Masové kuličky redaktorky Katky miluje celá naše redakce. Mají totiž samá plus – lze je péct v troubě, mrazit a pak podávat jako rychlou večeři nebo party pohoštění. Potřebujete ještě další důvod k tomu je vyzkoušet?
Suroviny
Postup
Do robotu dejte chleba, pokropte ho dezertním nebo rýžovým vínem, sójovou a sladkou chilli omáčkou, přidejte vejce a nechte 5 minut odpočívat.
Pak přidejte koření, česnek a zázvor a několika pulzy promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte a promíchejte pomocí hnětacích háků. Kousek opečte na pánvi, ochutnejte a případně dochuťte některou z přísad.
Troubu předehřejte na 200°C. Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte 15–20 minut dozlatova.
TIPY & TRIKY
- MRAŽENÍ Kuličky lze připravit předem, upéct jen dobleda a vychladlé zamrazit. Před použitím je nechte povolit a krátce rozpečte.
- VYUŽITÍ Po rozmražení se kuličky hodí do polévek, omáček i jen tak rozpečené s chlebem. Můžete si je přibalit také do práce k obědu.
- OCHUCENÍ Masové kuličky mohou být pokaždé jiné, můžete použít jiný druh masa, přidat k němu nasekané bylinky, koření či sýr.
Masové kuličky 3× jinak
S pikantním dipem
Ingredience:
- 1 dávka masových kuliček
NA DIP
- 100g majonézy
- 2 lžičky zelené kari pasty
- 1–2 lžíce meruňkového džemu
- jarní cibulka k podávání
Příprava jídla:
Na dip smíchejte majonézu, kari a džem. Posypte nakrájenou jarní cibulkou a podávejte s kuličkami a s křupavou bagetou.
S nudlovým salátem
Ingredience:
- 1 dávka masových kuliček
NA SALÁT
- 400g širokých rýžových nudlí
- 1 salátová okurka, na nudličky
- 200g lusků cukrového hrášku, spařených a zchlazených
- 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a na nudličky
- svazek koriandru, nahrubo
- 100g arašídů, nasekaných
NA ZÁLIVKU
- 3 lžíce rýžového vína mirin
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička tmavého sezamového oleje
- černá sezamová semínka na posyp
Příprava jídla:
- Spařené lusky úhledně nakrájejte. Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a propláchněte studenou vodou. Smíchejte nudle, okurku, lusky, chilli a koriandr a dejte stranou.
- Prošlehejte přísady na zálivku se 3 lžícemi studené vody, nalijte na salát. Promíchejte, posypte arašídy a sezamem a doplňte masovými kuličkami
V červeném kari
Ingredience:
- 1 dávka masových kuliček rýže k podávání
NA OMÁČKU
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 až 1 a 1/2 lžíce červené kari pasty
- 400ml kokosového mléka
- 225g sterilovaných bambusových výhonků, slitých
- 150g fazolových lusků
- šťáva z 1 limety + klínky k podávání
- mořská sůl
- 1 svazek bazalky
- 1 čerstvá červená chilli paprička, bez semen, na kolečka
Příprava jídla:
- V pánvi na oleji pak minutu opékejte kari pastu. Vlijte kokosové mléko, 100ml vody, rozmíchejte a vařte asi 10 minut na hladkou omáčku.
- Potom dejte do pánve masové kuličky a přihoďte bambusové výhonky a očištěné fazolky. Vařte asi 5 minut, aby fazolky zkřehly a maso bylo hotové. Dochuťte limetovou šťávou a solí. Posypte lístky bazalky a plátky chilli papričky a podávejte s klínky limety.