Plněné zelné listy
Více než hodinu
Snadné
Mleté maso nemusejí být jen karbanátky s bramborovou kaší nebo burger. Jedná se o dokonale využitelnou podobu masa, ze které vykouzlíte omáčky, polévky i hlavní jídla z české i zahraniční kuchyně. Receptů s mletým masem máme na rozdávání!
Mleté maso využívají s oblibou všechny světové kuchyně a není divu. S mletým masem se velmi dobře pracuje, namletím lze zpracovat i kousky masa, které byste možná jinak vyhodili. Také se dobře kouše a žvýká a lze ho upravit na mnoho způsobů.
Tradiční sekaná chutná skvěle s bramborami nebo kaší i schovaná v housce nebo chlebu. Jako doprovod ji sluší křen, hořčiče i kysané zelí. To z ní dělá skvělého adepta na oběd, večeři nebo vydatnou svačinu na cestu.
Taky jste si o letních prázdninách pochutnávali na paprikách plněných mletým masem a rýží od babičky? Tak si je připomeňte, jedná se o snadné a lahodné jídlo, které připravíte raz dva.
Kuličky z mletého masa se zabydlely v mnoha světových kuchyních a není se čemu divit. Jsou jako malířské plátno, které si může každý libovolně upravit podle svých chutí.
Nebudeme vás napínat, kofty je jméno masových kuliček typických pro kuchyně Středního východu, jižního Kavkazu, Balkánu, jižní a střední Asie, proto existuje spoustu národních a regionálních variací.
Čevapčiči nebo také čevapi jsou grilované válečky, jejich základem je mleté maso – hovězí, skopové jehněčí, vepřové či jejich směs a cibule.
Na pultech obchodů už sice seženete již hotové burgery, ale z těch doma připravených budete mít mnohem lepší pocit a větší požitek. Zvlášť, když si k nim upečete vlastní žemle.
Mleté maso vykouzlí z polévky plnohodnotné hlavní jídlo, které vás zahřeje a zasytí. A je jedno, zda ho přidáte do klasického zeleninového vývaru nebo s ním vylepšíte gulášovou polévku.
Pokud chcete připravit autentickou verzi italských lasagní nebo řecké musaky, bez mletého masa se neobejdete.
Tato omáčka se v Bologni, místě svého původu, označuje pouze jako ragú, což v italštině znamená masová omáčka k těstovinám.
Dvě aromatická, barevná a lahodná jídla mexické kuchyně jsou s mletým masem vydatnější. Navíc padnou dobře do ruky a hodí se tak třeba i na piknik.
Zdroj: Apetit