Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Asijské masové kuličky
Asijské masové kuličky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Asijské masové kuličky

4/5 Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3619 kcal
Bílkoviny 199 g
Sacharidy 624 g
Tuky 63 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Masové kuličky redaktorky Katky miluje celá naše redakce. Mají totiž samá plus – lze je péct v troubě, mrazit a pak podávat jako rychlou večeři nebo party pohoštění. Potřebujete ještě další důvod k tomu je vyzkoušet? 

Suroviny

nalámaný
nebo rýžové
sójová omáčka 3 PL
vejce 1 ks
koření pěti vůní ½ ČL
zázvor (čerstvý) 5 cm
nastrouhaný
česnek 3 stroužky
drcený
sůl

Postup

1

Do robotu dejte chleba, pokropte ho dezertním nebo rýžovým vínem, sójovou a sladkou chilli omáčkou, přidejte vejce a nechte 5 minut odpočívat.

2

Pak přidejte koření, česnek a zázvor a několika pulzy promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte a promíchejte pomocí hnětacích háků. Kousek opečte na pánvi, ochutnejte a případně dochuťte některou z přísad.

3

Troubu předehřejte na 200°C. Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte 15–20 minut dozlatova. 

TIPY & TRIKY

  • MRAŽENÍ Kuličky lze připravit předem, upéct jen dobleda a vychladlé zamrazit. Před použitím je nechte povolit a krátce rozpečte.
  • VYUŽITÍ Po rozmražení se kuličky hodí do polévek, omáček i jen tak rozpečené s chlebem. Můžete si je přibalit také do práce k obědu.
  • OCHUCENÍ Masové kuličky mohou být pokaždé jiné, můžete použít jiný druh masa, přidat k němu nasekané bylinky, koření či sýr. 
Masové kuličky 3× jinak

S pikantním dipem

Ingredience:

  • 1 dávka masových kuliček

NA DIP

  • 100g majonézy
  • 2 lžičky zelené kari pasty
  • 1–2 lžíce meruňkového džemu
  • jarní cibulka k podávání

Příprava jídla:
Na dip smíchejte majonézu, kari a džem. Posypte nakrájenou jarní cibulkou a podávejte s kuličkami a s křupavou bagetou.


 

S nudlovým salátem

Ingredience:

  • 1 dávka masových kuliček

NA SALÁT

  • 400g širokých rýžových nudlí
  • 1 salátová okurka, na nudličky
  • 200g lusků cukrového hrášku, spařených a zchlazených
  • 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a na nudličky
  • svazek koriandru, nahrubo
  • 100g arašídů, nasekaných

NA ZÁLIVKU

  • 3 lžíce rýžového vína mirin
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička tmavého sezamového oleje
  • černá sezamová semínka na posyp

Příprava jídla:

  • Spařené lusky úhledně nakrájejte. Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a propláchněte studenou vodou. Smíchejte nudle, okurku, lusky, chilli a koriandr a dejte stranou.
  • Prošlehejte přísady na zálivku se 3 lžícemi studené vody, nalijte na salát. Promíchejte, posypte arašídy a sezamem a doplňte masovými kuličkami

 

V červeném kari

Ingredience:

  • 1 dávka masových kuliček rýže k podávání

NA OMÁČKU

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 až 1 a 1/2 lžíce červené kari pasty
  • 400ml kokosového mléka
  • 225g sterilovaných bambusových výhonků, slitých
  • 150g fazolových lusků
  • šťáva z 1 limety + klínky k podávání
  • mořská sůl
  • 1 svazek bazalky
  • 1 čerstvá červená chilli paprička, bez semen, na kolečka

Příprava jídla:

  • V pánvi na oleji pak minutu opékejte kari pastu. Vlijte kokosové mléko, 100ml vody, rozmíchejte a vařte asi 10 minut na hladkou omáčku.
  • Potom dejte do pánve masové kuličky a přihoďte bambusové výhonky a očištěné fazolky. Vařte asi 5 minut, aby fazolky zkřehly a maso bylo hotové. Dochuťte limetovou šťávou a solí. Posypte lístky bazalky a plátky chilli papričky a podávejte s klínky limety. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12