Maso jehněčích kolínek je tužší než třeba u kýty, ale zároveň má díky kolagenu silnější chuť. Pomalé dušení způsobí, že maso tak změkne, že přímo odpadává od kosti. Pokrm lze připravit až 2 dny předem.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Jehněčí kolínka osolte a opepřete. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opečte na něm maso ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte na talíř.
2 Do uvolněného kastrolu přidejte cibulky, mrkev, všechno koření, osolte a opékejte 5 minut. Pak přidejte česnek, rozmarýn, balzamikový ocet a cukr. Míchejte další 2 minuty. Zalijte vínem a vývarem, vraťte zpátky maso spolu se šťávou, kterou pustilo. Přidejte rajčata a přiveďte k varu.
3 Zakryjte maso kusem pečicího papíru, přiklopte kastrol poklicí a duste v troubě 2 a 1/2 hodiny, až bude maso velmi měkké. pak odklopte a pečte dalších 30 minut, až omáčka zhoustne.
4 Seberte z povrchu co nejvíce tuku. Podávejte posypané petrželkou a s oblíbenou přílohou (bageta, rýže, gnocchi atd.).
NĚCO NAVÍC
- Je-li maso už měkké, ale omáčka stále řídká, vyjměte maso, cibulky a mrkev děrovanou sběračkou a odložte (zakryjte a uchovejte horké). Kastrol dejte na sporák a vařte, až omáčka zhoustne. Nemáte-li tolik času, můžete omáčku zahustit 2 lžičkami škrobu rozmíchaného ve 2 lžičkách studené vody. Za stálého míchání stačí minutka do zhoustnutí.
- Pokud kolínka (nebo i ostatní pomalu dušené maso) připravujete den dva předem, postupujte následovně: po dopečení děrovanou sběračkou vyberte maso a zeleninu a dejte do zapékací nádoby. Omáčku slijte vedle rendlíku. Nechte vše vychladnout a pak obě nádoby přiklopte – v lednici takto vydrží 2 dny. Před podáváním seberte z omáčky tuk. Pak omáčkou přelijte maso a zeleninu v pekáčku a přiklopené rozehřejte v troubě při 180 °C.
- Jehněčí maso podávejte vždy horké a na nahřátých talířích. Jen tak bude mít dokonalou chuť a vůni. Platí to ale i pro ostatní pomalu dušená a pečená masa.