Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí kolínka s balzamikovým octem

Jehněčí kolínka s balzamikovým octem

5/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1758 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 287 g
Tuky 33 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso jehněčích kolínek je tužší než třeba u kýty, ale zároveň má díky kolagenu silnější chuť. Pomalé dušení způsobí, že maso tak změkne, že přímo odpadává od kosti. Pokrm lze připravit až 2 dny předem.

Suroviny

4 ks
jehněčí kolínka
sůl a pepř
olivový olej 1 PL
mrkev 4 ks
oloupané a nakrájené na špalíky
pepř mletý 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
česnek 3 stroužky
drcený
2 ČL
rozmarýnové lístky nasekané
60 ml
ocet balsamico
třtinový cukr 2 ČL
vývar hovězí 250 ml
400 g
třešňová rajčátka konzerva
petrželka
nasekaná, na ozdobu

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Jehněčí kolínka osolte a opepřete. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opečte na něm maso ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte na talíř.

2

Do uvolněného kastrolu přidejte cibulky, mrkev, všechno koření, osolte a opékejte 5 minut. Pak přidejte česnek, rozmarýn, balzamikový ocet a cukr. Míchejte další 2 minuty. Zalijte vínem a vývarem, vraťte zpátky maso spolu se šťávou, kterou pustilo. Přidejte rajčata a přiveďte k varu.

3

Zakryjte maso kusem pečicího papíru, přiklopte kastrol poklicí a duste v troubě 2 a 1/2 hodiny, až bude maso velmi měkké. pak odklopte a pečte dalších 30 minut, až omáčka zhoustne.

4

Seberte z povrchu co nejvíce tuku. Podávejte posypané petrželkou a s oblíbenou přílohou (bageta, rýže, gnocchi atd.).

NĚCO NAVÍCJe-li maso už měkké, ale omáčka stále řídká, vyjměte maso, cibulky a mrkev děrovanou sběračkou a odložte (zakryjte a uchovejte horké). Kastrol dejte na sporák a vařte, až omáčka zhoustne. Nemáte-li tolik času, můžete omáčku zahustit 2 lžičkami škrobu rozmíchaného ve 2 lžičkách studené vody. Za stálého míchání stačí minutka do zhoustnutí.Pokud kolínka (nebo i ostatní pomalu dušené maso) připravujete den dva předem, postupujte následovně: po dopečení děrovanou sběračkou vyberte maso a zeleninu a dejte do zapékací nádoby. Omáčku slijte vedle rendlíku. Nechte vše vychladnout a pak obě nádoby přiklopte - v lednici takto vydrží 2 dny. Před podáváním seberte z omáčky tuk. Pak omáčkou přelijte maso a zeleninu v pekáčku a přiklopené rozehřejte v troubě při 180 °C.Jehněčí maso podávejte vždy horké a na nahřátých talířích. Jen tak bude mít dokonalou chuť a vůni. Platí to ale i pro ostatní pomalu dušená a pečená masa.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín