Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jemné masové kuličky se špenátem

Jemné masové kuličky se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 2 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1633 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 61 g
Tuky 93 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječné, a hlavně naprosto klasické! Pokud nemáte bambusový pařák (vypadá jako košíček s víčkem), uvařte jídlo na běžném kovovém, který vložíte do hrnce. A jestli nevlastníte ani ten, jednoduše dejte kuličky a špenát do cedníku, zavěste ho na hrnec s vroucí vodou a přikryjte pokličkou.

Suroviny

hovězí maso mleté 300 g
mělněné
vepřové maso mleté 300 g
sójová omáčka 2 PL
vejce 2 ks
středně velká
petrželka hrst
nasekaná, čerstvá
ořechy 3 PL
drcené, lze vynechat
rostlinný olej
na zakapání
špenát 750 g
čerstvý, lístky
sůl
pepř
sezamová semínka
plus trochu na obal
1. Oba druhy mletého masa vložte do mísy, jemně a stejnoměrně je osolte. Přidejte sójovou omáčku, petrželku, pepř, sezamová semínka, vejce, a pokud chcete, i drcené ořechy. Směs promíchejte nejprve vidličkou nebo vařečkou a pak ji začněte hníst rukama, abyste získali co nejtvárnější a nejjemnější hmotu. Během hnětení přidejte dvě až tři lžíce ledové vody – pomůže masovou směs zvláčnit. Základ na kuličky pak nechte asi čtvrt hodiny odpočívat v chladu.

2. Špenátové lístky opláchněte, a to velmi pečlivě, protože na nich často ulpívá jemný písek. Pokud jsou spojeny u kořínků, odřízněte je. Špenátu se vám bude zdát obrovské množství, ale i krátkým varem se objem velmi zredukuje.

3. Z vychladlé směsi vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu. Posypte je nebo přímo obalte v sezamových semínkách a spolu s listy špenátu vložte do bambusového nebo běžného pařáku, případně na cedník (asi bude třeba rozdělit kuličky na několik várek). Vložte do hrnce s vodou; má jí být jen tolik, aby nesahala až k jídlu. Uveďte do varu a deset až dvanáct minut vařte v páře. 

Komentáře

Anonym

...jemná ořechová chuť, není potřeba žádné další koření. Vařila jsem raději 15 minut, po 12 mi to přišlo ještě docela tuhé. Trošku nevzhledně působí vysrážená bílkovina, ale dá se lehce odstranit. Jsou dobré i druhý den z mikrovlnky!

Anonym

Recept se nachází v č.2/06, str.51

Obchod Apetit