Nová registrace Zapomenuté heslo

37 skvělých receptů se zeleným a bílým chřestem v hlavní roli

22. 4. 2020
Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
Apetit

Kromě tradičního českého bílého se u nás pěstuje i chřest zelený. Máme pro vás spoustu nápadů co s oběma podniknout! U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou). Pod článkem najdete spoustu receptů, jak chřest zpracovat, ale před tím si pročtěte jeho základní úpravu.

Už v kuchařské knize starověkého Říma zvané Apicius se popisuje ideální postup přípravy chřestu: Omyté osušené stonky svažte k sobě a svazek ponořte do vody tak, aby špičky chřestu vyčnívaly ven. Tímto způsobem se špičky uvaří v páře a zůstanou pěkně křupavé. Jsou totiž křehké a nepotřebují tolik času jako tvrdší stonky.

Jak zpracovat bílý chřest

Odlomte 2 až 3 cm dřevnatého stonku, přidržte jej za hlavičku a oloupejte jej škrabkou (kromě hlavičky), seřízněte na stejnou délku. Vařte ve vroucí osolené vodě 5 až 8 minut podle tloušťky stonku.

Jak zpracovat zelený chřest 

Odlomte 2 až 3 cm dřevnatého stonku. Neloupejte celý, jen větší výrůstky a seřízněte. Vařte ve vroucí osolené vodě 2 až 5 minut podle tloušťky stonku.

Skladování chřestu

Co se týče jeho skladování a následného zpracování, po zakoupení ho dejte do ledničky a do týdne zkonzumujte. V tomto případě ale platí, že čím dříve, tím lépe! Příliš dlouhým skladováním chřest přichází o obsah cukru, což má zásadní vliv na jeho chuť. Proti uvadnutí omotejte kolem stonku vlhkou utěrku.

Co byste měli vědět o chřestu

  • Chřest je dužnatý výhonek vytrvalé jednoděložné rostliny s názvem chřest lékařský. Zatímco výhonky patří mezi delikatesy na talíři, členité listy chřestu pod názvem asparágus se používají jako doplňková zeleň do kytic nebo se pěstují jako pokojovka.
  • První doklady o pěstování chřestu pocházejí už ze starověkého Egypta. V tamních pyramidách byly nalezeny malby zobrazující Egypťany obětující bohům svazek chřestu. Chřest se v této době pěstoval nejen pro svou chuť, ale i pro léčivé a afrodiziakální účinky.
  • Slovo chřest pochází ze staročeštiny. Rostlina si tento název vysloužila údajně proto, že měla chránit před „chřastnutím hromu“. Později se chřestu začalo říkat také hromový kořen. První zmínky o chřestu na našem území pocházejí z dob Karla IV.
  • Špargl je jen další název pro chřest. Lidové označení špargl je odvozeno od německého „Spargel“ a to zase z řeckého „spargan“, což znamená rašit nebo vyhánět.
  • V  České republice se chřest pěstuje v oblasti Mělnicka, kde má jeho pěstování úctyhodnou tradici. Český chřest byl svého času dokonce světově proslulý. 
  • Za Rakouska-Uherska se vyvážel na císařský dvůr ve Vídni, do Německa i Říma. Za první republiky pak také do Francie. Za socialismu nebylo možné chřest dostatečně rychle distribuovat, a tak jeho éra na čas skončila. Tradici pěstování chřestu u nás obnovili Holanďané v 90. letech.

Zdroje: BBC Good Food, Tasty, Apetit

Recepty

Ravioly s chřestem a ricottou
Ravioly s chřestem a ricottou
< 60 min
Chřestová polévka s medvědím česnekem
Chřestová polévka s medvědím česnekem
< 45 min
Steak s chřestem a holandskou omáčkou
Steak s chřestem a holandskou omáčkou
< 45 min
Nakládaný chřest
< 60 min
Chřestový quiche
Chřestový quiche
< 60 min
Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem
Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem
< 50 min
Chřest s estragonovým dresinkem
< 30 min
Chřest s křupavou krustou
Chřest s křupavou krustou
< 45 min
Bílý chřest se sauce gribiche
< 30 min
Grilovaný chřest s čočkou a bylinkovou kaší
< 60 min
Chřest tažený v másle a olivovém oleji
Chřest tažený v másle a olivovém oleji
< 45 min
Vepřová panenka s bílým chřestem
< 30 min
Pizza s chřestem, zelenými olivami a špenátovými lístky
< 60 min
Tataráček ze zeleného chřestu a avokáda
Tataráček ze zeleného chřestu a avokáda
< 45 min
Polévka z bílého chřestu
Polévka z bílého chřestu
< 45 min
Kuře se zeleným chřestem a estragonem
< 60 min
Chřestový krém se smetanou
Chřestový krém se smetanou
< 60 min
Thajské karí s chřestem
Thajské karí s chřestem
< 60 min
Losos pečený s rajčátky a chřestem
Losos pečený s rajčátky a chřestem
> 60 min
Zapečené rigatoni s chřestem
Zapečené rigatoni s chřestem
< 60 min
Jemná chřestová polévka
Jemná chřestová polévka
< 75 min
Salát z pečených brambor s prosciuttem a chřestem
> 60 min
Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou
Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou
< 60 min
Krémové těstoviny primavera
Krémové těstoviny primavera
< 45 min
Chřest s tuňákovou omáčkou
Chřest s tuňákovou omáčkou (à la vitello tonnato)
< 30 min
Zapečený losos s chřestem a bramborami
Zapečený losos s chřestem a bramborami
< 10 min
Miska Zelené bohyně
Miska Zelené bohyně
< 30 min
Tousty s míchanými vejci a zeleným chřestem
Tousty s míchanými vejci a zeleným chřestem
< 20 min
Krémová chřestová polévka
Krémová chřestová polévka
< 45 min
Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou
< 30 min
Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem
Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem
> 60 min
Rizoto s chřestem a krevetami
Rizoto s chřestem a krevetami
< 45 min
Kuře s chřestem a bylinkami
Kuře s chřestem a bylinkami
< 60 min
Zelený chřest s parmskou šunkou
< 20 min
Chřestová polévka s krevetami
Chřestová polévka s krevetami
< 20 min
Kuskus s haloumi a ztraceným vejcem
Kuskus s haloumi a ztraceným vejcem
< 20 min
Hummus z černookých fazolí s chřestem a ředkvičkami
Hummus z černookých fazolí s chřestem a ředkvičkami
> 60 min

Sdílet kolekci receptů

Chřest Jarní zelenina Zelenina Jak na to

Podobné kolekce receptů

Související články

Bílý a zelený chřest

Chřest krok za krokem: Jak ho pěstovat, sklízet a připravit, aby vynikla jeho lahodná chuť

Chřest – jarní delikatesa, která si zaslouží místo na vašem talíři. Ať už ho pěstujete na vlastní zahradě, nebo vybíráte ten nejlepší kousek v obchodě, je důležité znát správné postupy. Jak chřest zasadit, pečovat o něj a kdy ho sklízet? A co když chcete jen ochutnat? Poradíme vám, jak poznat kvalitní výhonky a připravit je tak, aby vynikla jejich jemná chuť. Nachystejte se na sezonu chřestu – s našimi tipy si ho vychutnáte naplno!