Mleté maso využívají s oblibou všechny světové kuchyně a není divu. S mletým masem se velmi dobře pracuje, namletím lze zpracovat i kousky masa, které byste možná jinak vyhodili. Také se dobře kouše a žvýká a lze ho upravit na mnoho způsobů.
- Mleté maso, ať už hovězí, vepřové, drůběží nebo skopové, je oblíbené v podobě koulí, placek, knedlíčků či bochánků i jako rozptýlené malé kousky například v omáčkách či polévkách.
- Mleté maso snese vekškeré úpravy. Dobře se smaží, restuje, peče i vaří.
- Vlastnosti i chuť mletého masa se odvíjejí od tučnosti a částí použitého masa k mletí. Tučnější maso se vypeče, maso s vyšším podílem pojivových tkání zase přinese víc chuti – například hovězí krk či kližka do burgeru, případně omáčky.
Sekaná, klasická pochoutka
Tradiční sekaná chutná skvěle s bramborami nebo kaší i schovaná v housce nebo chlebu. Jako doprovod ji sluší křen, hořčiče i kysané zelí. To z ní dělá skvělého adepta na oběd, večeři nebo vydatnou svačinu na cestu.
- Do sekané z mletého masa upotřebíte spoustu surovin. Často se do ní pridává bílé pečivo namočené v mléce, ovesné vločky, vařená nebo jemně pokrájená zelenina, přidat můžete celá vejce natvrdo. Sekaná snese jakékoli množství jakýchkoli bylinek.
- Zkuste například sekanou s paprikami a olivami, s vejcem, s parmazánem nebo ji zabalte do anglické slaniny.
Naplňte zeleninu mletým masem!
Taky jste si o letních prázdninách pochutnávali na paprikách plněných mletým masem a rýží od babičky? Tak si je připomeňte, jedná se o snadné a lahodné jídlo, které připravíte raz dva.
- Netradiční variantou receptu jsou plněné zelné listy, ke kterým budete potřebovat mleté hovězí a vepřové maso v poměru 1:1. Balíčky ze zelných listů připravíte v jednom pekáči, takže zbytečně neušpiníte další nádobí a můžete se věnovat třeba chystání dezertu.
- Osvědčeným a populárním pokrmem mnoha kuchyní na východ od Česka jsou plněné vinné listy.
Masové kuličky pro každou příležitost
Kuličky z mletého masa se zabydlely v mnoha světových kuchyních a není se čemu divit. Jsou jako malířské plátno, které si může každý libovolně upravit podle svých chutí.
- V Itálii i Americe se jedí s rajskou omáčkou doprovázené porcí špaget, po švédsku si je dejte se smetanovou omáčkou, koprem a brusinkami.
- Kuličky se dají připravit z jakéhokoliv mletého masa. Pokud zvolíte tučnější, jako je hovězí, jehněčí nebo vepřové, budou kuličky jemné a šťavnaté. S libovějším masem v podobě kuřecího či krůtího, budou kuličky méně tučné, ale dejte pozor, abyste je nepřepekli – mohly by se přesušit a ztvrdnout.
Co jsou kofty?
Nebudeme vás napínat, kofty je jméno masových kuliček typických pro kuchyně Středního východu, jižního Kavkazu, Balkánu, jižní a střední Asie, proto existuje spoustu národních a regionálních variací.
- Vyzkoušejte třeba řeckou variantu, tedy keftedes z mletého hovězího masa, podávané s pitou a tzatziki.
- Pusťte se do grilovaných koftů z krůtího mletého masa s koriandrem a nastrouhanou cuketou.
Nezapomeňte na balkánskou pochoutku čevapčiči
Čevapčiči nebo také čevapi jsou grilované válečky, jejich základem je mleté maso – hovězí, skopové jehněčí, vepřové či jejich směs a cibule.
- V Bosně a Hercegovině i Srbsku se čevapi považují za národní jídlo, Srbové mu říkají pljeskavica a podávají jej ve tvaru placiček.
- Co se týče dochucovadel masové směsi na čevapi, každá země i region mají své typické koření. Pro bulharskou variantu je typické koření čubrica, jehož základ tvoří sůl, saturejka a pískavice řecké seno.
- Čevapi se zpravidla podávají po pěti až deseti kusech s nakrájenou cibulí, ajvarem, balkánským čerstvým sýrem kajmak, zakysanou smetanou a pita chlebem.
Co se neobejde bez mletého masa? Pravý hamburger
Na pultech obchodů už sice seženete již hotové burgery, ale z těch doma připravených budete mít mnohem lepší pocit a větší požitek. Zvlášť, když si k nim upečete vlastní žemle.
- Pro typický americký burger volte hovězí mleté maso s 10-30 % tuku. Při menším obsahu tuku hrozí, že burger nebude šťavnatý.
- Můžete však zvolit i směs vepřového s hovězím nebo i jehněčí maso, ale vždy sáhněte po tom hrubě namletém.
Mleté maso v polévce? Vynikající!
Mleté maso vykouzlí z polévky plnohodnotné hlavní jídlo, které vás zahřeje a zasytí. A je jedno, zda ho přidáte do klasického zeleninového vývaru nebo s ním vylepšíte gulášovou polévku.
- Mleté maso můžete v polévkách vyměnit za klobásku, připravíte tak obměnu frankfurtské nebo fazolové polévky.
- Nejprve je ale vždy potřeba maso orestovat na zpěněné cibulce, aby se zatáhlo, a až poté zalít vodou nebo vývarem.
Mleté maso jakožto základ jídel z jednoho pekáče
Pokud chcete připravit autentickou verzi italských lasagní nebo řecké musaky, bez mletého masa se neobejdete.
- Do těchto pokrmů volte nahrubo namleté maso, čímž získáte požadovanou texturu s malými kousky masa a větší šťavnatost.
- Mleté hovězí maso do italských omáček orestujte na pokrájené pancettě nebo slanině.
Perfektní omáčka s mletým masem? Bolognese!
Tato omáčka se v Bologni, místě svého původu, označuje pouze jako ragú, což v italštině znamená masová omáčka k těstovinám.
- Existují různé variace této omáčky, všechny však spojuje obsah mletého masa (hovězí či vepřové), soffritta (cibule, paprika a celer, v hrubém poměru 1:2:3), rajčat, kapky mléka pro krémovou texturu a dlouhé pomalé vaření.
- Soffritto je tzv. svatou trojici neboli základ omáček. V případě boloňské omáčky je to restovaná směs cibule, mrkve a celeru.
Mleté maso a mexická kuchyně jsou nejlepší kamarádi
Dvě aromatická, barevná a lahodná jídla mexické kuchyně jsou s mletým masem vydatnější. Navíc padnou dobře do ruky a hodí se tak třeba i na piknik.
- Na pikantní chili con carne lze kromě hovězího použít i mleté jehněčí, které dokonale ladí s fazolemi, zeleninou a čerstvým koriandrem či zakysanou smetanou. Můžete je uschovat v ledničce několik dní a využít ho jako rychlou večeři po náročném dni.
- Burritos, neboli tortilly plněné směsí mletého masa s rajčaty, chilli, koriandrem a dalšími ingrediencemi, budou naopak perfektním party jídlem.
Zdroj: Apetit