
Bílý chřest
Tak tohle je přímo oslava jednoduchosti! Křehké stonky přelité horkým zlatým máslem je sama o sobě dokonalá kombinace, kterou křupavé krutonky už jen povznesou až do labužnického sedmého nebe.
Vydání: 2004/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 12–16 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
- 150 g másla
- sůl a pepř
- 4 krajíčky toustového chleba nebo veky
Příprava jídla
1. Chřest uvařte doměkka v osolené vodě (asi 10–12 minut, podle velikosti a síly stonků). Chléb mezitím nakrájejte na kostičky.
2. Oddělte zhruba 120 g másla; rozpusťte ho na pánvičce a nechte pomalu škvířit, až začne pěnit, vonět a zlátnout. Pak ho osolte a opepřete.
3. Na zbylém másle dokřupava osmahněte krutonky, tedy kostičky chleba.
4. Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky. Zbylé máslo podávejte zvlášť v misce. Stonky v něm můžete rovnou namáčet.
Tip Apetitu:
Když se chřest vaří ,nastojato‘ a ve vodě jsou jen dolní, tužší části, zůstanou ty horní křupavé a dolní se změkčí. Asi deset stonků převažte provázkem v dolní části a pod špičkami – tam ho nechte delší, aby visel přes okraj hrnce. Svazek pak snadno vyjmete. Vezměte vyšší hrnec, do třetiny nalijte osolenou vodu a přiveďte k varu. Vložte chřest; zakryjte a 8 až 12 minut vařte v páře. Nemáte-li dost vysoký hrnec, vařte chřest ,naležato‘.
2. Oddělte zhruba 120 g másla; rozpusťte ho na pánvičce a nechte pomalu škvířit, až začne pěnit, vonět a zlátnout. Pak ho osolte a opepřete.
3. Na zbylém másle dokřupava osmahněte krutonky, tedy kostičky chleba.
4. Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky. Zbylé máslo podávejte zvlášť v misce. Stonky v něm můžete rovnou namáčet.
Tip Apetitu:
Když se chřest vaří ,nastojato‘ a ve vodě jsou jen dolní, tužší části, zůstanou ty horní křupavé a dolní se změkčí. Asi deset stonků převažte provázkem v dolní části a pod špičkami – tam ho nechte delší, aby visel přes okraj hrnce. Svazek pak snadno vyjmete. Vezměte vyšší hrnec, do třetiny nalijte osolenou vodu a přiveďte k varu. Vložte chřest; zakryjte a 8 až 12 minut vařte v páře. Nemáte-li dost vysoký hrnec, vařte chřest ,naležato‘.
Další zajímavý recept z chřestu najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Vše, co musíte vědět o chřestu:
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
lenka (neověřeno)
23. Květen 2006 12:03
Šárka (neověřeno)
11. Červen 2006 14:09
Petr (neověřeno)
2. Listopad 2006 16:18
Alena (neověřeno)
15. Květen 2007 20:12
Zuzka (neověřeno)
26. Červen 2006 13:19
Pavel (neověřeno)
14. Červen 2007 11:21
Elli (neověřeno)
21. Květen 2008 14:56