Báječné, a hlavně naprosto klasické! Pokud nemáte bambusový pařák (vypadá jako košíček s víčkem), uvařte jídlo na běžném kovovém, který vložíte do hrnce. A jestli nevlastníte ani ten, jednoduše dejte kuličky a špenát do cedníku, zavěste ho na hrnec s vroucí vodou a přikryjte pokličkou.
Suroviny
hovězí maso mleté
300
g
mělněné
vepřové maso mleté
300
g
sójová omáčka
2
PL
vejce
2
ks
středně velká
petrželka
hrst
nasekaná, čerstvá
ořechy
3
PL
drcené, lze vynechat
rostlinný olej
na zakapání
špenát
750
g
čerstvý, lístky
sůl
pepř
sezamová semínka
plus trochu na obal
Postup
1
Oba druhy mletého masa vložte do mísy, jemně a stejnoměrně je osolte. Přidejte sójovou omáčku, petrželku, pepř, sezamová semínka, vejce, a pokud chcete, i drcené ořechy. Směs promíchejte nejprve vidličkou nebo vařečkou a pak ji začněte hníst rukama, abyste získali co nejtvárnější a nejjemnější hmotu. Během hnětení přidejte dvě až tři lžíce ledové vody - pomůže masovou směs zvláčnit. Základ na kuličky pak nechte asi čtvrt hodiny odpočívat v chladu.
2
Špenátové lístky opláchněte, a to velmi pečlivě, protože na nich často ulpívá jemný písek. Pokud jsou spojeny u kořínků, odřízněte je. Špenátu se vám bude zdát obrovské množství, ale i krátkým varem se objem velmi zredukuje.
3
Z vychladlé směsi vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu. Posypte je nebo přímo obalte v sezamových semínkách a spolu s listy špenátu vložte do bambusového nebo běžného pařáku, případně na cedník (asi bude třeba rozdělit kuličky na několik várek). Vložte do hrnce s vodou; má jí být jen tolik, aby nesahala až k jídlu. Uveďte do varu a deset až dvanáct minut vařte v páře.
Komentáře