Ravioly plněné sýrem Castelmagno podávané s chřestem a rajčatovou omáčkou

Ravioly plněné sýrem Castelmagno podávané s chřestem a rajčatovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3927 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 400 g
Tuky 150 g
Vláknina 104 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malé taštičky ravioly jsou jako kamínky do mozaiky klasické italské kuchyně. Každá rodina má vlastní zaručený recept na nejlepší těsto, náplň, způsob balení a omáčku – Cesare vám předvede ten svůj.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 500 g
vejce 3 ks
olivový olej 1 PL
máslo 1 PL
rozpuštěné
sůl
mandle 2 PL
jemně mleté
Na náplň
sýr 300 g
sýr Castelmagno – lze nahradit polovinou jemného sýra s modrou plísní a polovinou žervé nebo ricotty
mléko 200 ml
plnotučné
Na omáčku
rozmarýn 1 snítka
čerstvý
chřest zelený 10 ks
spařený horkou vodou a zchlazený
rajčata 10 ks
spařené a oloupané
bazalka
sůl
pepř
nahrubo mletý
olivový olej
sýr
ideálně Castelmagno, na posypání raviol
máslo
trocha

Sýr rozdrobte na malé kousky do kastrůlku a zalijte mlékem tak, aby byl sýr zakrytý. Za stálého míchání pomalu uveďte na mírném plameni k varu. Až se sýr úplně rozpustí, sejměte z plamene a nechte vychladnout. Pokud jste zvolili jiný plísňový sýr, po rozpuštění ho rozetřete se žervé nebo ricottou.

2 Na vál nebo pracovní plochu prosijte mouku, utvořte důlek a vlijte do něj vejce rozšlehaná s olejem a máslem. Vsypte mleté mandle a osolte. Pečlivým hnětením vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho na co nejtenčí plát – ideálně k tomu poslouží strojek na nudle.

3 Teď máte různé možnosti, jak nejpraktičtěji vytvořit ravioly. Z těsta můžete nakrájet širší pruhy a v pravidelných intervalech na ně klást kopečky sýrové náplně tak, abyste přes ně mohli těsto pohodlně přehrnout a důkladně přitisknout. Pak naplněné pruhy těsta rozkrájejte na jednotlivé raviolky; ty můžete ještě různě tvarovat tak, že je zmáčknete nebo stočíte okraje okolo palce. Jejich půvab ale spočívá v domáckém vzhledu, a proto se rozhodně netrapte nějakým pečlivým designem – důležitější je, aby byla náplň dobře ,utěsněna‘ a při vaření nevytekla. Při výrobě většího množství se uplatní Cesareho způsob plnění, jaký vidíte na obrázku. Část nerozkrájeného těsta kousek od okraje se pokryje kopečky náplně, těsto se přes ně přeloží, přitiskne a pak teprve krájí.

V kastrůlku rozpusťte máslo a nechte v něm na mírném varu vylouhovat větvičku rozmarýnu. Pak ji vyjměte. V hluboké pánvi rozehřejte část olivového oleje a poduste na něm nakrájená rajčata – stačí zhruba deset minut, až vznikne hustá omáčka. Ochuťte ji solí a čerstvě mletým pepřem; pak ji rozmixujte a propasírujte přes cedník.

5 Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu. Osolte ji a vsypte do ní naplněné ravioly – jakmile vyplavou na povrch, což trvá zhruba dvě minuty, jsou hotové. Z hrnce je vyjměte pomocí děrované naběračky.

V pánvi rozehřejte zbytek oleje a krátce v něm osmahněte kousky chřestu. Přidejte rajčatovou omáčku i natrhanou bazalku, krátce povařte a vsypte uvařené ravioly. Při podávání zakápněte jednotlivé porce rozmarýnovým máslem a posypte strouhaným sýrem. 

Tip Apetitu
Do raviol je skvělá řada náplní, a právě sýrové patří k nejoblíbenějším. Výrazný sýr dá náplni chuť, krémový vláčnost. Zkuste například parmazán v kombinaci s ricottou nebo lahůdku ‚počeštěte‘ spojením uzený
sýr–lučina.

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Tajemství lahodného chřestu

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Obchod Apetit