Asijské masové kuličky

Asijské masové kuličky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3619 kcal
Bílkoviny 186 g
Cukr 504 g
Tuky 98 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Masové kuličky redaktorky Katky miluje celá naše redakce. Mají totiž samá plus – lze je péct v troubě, mrazit a pak podávat jako rychlou večeři nebo party pohoštění. Potřebujete ještě další důvod k tomu je vyzkoušet? 

Suroviny

toustový chléb 6 plátek
nalámaný
víno dezertní 60 ml
lze nahradit rýžovým
sójová omáčka 3 PL
chilli omáčka 60 ml
sladká
vejce 1 ks
1 ČL
koření pětí vůní
zázvor (čerstvý) 1 ks
5cm kousek, oloupaný a nastrouhaný
vepřové maso 500 g
mleté
česnek 3 stroužek
drcený
sůl
mořská

1 Do robotu dejte chleba, pokropte ho dezertním nebo rýžovým vínem, sójovou a sladkou chilli omáčkou, přidejte vejce a nechte 5 minut odpočívat. Pak přidejte koření, česnek a zázvor a několika pulzy promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte a promíchejte pomocí hnětacích háků. Kousek opečte na pánvi, ochutnejte a případně dochuťte některou z přísad.

2 Troubu předehřejte na 200°C. Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte 15–20 minut dozlatova. 

TIPY & TRIKY

  • MRAŽENÍ Kuličky lze připravit předem, upéct jen dobleda a vychladlé zamrazit. Před použitím je nechte povolit a krátce rozpečte.
  • VYUŽITÍ Po rozmražení se kuličky hodí do polévek, omáček i jen tak rozpečené s chlebem. Můžete si je přibalit také do práce k obědu.
  • OCHUCENÍ Masové kuličky mohou být pokaždé jiné, můžete použít jiný druh masa, přidat k němu nasekané bylinky, koření či sýr. 

 

Masové kuličky 3× jinak

S pikantním dipem

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ

Ingredience:

  • 1 dávka masových kuliček

NA DIP

  • 100g majonézy
  • 2 lžičky zelené kari pasty
  • 1–2 lžíce meruňkového džemu
  • jarní cibulka k podávání

Příprava jídla:

1 Na dip smíchejte majonézu, kari a džem. Posypte nakrájenou jarní cibulkou a podávejte s kuličkami a s křupavou bagetou.

 

S nudlovým salátem

PŘÍPRAVA 15 MINUT ■ PRO 4–6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

Ingredience:

  • 1 dávka masových kuliček

NA SALÁT

  • 400g širokých rýžových nudlí
  • 1 salátová okurka, na nudličky
  • 200g lusků cukrového hrášku, spařených a zchlazených
  • 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a na nudličky
  • svazek koriandru, nahrubo
  • 100g arašídů, nasekaných

NA ZÁLIVKU

  • 3 lžíce rýžového vína mirin
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička tmavého sezamového oleje
  • černá sezamová semínka na posyp

Příprava jídla:

1 Spařené lusky úhledně nakrájejte. Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a propláchněte studenou vodou. Smíchejte nudle, okurku, lusky, chilli a koriandr a dejte stranou.

2 Prošlehejte přísady na zálivku se 3 lžícemi studené vody, nalijte na salát. Promíchejte, posypte arašídy a sezamem a doplňte masovými kuličkami.

 

V červeném kari

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 15 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ

Ingredience:

  • 1 dávka masových kuliček rýže k podávání

NA OMÁČKU

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 až 1 a 1/2 lžíce červené kari pasty
  • 400ml kokosového mléka
  • 225g sterilovaných bambusových výhonků, slitých
  • 150g fazolových lusků
  • šťáva z 1 limety + klínky k podávání
  • mořská sůl
  • 1 svazek bazalky
  • 1 čerstvá červená chilli paprička, bez semen, na kolečka

Příprava jídla:

1 V pánvi na oleji pak minutu opékejte kari pastu. Vlijte kokosové mléko, 100ml vody, rozmíchejte a vařte asi 10 minut na hladkou omáčku.

2 Potom dejte do pánve masové kuličky a přihoďte bambusové výhonky a očištěné fazolky. Vařte asi 5 minut, aby fazolky zkřehly a maso bylo hotové. Dochuťte limetovou šťávou a solí. Posypte lístky bazalky a plátky chilli papričky a podávejte s klínky limety. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit