Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí nožičky v červeném víně

Tak jako každé dušené jídlo chutnají líp druhý den – vůně a chuti se pěkně rozleží. Jehněčí nožičky jsou klihovité, takže se můžete těšit na mimořádně vláčné masíčko…
Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: 2 hodiny
P

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 4 jehněčí nožičky s kostmi (použít můžete
    • i plecko nebo kližku)
    • 2 velké cibule, pokrájené
    • 1 mrkev, oškrábanou a nakrájenou
    • na plátky
    • 1 nakrájený řapík celeru
    • 2 nasekané stroužky česneku
    • 250 ml plnějšího červeného vína
    • 250 ml vývaru (může být z kostky)
    • 170 ml rajčatového pyré (takzvaná passata, prodává se v kartonových krabičkách, například značky Valfrutta)
    • 1 lžičku přírodního krupicového cukru
    • 1 bobkový list
    • 1 snítku tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
    • nasekanou zelenou petrželku k posypání
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Elektrickou troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Velký kastrol, který je vhodný do trouby (počítejte s tím, že nožičky do něj budete skládat vedle sebe), postavte na plotnu a rozehřejte v něm lžíci oleje. Postupně zprudka ze všech stran osmahněte kusy masa, vyjměte je a uchovejte na teple.

2. Snižte plamen, přilijte zbývající olej a osmahněte cibuli, mrkev a řapíky celeru. Opékejte asi pět minut, až zelenina změkne a začne zlátnout. Pak přidejte česnek a ještě chvíli míchejte.

3. Přilijte víno, uveďte do varu a asi tři minuty mírně vařte. Vmíchejte rajčatové pyré a vývar, znovu přiveďte k varu, osolte (pozor, každý vývar je jinak slaný!), opepřete a přidejte cukr, bobkový list, tymián a maso (obalte ho ve šťávě).

4. Kastrol přikryjte dobře těsnící pokličkou, vložte do trouby na střední mřížku a dvě hodiny pomalu duste; každou půlhodinu maso obraťte.

5. Vyjměte z trouby, podle potřeby šťávu dochuťte, posypte maso petrželkou a podávejte. Nejlepší přílohou jsou vařené brambory.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Kdyby to jehneci nebylo tak drahy, tak bych do toho hned sla, jenze dat za maso pro dva pet stovek...No na to bohuzel nemam
Obrazek uzivatele
Tak já použila Hovězí zadní a bylo to senzační. Hodně jsem to rozdusila (asi 3 hod.) a jak manžel hovězí nemusí, tak se oblizoval ještě další den. Mňamka
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.24
Obrazek uzivatele
Na jehněčí jsem narazila o něco dřív než jsem potřebovala, tak jsem maso naložila na 2 dny do směsi olivového oleje, česneku a citronové šťávy. Plec s kostí jsem dusila tak 2,5 hodiny a bylo prostě dokonalé:) Příloha polenta.

Přidat komentář