0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pěkně zostra: 33 lahůdek pro milovníky chilli papriček

Pěkně zostra: 33 lahůdek pro milovníky chilli papriček
ZDROJ: Apetit

Milovníci ostrých pokrmů, zbystřete! Vy víte, že se správnou dávkou ostrosti získá spousta pokrmů dokonalý finiš. Teď zbývá přesvědčit ostatní, že chilli papričky dokážou divy. Posbírali jsme pro vás ostrá, pálivá, pikantní a lahodná jídla, kterým zkrátka nelze odolat.

Za pálivostí chilli papriček stojí rostlinný alkaloid zvaný kapsaicin, který se v jednotlivých druzích objevuje v různé míře. Tato látka dráždí termoreceptory a vysílá signál mozku, který varuje před popálením (například od horkého čaje). 

  • Pálivost chilli se měří na Scovilleho stupnici a udává se v jednotkách SHU (Scoville Heat Unit).
  • Pozor, i méně pálivá chilli paprička však může způsobit nepříjemné pálení v oblasti rukou a očí, nebudeme-li s ní pracovat s patřičnou opatrností. Kapsaicin totiž může způsobovat pálení i při letmém kontaktu s dužinou papričky.
  • Úkolem kapsaicinu je odradit savce od konzumace, protože rostlina se tak nemůže dál množit. Naproti tomu ptákům kapsaicin nevadí. Po průchodu ptačím trávením se semenům nic nestane a dostávají tak vítanou možnost zakořenit na různorodých místech.

Nejznámější druhy chilli papriček

  • Jalapeňos pocházejí z Mexika a na americkém kontinentu patří k nejpopulárnějším. Jejich pálivost se pohybuje mezi 2500 – 6000 SHU, jsou tedy snesitelné i pro "začátečníky".
  • Sušené a vyuzené papričky jalapeňos se označují jako chipotle.
  • Thajské chilli papričky (ptačí oko neboli Bird' s eye) a tabasco jsou blízké příbuzné. Velmi oblíbené jsou v jihovýchodní Asii a v Severní Americe, jejich pálivost nepřekračuje 100 000 SHU.
  • Piri Piri jsou malé velmi pálivé chilli papričky původem z Afriky. Jejich pálivost se pohybuje mezi 50 000 – 100 000 SHU
  • Habaneros patří mezi nejpálivější chilli papričky na světě. Jedná se o odrůdu papriky čínské a původně se pěstovaly na Kubě. Ostrost habaneros dosahuje až 300 000 SHU.
  • Carolina Reaper je nejpálivější paprička na světě, která vznikla zkřížením Bhut Jolokia (do roku 2007 nejpálivější známé papričky) a habanera. Může dosahovat pálivosti přes 2 miliony SHU.

Nezáleží jen na druhu chilli papričky, ale také na tom, v jakém je stavu nebo jakou část chilli papričky použijete.

  • Nejpálivější částí chilli papričky jsou žebra a semínka.
  • Obecně platí, že papričky stejného druhu jsou pálivější za čerstva než sušené.

Ať to pálí na správných místech!

Zatímco pálení některých papriček cítíme jen malou chvilku, jiné dokážou naše ruce a oči při práci pořádně potrápit. Pocit pálení může přetrvávat i přes důkladné umývání rukou po krájení chilli papriček. Když si pak nedopatřením sáhnete na citlivá místa, například do blízkosti oka, může dojít k podráždení.

  • Nejsnadnějším způsobem, jak takovému pálení zamezit, je používání jednorázových rukavic. Ostré látky se nedostanou do kontaktu s kůží a rukavice pak stačí jen opatrně sundat a vyhodit.
  • Nezapomínejte na důkladné omytí použitého nádobí. Dřevěné prkénko nebo nůž je lepší na další práci rovnou vyměnit, pokud se chystáte krájet další suroviny a nechcete, aby pálily od chilli.

Jak zchladit žár, když to přeženete? 

Může se stát, že přeceníte své síly a sníte příliš ostré sousto. Do úst se valí oheň, obličej rudne, polévá vás horko a slzy se ženou do očí. Co dělat, abyste co nejúčiněji zmírnili účinky kapsaicinu? 

  • Napijte se studeného mléka. Mléko má prokazatelné účinky tlumící vliv kapsaicinu, proto je tou nejlepší volbou při pocitu ohně v ústech. Podobnou službu zvládne bílý jogurt, kysaná smetana nebo další mléčné výrobky. Tuk a bílkoviny obsažené v mléku účinky kapsaicinu zmírňují.
  • Příliš pálivé sousto nezapíjejte vodou, nepomůžete si. Kapsaicin se rozpouští v tucích nikoli ve vodě, proto zapití problém nevyřeší. Výsledkem může být naopak ještě silnější pocit pálení.
  • Zajezte chilli chlebem, pokud mléko není po ruce.

Jak zachránit příliš ostré jídlo?

Mléko dokáže uhasit žár nejen v našich ústech, ale také v připravovaném pokrmu. Pokud jste při vaření zjistili, že je jídlo ostřejší, než jste plánovali, nezoufejte.

  • Pokud je váš pokrm inspirovaný orientální kuchyní, ideální záchranou je přidání kokosového mléka.
  • Pomocníkem vám může být bílý jogurt – buď přímo do jídla nebo při servírování.
  • Můžete přidat také ostatní ingredience z původního receptu, které jídlo "zředí" a množství a pálivost chilli se v pokrmu lépe rozloží.

Zdroj: Australian Geographic, The Spruce Eats

Vepřové vindaloo
Více než hodinu
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Vepřové maso s fazolemi
Do hodiny
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Chilli steaky s uzenou paprikou
Do 30 minut
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Smažené plněné papričky
Do 20 minut
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Topinka s ďábelskou směsí
Více než hodinu
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Pečené brambory à la pizza
Více než hodinu
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Ďábelské topinky
Více než hodinu
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Asijské masové kuličky
Do hodiny
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Čočková polévka s chorizem
Do 10 minut
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Marocké ragú s kuskusem
Více než hodinu
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Domácí tabasco
Do hodiny
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Pálivá chilli omáčka
Do hodiny
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Snadné
Pečená vejce po mexicku
Do hodiny
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné
Ďábelské tousty
Do 30 minut
Rating
3.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Velmi snadné

Obchod Apetit