Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

13x mleté maso aneb levné a chutné večere i obědy pro celou rodinu

13x mleté maso aneb levné a chutné večere i obědy pro celou rodinu
ZDROJ: Unsplash

Mleté maso nemusejí být jen karbanátky s bramborovou kaší nebo burger. Jedná se o dokonale využitelnou podobu masa, ze které vykouzlíte omáčky, polévky i hlavní jídla z české i zahraniční kuchyně. Receptů s mletým masem máme na rozdávání!

Mleté maso využívají s oblibou všechny světové kuchyně a není divu. S mletým masem se velmi dobře pracuje, namletím lze zpracovat i kousky masa, které byste možná jinak vyhodili. Také se dobře kouše a žvýká a lze ho upravit na mnoho způsobů.

  • Mleté maso, ať už hovězí, vepřové, drůběží nebo skopové,  je oblíbené v podobě koulí, placek, knedlíčků či bochánků i jako rozptýlené malé kousky například v omáčkách či polévkách.
  • Mleté maso snese vekškeré úpravy. Dobře se smaží, restuje, peče i vaří. 
  • Vlastnosti i chuť mletého masa se odvíjejí od tučnosti a částí použitého masa k mletí. Tučnější maso se vypeče, maso s vyšším podílem pojivových tkání zase přinese víc chuti – například hovězí krk či kližka do burgeru, případně omáčky.

Sekaná, klasická pochoutka

Tradiční sekaná chutná skvěle s bramborami nebo kaší i schovaná v housce nebo chlebu. Jako doprovod ji sluší křen, hořčiče i kysané zelí. To z ní dělá skvělého adepta na oběd, večeři nebo vydatnou svačinu na cestu.

  • Do sekané z mletého masa upotřebíte spoustu surovin. Často se do ní pridává bílé pečivo namočené v mléce, ovesné vločky, vařená nebo jemně pokrájená zelenina, přidat můžete celá vejce natvrdo. Sekaná snese jakékoli množství jakýchkoli bylinek.
  • Zkuste například sekanou s paprikami a olivami, s vejcem, s parmazánem nebo ji zabalte do anglické slaniny.
Skryt pre seznam

Naplňte zeleninu mletým masem!

Taky jste si o letních prázdninách pochutnávali na paprikách plněných mletým masem a rýží od babičky? Tak si je připomeňte, jedná se o snadné a lahodné jídlo, které připravíte raz dva.

  • Netradiční variantou receptu jsou plněné zelné listy, ke kterým budete potřebovat mleté hovězí a vepřové maso v poměru 1:1. Balíčky ze zelných listů připravíte v jednom pekáči, takže zbytečně neušpiníte další nádobí a můžete se věnovat třeba chystání dezertu.
  • Osvědčeným a populárním pokrmem mnoha kuchyní na východ od Česka jsou plněné vinné listy.

Masové kuličky pro každou příležitost

Kuličky z mletého masa se zabydlely v mnoha světových kuchyních a není se čemu divit. Jsou jako malířské plátno, které si může každý libovolně upravit podle svých chutí.

  • V Itálii i Americe se jedí s rajskou omáčkou doprovázené porcí špaget, po švédsku si je dejte se smetanovou omáčkou, koprem a brusinkami.
  • Kuličky se dají připravit z jakéhokoliv mletého masa. Pokud zvolíte tučnější, jako je hovězí, jehněčí nebo vepřové, budou kuličky jemné a šťavnaté. S libovějším masem v podobě kuřecího či krůtího, budou kuličky méně tučné, ale dejte pozor, abyste je nepřepekli – mohly by se přesušit a ztvrdnout.

Co jsou kofty?

Nebudeme vás napínat, kofty je jméno masových kuliček typických pro kuchyně Středního východu, jižního Kavkazu, Balkánu, jižní a střední Asie, proto existuje spoustu národních a regionálních variací.

  • Vyzkoušejte třeba řeckou variantu, tedy keftedes z mletého hovězího masa, podávané s pitou a tzatziki.
  • Pusťte se do grilovaných koftů z krůtího mletého masa s koriandrem a nastrouhanou cuketou.

Nezapomeňte na balkánskou pochoutku čevapčiči

Čevapčiči nebo také čevapi jsou grilované válečky, jejich základem je mleté maso – hovězí, skopové jehněčí, vepřové či jejich směs a cibule.

  • V Bosně a Hercegovině i Srbsku se čevapi považují za národní jídlo, Srbové mu říkají pljeskavica a podávají jej ve tvaru placiček.
  • Co se týče dochucovadel masové směsi na čevapi, každá země i region mají své typické koření. Pro bulharskou variantu je typické koření čubrica, jehož základ tvoří sůl, saturejka a pískavice řecké seno.
  • Čevapi se zpravidla podávají po pěti až deseti kusech s nakrájenou cibulí, ajvarem, balkánským čerstvým sýrem kajmak, zakysanou smetanou a pita chlebem.

Co se neobejde bez mletého masa? Pravý hamburger

Na pultech obchodů už sice seženete již hotové burgery, ale z těch doma připravených budete mít mnohem lepší pocit a větší požitek. Zvlášť, když si k nim upečete vlastní žemle.

  • Pro typický americký burger volte hovězí mleté maso s 10-30  % tuku. Při menším obsahu tuku hrozí, že burger nebude šťavnatý.
  • Můžete však zvolit i směs vepřového s hovězím nebo i jehněčí maso, ale vždy sáhněte po tom hrubě namletém.

Mleté maso v polévce? Vynikající!

Mleté maso vykouzlí z polévky plnohodnotné hlavní jídlo, které vás zahřeje a zasytí. A je jedno, zda ho přidáte do klasického zeleninového vývaru nebo s ním vylepšíte gulášovou polévku.

  • Mleté maso můžete v polévkách vyměnit za klobásku, připravíte tak obměnu frankfurtské nebo fazolové polévky
  • Nejprve je ale vždy potřeba maso orestovat na zpěněné cibulce, aby se zatáhlo, a až poté zalít vodou nebo vývarem.

Mleté maso jakožto základ jídel z jednoho pekáče

Pokud chcete připravit autentickou verzi italských lasagní nebo řecké musaky, bez mletého masa se neobejdete.

  • Do těchto pokrmů volte nahrubo namleté maso, čímž získáte požadovanou texturu s malými kousky masa a větší šťavnatost.
  • Mleté hovězí maso do italských omáček orestujte na pokrájené pancettě nebo slanině.

Perfektní omáčka s mletým masem? Bolognese!

Tato omáčka se v Bologni, místě svého původu, označuje pouze jako ragú, což v italštině znamená masová omáčka k těstovinám.

  • Existují různé variace této omáčky, všechny však spojuje obsah mletého masa (hovězí či vepřové), soffritta (cibule, paprika a celer, v hrubém poměru 1:2:3), rajčat, kapky mléka pro krémovou texturu a dlouhé pomalé vaření.
  • Soffritto je tzv. svatou trojici neboli základ omáček. V případě boloňské omáčky je to restovaná směs cibule, mrkve a celeru.

Mleté maso a mexická kuchyně jsou nejlepší kamarádi

Dvě aromatická, barevná a lahodná jídla mexické kuchyně jsou s mletým masem vydatnější. Navíc padnou dobře do ruky a hodí se tak třeba i na piknik.

  • Na pikantní chili con carne lze kromě hovězího použít i mleté jehněčí, které dokonale ladí s fazolemi, zeleninou a čerstvým koriandrem či zakysanou smetanou. Můžete je uschovat v ledničce několik dní a využít ho jako rychlou večeři po náročném dni.
  • Burritos, neboli tortilly plněné směsí mletého masa s rajčaty, chilli, koriandrem a dalšími ingrediencemi, budou naopak perfektním party jídlem. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Musaka
Více než hodinu
Snadné