Česká klasika
Suroviny
jehněčí kolínko
4
ks
sůl
česnek
6
stroužků
drcené
kmín
špetka
cibule
2
ks
nahrubo
mouka pšeničná hladká
1
PL
Na špenát
sádlo
2
PL
cibule
1
ks
nadrobno
mražený listový špenát
500
g
smetana ke šlehání
100
ml
česnek
4
stroužky
drcené
Na noky
brambory
1
kg
mouka pšeničná hrubá
350
g
vejce
1
ks
sůl
1 Troubu předehřejte na 160°C. Kolínka řádně osolte a potřete česnekem. Přidejte špetku kmínu a důkladně ho vmasírujte do masa. Cibuli nasypte do pekáčku, na ni položte maso a trochu ho podlijte vodou. Pečte asi 2 hodiny doměkka a dozlatova.
2 Upečená kolínka vyjměte a dejte stranou. Pekáč s výpekem na sporáku vyduste na tuk, zaprašte hladkou moukou a míchejte, až mouka zpění a zbělá. Pak zalijte 400ml vody a nechte aspoň 15 minut vařit. Vzniklou omáčku přeceďte a vraťte do ní kolínka, aby se v ní pěkně obalila.
3 Na špenát na sádle opékejte 5 minut dozlatova cibuli. Pak přidejte špenát, podlijte jej smetanou, osolte, opepřete a přiklopené zahřívejte, až špenát povolí. Nakonec ochuťte česnekem.
4 Brambory na noky uvařte ve slupce doměkka a oloupejte je. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Brambory nastrouhejte na vál a posypte moukou. Osolte a do středu rozklepněte vejce. Ručně zpracujte těsto a vyválejte z něj váleček o průměru asi 2cm. Nožem krájejte malé, 2cm dlouhé špalíky a ihned je po částech vhazujte do vroucí vody a vařte je 3–5 minut, než vyplavou na hladinu.
NĚCO NAVÍC
Špenát můžete zahustit vajíčkem a strouhankou.
2 Upečená kolínka vyjměte a dejte stranou. Pekáč s výpekem na sporáku vyduste na tuk, zaprašte hladkou moukou a míchejte, až mouka zpění a zbělá. Pak zalijte 400ml vody a nechte aspoň 15 minut vařit. Vzniklou omáčku přeceďte a vraťte do ní kolínka, aby se v ní pěkně obalila.
3 Na špenát na sádle opékejte 5 minut dozlatova cibuli. Pak přidejte špenát, podlijte jej smetanou, osolte, opepřete a přiklopené zahřívejte, až špenát povolí. Nakonec ochuťte česnekem.
4 Brambory na noky uvařte ve slupce doměkka a oloupejte je. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Brambory nastrouhejte na vál a posypte moukou. Osolte a do středu rozklepněte vejce. Ručně zpracujte těsto a vyválejte z něj váleček o průměru asi 2cm. Nožem krájejte malé, 2cm dlouhé špalíky a ihned je po částech vhazujte do vroucí vody a vařte je 3–5 minut, než vyplavou na hladinu.
NĚCO NAVÍC
Špenát můžete zahustit vajíčkem a strouhankou.