravte do požadovaného tvaru a hojně propíchejte vidličkou.
    • Crème fraîche okořeňte muškátovým oříškem, trochou soli a pepře a rozetřete jej po těstě.
    • Koláč posypte slaninou, cibulí a nakonec sýrem. Vrstva náplně nesmí být silná. Pečte v rozehřáté troubě necelých 10 minut dozlatova.
    • Koláč rozkrájejte rádýlkem nebo ostrým nožem na čtverečky, které se dají pohodlně ukusovat. Stejně zpracujte zbylé dva díly těsta.


    příprava korpusu a náplně

    NĚCO NAVÍC

    Cibulový koláč tak trochu připomíná pizzu, těsto je ale mnohem tenčí, křupavější a je daleko rychleji upečené. „Ani náplně na něj nepatří přespříliš, je to jen chuťovka k vínu, předkrm, o který se můžete podělit s přáteli, nebo lehká večeře podávaná třeba s malým salátkem,“ říká šéfkuchař Vladimír Honzák. Základem koláče, kterému se ve Francii říká tarte flambée, v Alsasku Flammekueche a v Německu Flammkuchen, je tenké chlebové těsto potřené crème fraîche či fromage blanc (tvarohem).

    „Já mám raději variantu s crème fraîche nebo s kombinací crème fraîche a tvarohu,“ říká šéfkuchař. „Zkoušel jsem ho i s kysanou smetanou, ale není to prostě ono,“ dodává. Tarte flambée pochází z alsasko-lotrinské kuchyně a vznikl zcela účelově – sloužil pro zjištění správné teploty při pečení chleba. V ten moment byl v peci ideální žár, takže koláč byl hotový doslova raz dva.

    CO TAKÉ ZKUSIT

    • Na základ z crème fraîche, slaniny a cibule můžete přidat krátce opečené lišky či hříbky a po upečení můžete koláč posypat rukolou. Vyzkoušejte také kombinaci sýrů: například 60g pravého ementálu a 125g munsteru.
    • Základem tarte flambée je chlebové těsto. Pokud vám zbude, můžete z něj upéct malé bochánky a sníst je jen tak s máslem. Anebo ho vyválejte, nakrájejte na proužky a podávejte k salátu. Do těsta také můžete zabalit pršut a sýr nebo třeba lososa a špenát.

    Apetit magazín

    Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
    • Tipy a triky

    Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

    Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
    STORY
    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

    Obchod Apetit