
Fish & chips
Křupou a voní!
Ingredience
- 4 filety jesetera bez kůže nebo z jiné bílé ryby (1 porce à 150g)
- 0,33 l piva
- studená perlivá voda s ledem
- 125 g hladké mouky
- sůl
- 1 kg velkých brambor (varný typ C)
- rostlinný olej na smažení
Příprava jídla
1 Rybu nakrájejte na menší kousky, brambory na hranolky. Z piva, mouky, perlivé vody a pár kostek ledu připravte těstíčko.
2 Do hlubšího rendlíku nalijte pořádnou vrstvu oleje, nechte ho rozehřát a pomalu v něm smažte hranolky (předem osušené papírovou utěrkou) doměkka a dozlatova. Kousky ryby osolte, namočte do těstíčka a smažte je v rozpáleném oleji. Napoprvé nechte jesetera v rozpáleném oleji jen pár sekund. Pak ho vyjměte a nechte na roštu okapat, aby pustil přebytečnou šťávu. Vše ještě jednou zopakujte a rybu usmažte dozlatova. Rybu i hranolky osušte na papírových utěrkách, osolte a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na domácí majonézu dejte do mísy 2 žloutky, 1 lžíci dijonské hořčice a 1 lžíci vinného octa. Osolte, opepřete a prošlehejte. Za stálého šlehání přilévejte pomalu olivový olej, až vznikne hustá majonéza. Do ní přidejte najemno nasekanou malou šalotku a 2 malé, najemno nakrájené nakládané okurky (cornichon). Na závěr dochuťte pár kapkami citronové šťávy a trochou nasekaných bylinek (petrželka, kerblík, pažitka).
1 Díky pivu a perlivé vodě s ledem bude bude mít usmažená ryba nadýchaný a zároveň křupavý kabátek.
2 Až bude mít těstíčko dobrou konzistenci, kostky ledu vylovte. Voda z rozpouštějícího se ledu by mohla těsto naředit.
3 Hranolky i rybu smažte v pořádné vrstvě rozehřátého oleje. Hranolky si můžete dopředu předvařit.
Přidat komentář