Křupou a voní!
Suroviny
Postup
Rybu nakrájejte na menší kousky, brambory na hranolky. Z piva, mouky, perlivé vody a pár kostek ledu připravte těstíčko.
Do hlubšího rendlíku nalijte pořádnou vrstvu oleje, nechte ho rozehřát a pomalu v něm smažte hranolky (předem osušené papírovou utěrkou) doměkka a dozlatova. Kousky ryby osolte, namočte do těstíčka a smažte je v rozpáleném oleji.
jesetera v rozpáleném oleji jen pár sekund. Pak ho vyjměte a nechte na roštu okapat, aby pustil přebytečnou šťávu. Vše ještě jednou zopakujte a rybu usmažte dozlatova. Rybu i hranolky osušte na papírových utěrkách, osolte a podávejte.
Napoprvé nechteNĚCO NAVÍC
Na domácí majonézu dejte do mísy 2 žloutky, 1 lžíci dijonské hořčice a 1 lžíci vinného octa. Osolte, opepřete a prošlehejte. Za stálého šlehání přilévejte pomalu olivový olej, až vznikne hustá majonéza. Do ní přidejte najemno nasekanou malou šalotku a 2 malé, najemno nakrájené nakládané okurky (cornichon). Na závěr dochuťte pár kapkami citronové šťávy a trochou nasekaných bylinek (petrželka, kerblík, pažitka).
- Díky pivu a perlivé vodě s ledem bude bude mít usmažená ryba nadýchaný a zároveň křupavý kabátek.
- Až bude mít těstíčko dobrou konzistenci, kostky ledu vylovte. Voda z rozpouštějícího se ledu by mohla těsto naředit.
- Hranolky i rybu smažte v pořádné vrstvě rozehřátého oleje. Hranolky si můžete dopředu předvařit.